10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum va funcţiona bazinul de înot de la Colegiul "Carol I" în noul an şcolar

Cum va funcţiona bazinul de înot de la Colegiul „Carol I” în noul an şcolar

Bazinul de înot de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova a fost deschis de Primăria Craiova. În aceste zile fac lecţii de înot copiii care sunt înscrişi în proiectul Summer Sport, organizat Direcţia Judeţeană de Sport şi Primăria Craiova. Managerul Colegiului Naţional ”Carol I” din Craiova, Dănuţ Mic. spune că şcoala a făcut pregătiri intense pentru a lua în administrare bazinul şi pentru a-l pune la dispoziţia tuturor copiilor din Craiova. Înscrierile pentru lecţiile de înot ar putea să înceapă chiar de la 1 septembrie.

Bazinul de înot de la Colegiul Naţional „Carol I” a fost renovat şi a beneficiat de o investiţie de aproape 500.000 de euro din partea Primăriei Craiova. A fost inaugurat în ianuarie 2020 şi închis imediat pentru că nu a fost găsită o formulă de funcţionare. Ulterior, Primăria Craiova a dat o dispoziţie ca şcoala să-l poată administra printr-o asociaţie. A fost organizată astfel o asociaţie de la zero, iar formalităţile abia acum sunt aproape gata pentru a-l deschide publicului larg. Managerul colegiului spune că în aceste zile se desfăşoară lecţii de înot cu copiii înscrişi în proiectul Summer Sport.


„Partea de înot din acest proiect s-a desfăşurat la Water Park şi acum Primăria Craiova a mutat grupa a IV-a la bazinul de la Colegiul ”Carol I”. Lecţiile de înot se desfăşoară în perioada 15-26 august. Cu această ocazie s-a verificat tehnic bazinul şi el funcţionează la parametri, dovedind că putem să deschidem activitatea noi, ca instituţie”, a spus Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

Se doreşte să se facă şi înot de performanţă

Practic, bazinul de înot de la Colegiul Naţional ”Carol I” va funcţiona prin Asociaţia Sportivă Colegiul „Carol I” din Craiova. Mai sunt însă câteva demersuri de făcut, cum ar fi deschiderea unui cont bancar al asociaţiei şi înscrierea acesteia în Registrul Asociaţiilor Sportive pentru că se doreşte să se facă şi înot de performanţă.

„A doua componentă publică este că există Asociaţia Sportivă Colegiul Naţional „Carol I”. Deocamdată sunt cinci membri fondatori, între care profesorul Cătălin Spiridon care este preşedinte şi a stabilit Regulamentul de organizare şi funcţionare al asociaţiei şi Regulamentul de funcţionare al piscinei în conformitate cu toate legile de funcţionare a piscinelor şi în conformitate cu hotărârile de guvern în vigoare pe această temă. A cules toate datele despre toate tipurile de contracte care sunt permise. Practic, birocratic şi la nivel de organizare documente suntem într-un grafic care ne permite să deschidem. Ultima acţiune este deschiderea contului.

Şi mai trebuie să înregistrăm Asociaţia în Registrul Asociaţiilor Sportive. Această înregistrare ne permite să gândim şi ceea ce se numeşte dincolo de înot de iniţere, înot de performanţă. Dacă nu eşti înscris acolo, nu poţi să faci decât iniţiere. Dacă trecem de faza de iniţiere, elevii pot face orele cu un profesor- antrenor de înot care are diplomă, e ca un master acest titlu de antrenor. Ce înseamnă performanţă? Înseamnă să îl înveţi pe copil un stil de înot. Iniţiere înseamnă să înveţe să înoate să supravieţuiască”, a explicat managerul Dănuţ Mic.

Ce condiţii ar putea fi pentru părinţi


Managerul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova, Dănuţ Mic, a anunţat că vor fi anumite condiţii puse părinţilor, cum ar fi dosar medical pentru copii. Elevii care se vor înscrie la lecţiile de înot vor avea şi profesor- antrenor încă de la început.

„Singurul profesor care are certificat de antrenor pentru înot este profesorul Bulubaşa şi este la noi la şcoală. Dânsul ştie şi ce contracte trebuie făcute. Părinţii vor semna un contract şi profesorii, de asemeni. Fiecare părinte trebuie să îndeplinească anumite obligaţii. Una dintre acestea este că trebuie să îi facă copilului dosarul medical şi să aducă acest dosar asistentului medical care dă ok-ul profesorului. În funcţie de numărul copiilor validaţi medical, profesorul îşi face un grafic de aşezare a copiilor de grupe, în funcţie de anumite caracteristici: fete, băieţi, vârstă. Aceste grupe vor fi de maximum 10 copii. Numărul de şedinţe poate să fie de 8-10-12.

Domnul profesor antrenor ne-a spus următorul lucru: după prima întâlnire în apă sau după a doua şedinţă cu copiii am obligaţia să comunic părintelui adevărul despre calităţile copilului legate de iniţiere. Adică, trebuie să comunic părintelui dacă putem cotinua sau să îl aducă anul viitor pentru că fie îi este frică, fie nu este dezvoltat fizic, fie mental stă într-un anume fel, fie are o răceală.

Grupele se creează iniţial, dar apoi pot să apară multe schimbări, astfel încât pachetul de 8-10 şedinţe se poate întinde pe o perioadă de două săptămâni dacă vine o zi da şi una nu, sau pe mai mult timp, în funcţie de mai multe situaţii. Este vorba de un proces de învăţare”, a mai explicat directorul Dănuţ Mic.

Înscrierile ar putea începe pe 1 septembrie


Înscrierile pentru lecţiile de înot ar putea începe chiar de la 1 septembrie, dată până la care mai trebuie făcuţi câţiva paşi juridici.
„Mai trebuie să facem contractul -cadru între şcoală, asociaţie şi primărie. Doamna primar ne-a dat hotărârea, noi am înfiinţat asociaţia dar trebuie reglementate obligaţiile cotractuale între părţi. Data propusă de noi pentru a-l pune în funcţiune este 1 septembrie. Atunci ne dorim să începem înscrierile. Vom publica detaliile cu obligaţiile părinţilor, cu circuitele și tot ce va ține de bazin și pe site-ul colegiului. Şi dacă totul merge bine şi începem înscrierile pe 1 septembrie, la trei zile distanţă putem intra în apă”, a mai spus directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS