6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul pe primul loc la rezidenţiatul în domeniul farmaciei

Doljul pe primul loc la rezidenţiatul în domeniul farmaciei

Ministerul Sănătăţii a publicat rezultatele la concursul de intrare în rezidenţiat. Doljul este pe primul loc la Farmacie, pe locul al VIII- lea la Medicină Dentară şi pe locul al XXV-lea la Medicină. Pentru această sesiune la nivel naţional au fost scoase 231 de posturi la nivel naţional, iar Doljul figurează cu un singur post. Judeţul Dolj are în schimb 361 de locuri la medicină, 38 de locuri la medicină dentraă şi 36 de locuri la farmacie. Locurile la rezidenţiat înseamnă contracte de muncă pe perioadă determinată, respectiv pe perioada rezidenţiatului. În ceea ce piveşte numărul de candidaţi, se observă anul acesta o scădere.

Dacă în 2021 au fost peste 1.300 de candidaţi înscrişi în centrul de la UMF Craiova, anul acesta au fost 1.006 candidaţi pentru toate cele trei domenii de concurs. Şi la nivel naţional se observă o scădere. De la 12.564 de candidaţi în 2021 la 10.330 anul acesta. Pe fondul acestei scăderi, la Medicină anul acesta chiar oferta pentru rezidenţiat este peste numărul de candidaţi.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Sănătăţii, în Dolj, pentru rezidenţiatul de anul acesta s-au înscris 583 de candidaţi la Medicină, 174 la Medicină Dentară şi 249 la Farmacie. În ceea ce priveşte rezultatele, judeţul Dolj este pe primul loc la Farmacie, domeniu la care cel mai mare punctaj a fost 894, iar punctajul minim a fost 536. La Medicină Dentară, Doljul apare pentru prima dată pe locul al VIII-lea, cu un candidat cu 907 puncte. Cel mai mare punctaj la acest domeniu a fost 927, iar minimum pentru promovare a fost 556. La Medicină, în schimb, judeţul Dolj este anul acesta pe locul al XXV-lea cu un candidat cu 908 puncte.

Toţi candidaţii promovaţi la Medicină au şansă la un loc

În ceea ce piveşte numărul de candidaţi, se observă anul acesta o scădere. Dacă în 2021 au fost peste 1.300 de candidaţi înscrişi în centrul de la UMF Craiova, anul acesta au fost 1.006 candidaţi pentru toate cele trei domenii de concurs. Şi la nivel naţional se observă o scădere. De la 12.564 de candidaţi în 2021 la 10.330 anul acesta. Pe fondul acestei scăderi, la Medicină anul acesta chiar oferta pentru rezidenţiat este peste numărul de candidaţi. Conform datelor oficiale de la Ministerul Sănătăţii, la Medicină sunt 4353 candidaţi care îndeplinesc condiţia de punctaj între 565 şi 942, şi sunt 4.505 locuri şi 231 de posturi. Pentru medici, judeţul Dolj are un singur post pe medicină internă la spitalul din Segarcea. La Medicină Dentară sunt 1.402 candidaţi care îndeplinesc condiţiile de punctaj şi 621 de locuri, iar la Farmacie 508 locuri şi 1.702 candidaţi promovaţi.

Când se vor face repartizările

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 27, 28 și 29 noiembrie 2022 prin teleconferinţă, începând cu ora 8:30. Candidaţii se vor putea prezenta în oricare dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara. La repartiție se pot prezenta numai candidații care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat pentru fiecare domeniu de concurs.

Pentru repartizare, Ministerul Sănătăţii a stabilit câteva reguli.
„Candidații sau împuterniciții acestora sunt rugați să aibă asupra lor un act de identitate în termen de valabilitate; împuterniciții vor avea asupra lor și procura notarială.
Candidații sunt rugați să respecte cu strictețe toate regulile și circuitele create de organizatori pentru accesul în sala în care se organizează repartiția – nu poate fi depășită capacitatea sălii și va fi respectată distanțarea impusă de organizatori ! Accesul în sala în care se organizează repartiția se va face în ordinea clasificării finale. Pe măsură ce candidații au ales, părăsesc sala pe traseul indicat de organizatori pentru a permite accesul următorilor candidați.

Însoțitorii candidaților nu au voie să intre în sala de repartiție. Pentru evitarea aglomerației în zona locației de repartiție, candidații sunt rugați să se prezinte la locație cu aproximativ 1 oră înainte de ora estimată pentru a alege loc/post. Pentru informarea candidaților Ministerul Sănătății va pune la dispoziția acestora în zilele repartiției un site web public pe care pot urmări evoluția repartiției, cu actualizare în fiecare minut. Potrivit metodologiei de concurs „Candidaţii sau împuterniciţii acestora care nu sunt prezenţi la data, ora şi locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate şi a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS