12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatie(VIDEO) Multe școli, încă nepregătite pentru începerea cursurilor

(VIDEO) Multe școli, încă nepregătite pentru începerea cursurilor

-

În această dimineaţă premierul Nicoale-Ionel Ciucă a participat la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene și al Municipiului București pe tema pregătirii începerii anului școlar.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/416967443752027

Peste 3% dintre școli nu au autorizație din partea Direcției Sanitare, o treime nu au autorizație de securitate la incendiu și sunt încă unități de învățământ cu toaleta în curtea școlii.
„Din păcate avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat, sunt încă școli care au toaleta în curtea școlii și am înțeles domnule ministrul că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației, astfel încât până la finele anului 2024, dacă am înțeles bine să se finalizeze, 2024, 2025,” a spus premierul Ciucă

Peste 370 de școli și grădinițe sunt încă în reabilitare

Peste 370 de școli și grădinițe sunt în reabilitare cu 5 zile înainte de debutul școlii, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
„Aparent, aceasta ar putea să fie o veste rea. Practic, eu o consider o veste foarte bună”
„Practic, eu o consider o veste foarte bună, asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităților de învățământ. Sunt 374 de unități de învățământ relocate”, a declarat acesta la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene, cu câteva zile înainte de debutul anului școlar 2022-2023.

Şcoli relocate

Ministrul Educației a spus că cele mai multe școli relocate sunt în Capitală. „Cele mai multe sunt în București – 36 de unități de învățământ, sunt în Vaslui 40 de unități de învățământ, avem în Constanța 18 unități de învățământ, în Caraș, în Prahova – alte 18 unități de învățământ, deoarece fac obiectul unor acțiuni majore de reabilitare a clădirilor și de extinderea acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depășesc 5 septembrie.”

„Avem un alt capitol care se referă la un număr important de unități de învățământ care sunt relocate. Aparent, aceasta ar putea să fie o veste rea. Practic, eu o consider o veste foarte bună, asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităților de învățământ. Sunt 374 de unități de învățământ relocate, cele mai multe sunt în București – 36 de unități de învățământ, sunt în Vaslui 40 de unități de învățământ, avem în Constanța 18 unități de învățământ, în Caraș, în Prahova – alte 18 unități de învățământ, deoarece fac obiectul unor acțiuni majore de reabilitare a clădirilor și de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depășesc 5 septembrie.

În toate aceste situații, cu o singură excepție în Arad și cred că mai era o situație în Giurgiu, pentru cele 374 de unități de învățământ care sunt în proces de reabilitare, din perspectiva clădirilor, s-au găsit soluții de relocare. Avem două situații punctuale în Arad și în Giurgiu, de care ne vom ocupa zilele acestea, până pe 5 septembrie, dar este un lucru bun că se lucrează, că se reabilitează unitățile de învățământ. Infrastructura școlară a avut foarte mult de suferit,” a declarat ministrul Cîmpeanu.

100 de şcoli au toaletele în curte

Numărul unităților de învățământ cu toaleta în curte a scăzut semnificativ în ultimii 4 ani, a spus ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a atras însă atenția că fonduri alocate autorităților locale pentru a rezolva această problemă s-au întors la Guvern:

„Dacă autoritățile folosesc bugetele pe care le-am alocat în acest an, vom rămâne cu 100 de școli. Aș vrea să vă spun că în urmă cu trei patru ani avea mult peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme. Anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educației l-a avut pentru această linie, conformarea toaletelor din școli, s-a întors la bugetul de stat. Ele au fost la autoritățile locale și nu au fost folosite, greu de înțeles acest lucru.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șapte percheziții DNA la Complexul Energetic Oltenia

DNA efectuează joi șapte percheziții la Complexul Energetic Oltenia...

ȘTIRI GdS