22.6 C
Craiova
miercuri, 4 octombrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCandidaţi mai puţini la bacalaureatul de toamnă

Candidaţi mai puţini la bacalaureatul de toamnă

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a stabilit centrele de examen pentru cea de a doua sesiune a examenului naţional de bacalaureat. În Dolj vor fi trei centre de examen pentru probele scrise şi două centre pentru evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale. Pentru această sesiune s-au înscris 940 de candidaţi. Comparativ cu anul trecut, acum sunt mai puţini absolvenţi de liceu care s-au înscris să susţină „examenul maturităţii”.

Trei centre de examen

Au mai rămas 12 zile până va începe cea de a doua sesiune a examenului naţional de bacalaureat. Pentru această sesiune ISJ Dolj a stabilit trei centre de examen unde se vor prezenta candidaţi din tot judeţul. Acestea vor fi la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Craiova, la Liceul „Ştefan Milcu” Calafat şi la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova. La aceste centre vor fi aşteptaţi 940 de candidaţi, dintre care 565 sunt absolvenţi de liceu din seria curentă şi 375 sunt absolvenţi din seriile anterioare. Comparativ cu anul trecut când au fost 1.088 de candidaţi, anul acesta numărul absolvenţilor de liceu care vor să susţină cea de a doua sesiune a examenului de bacalaureat este mai mic.


Cei mai mulţi dintre candidaţii înscrişi la „examenul maturităţii”, în Dolj, vor susţine probele scrise la limba şi literatura română şi la matematică.
„Din cei 940 de candidaţi înscrişi, 429 de candidaţi vor susţine proba la limba şi literatura română, 80 la istorie, 388 la matematică-tehnologică, 49 la matematică-informatică, 59 la matematică-ştiinţele naturii, 232 la biologie, 136 la anatomie 136, 6 la chimie, 9 la fizică, 122 la geografie, 130 la logică”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Irina Broscaru.

Sesiune va începe cu probele scrise

Examenul de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, va începe cu proba scrisă la Limba română, care este programată pe data de 16 august, potrivit calendarului oficial. Proba obligatorie a profilului are loc pe 17 august, iar proba la alegere a profilului și specializării este programată pe 18 august.

Pentru proba la alegere, candidații pot opta, în funcție de profilul fiecăruia, pentru disciplinele: anatomie și fiziologie umană, biologie vegetală și animală, chimie, economie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie, sociologie, filosofie.

Două centre de examen pentru probele de competenţe

În Dolj vor fi şi două centre pentru evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale. Acestea au fost stabilite la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova şi la Liceul Tehnologic „Ştefan Milcu” Calafat. Conform calendarului pe 22 – 23 august va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română pe 25 august se va desfăşura evaluarea competențelor digitale, iar pe 26 și 29 august va fi evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Primele rezultate se vor afişa pe 31 august.


Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de bacalaureat sunt să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 cel puțin la fiecare dintre acestea, să obţină media generală minimum 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS