22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBursele acordate elevilor în anul școlar 2022-2023

Bursele acordate elevilor în anul școlar 2022-2023

În funcție de rezultatele școlare, elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar și universitar de stat beneficiază de burse de merit și de studiu.

Sorin Cîmpeanu a declarat că în prezent nu exisită mecanisme pentru a sancționa neplata burselor. Ministrul Educației a vorbit și de introducerea unui noi tip de burse: cele de încurajare a excelenţei, mult mai mari decât până acum.

Ministrul a mai amintint, că până acum 3 ani existau burse de 6 lei sau 8 lei, ridicole, iar în momentul de faţă avem burse de 500 de lei pe lună. Acestea vor fi majorate. 

Ministrul a mai precizat că este nevoie de existenţa unor mecanisme introduse prin lege, pentru a putea sancţiona  situaţiile  în care nu se plătesc bursele sociale.

Bursa de studiu

Pentru a putea beneficia de bursa de studiu, elevii se străduiesc tot anul să aibă rezultatele bune la învățătură.Valoarea bursei de studiu pentru anul școlar 2021-202 era de 150 de lei.

În anul școlar 2021-2022, elevii primeau bursă de studiu dacă îndeplineau comulativ următoarele condiții:

  • media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior
  • venit lunar net /membru de familie pe ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarelor , cel mult egal cu salariul minim net pe economie(1.263 RON).
  • pentru elevii claselor a V-a și a IX-a, bursele de studiu se acordau începând cu semestrul al doilea

Pentru anul școlar 2022-2023 există un proiect de ordin pregătit de Ministerul Educației care prevede ca pentru acordarea burselor elevilor să nu se mai ia în calcul rezultatele din ultimul semestru, ci rezultatele pentru întregul an anterior.

De asemenea, pentru toți elevii se va lua în calcul numărul absențelor din anul anterior.

Ce acte sunt necesare

Pentru a obține bursă de studiu, elevii trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:

  • Cerere în care să se regăsească media generala pe anul scolar anterior si nota 10 la purtare confirmate de diriginte;
  • Copie după carte identitate a elevului și a părinților;
  • Copie după certificatul de naștere al fraților și surorilor (care sunt în sistemul de învățământ preuniversitar sau universitar la zi);
  • Copie certificat divorț părinți (unde este cazul) cu adeverința sau declaratie notariala a sumei primita ca pensie alimentara (daca nu este specificata în sentința divorț); 
  • Adeverință salariu părinți cu veniturile nete din ultimele trei luni anterioare începutului de an școlar/semestru;
  • Declarație de la notariat , pentru părinții care nu sunt salariați, din care să reiasă că nu au avut venituri în ultimele 3 luni;
  • Certificat de la Administratia Financiara din raza teritorială pentru alte venituri impozabile, pentru ambii părinți;

Pentru copiii al cărui părinte (în grija căruia este încredințat prin sentința judecatorească) s-a recăsătorit, se iau în calcul atât venitul părintelui vitreg cât și pensia alimentară primită de la celălalt părinte.

Bursa de merit în 2022

Pentru anul școlar 2021-2022, valoarea burselor de merit era stabilită în funcție de medie, după cum urmează:

  • Media 10- 600 de lei/ lună
  • Medii cuprinse între 9,99-9,50- 300 de lei/lună
  • Medii cuprinse intre 8,99 si 8,50- 100 lei/lună.

Condiții pentru a obține bursa de merit

Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

  • În anul școlar anterior a obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru, cu excepția claselor a V-a și a IX-a
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Acte necesare

Bursele de merit și cele de performanță se acordă la propunerea dirigintelui, iar elevii nu trebuie să depună nicio cerere și nu trebuie să aducă niciun act, deoarece situația lor școlară poate fi consultată oricând de către diriginte sau învățător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS