8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 400 de doljeni susţin prima probă scrisă a bacalaureatului de toamnă

Peste 400 de doljeni susţin prima probă scrisă a bacalaureatului de toamnă

Astăzi începe sesiunea de toamnă a examenului naţional de bacalaureat cu proba scrisă la limba şi literatura română. În Dolj, examenele scrise se vor desfăşura în trei centre, respectiv la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Craiova, la Liceul „Ştefan Milcu” Calafat şi la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova. Conform datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj în această sesiune s-au înscris 944 de candidaţi, dintre care 375 sunt absolvenţi din seriile anterioare. De această dată sunt şi cinci cazuri speciale în rândul candidaţilor.

Bacalaureatul de toamnă începe astăzi cu probele scrise. Prima probă este cea la limba şi literatura română pentru care s-au înscris 430 de candidaţi. În această sesiune cei mai mulţi candidaţi vor susţine examenul la matematică.
„Sesiunea august-septembrie se desfăşoară în trei centre de examen organizate la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Craiova, la Liceul „Ştefan Milcu” Calafat şi la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova. La proba scrisă de limba română sunt înscrişi sunt 430 de candidaţi, la proba obligatorie a profilului sunt 576 de înscrişi, iar la proba la alegere sunt înscrişi 645 de candidaţi.
Conform calendarului pentru această sesiune proba obligatorie a profilului are loc pe 17 august, iar proba la alegere a profilului și specializării este programată pe 18 august”, a precizat inspectorul şcolar general Daniel Ion.
Pentru proba la alegere, candidații pot opta, în funcție de profilul fiecăruia, pentru disciplinele: anatomie și fiziologie umană, biologie vegetală și animală, chimie, economie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie, sociologie, filosofie.

Cinci cazuri speciale


În această sesiune sunt şi cinci cazuri speciale, aprobate de Ministerul Educaţiei.
„Cazurile speciale au fost aprobate de Ministerul Educaţiei. Un candidat va susţine examenele la domiciliu. Mai sunt doi absolvenţi de la Liceul Beethoven din Craiova care au solicitat interpret mimico-gestual şi alţi doi candidaţi care au cerut mărirea timpului de lucru”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Două centre de examen pentru probele de competenţe

În Dolj vor fi şi două centre pentru evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale. Acestea au fost stabilite la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova şi la Liceul Tehnologic „Ştefan Milcu” Calafat. Conform calendarului pe 22 – 23 august va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 25 august se va desfăşura evaluarea competențelor digitale, iar pe 26 și 29 august va fi evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Primele rezultate se vor afişa pe 31 august.
„În ziua de 31 august, în intervalul orar 12-18 se depun contestaţiile. Acestea se rezolvă pe 1-2 septembrie, iar rezultatele se vor afişa pe 3 septembrie”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de bacalaureat sunt: să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 cel puțin la fiecare dintre acestea, să obţină media generală minimum 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS