18.6 C
Craiova
vineri, 7 octombrie, 2022
Știri de ultima orăEducatiePremierul Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții Alianței ”O voce pentru Educație”

Premierul Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții Alianței ”O voce pentru Educație”

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Alianței ”O voce pentru Educație”, care reunește mediul asociativ și de afaceri.

Alături de reprezentanții acestei coaliții, din care fac parte 30 de ONG-uri și companii specializate în educație și UNICEF, 20 de camere de comerț și grupuri de afaceri din Coaliția pentru Dezvoltarea României, precum și 100 de lideri care conduc companii de top din țara noastră, la dialog au participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și consilierul onorific al premierului României, Marilen Pirtea.

Cu această ocazie, au fost dezbătute o serie de teme legate de pachetul de legi privind educația, printre care finanțarea sistemului de învățământ, dezvoltarea învățământului profesional, tehnic și dual și digitalizarea.

“Astfel de consultări sunt binevenite, pentru a corela nevoia de modernizare și capacitatea sistemului de învățământ de a răspunde provocărilor viitorului. Programul ”România Educată”, care beneficiază de o atmosferă efervescentă, se regăsește în viziunea Legilor Educației și are nevoie de o fundație normativă solidă, care să poată susține progresele viitoare”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Finanțarea educației

Din perspectiva noii legi a învățământului preuniversitar, participanții au subliniat importanța asigurării finanțării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul școlar și analfabetismul funcțional, precum și soluții pentru creșterea atractivității învățământului profesional și profesional dual, în acord cu cerințele operatorilor economici.

Premierul României a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15 la sută pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027.

Ministrul Educației a precizat că pachetul de finanțare în valoare de un miliard de lei pentru combaterea abandonului școlar va fi implementat în prima etapă în peste 1400 de școli vulnerabile, în timp ce bugetul alocat pentru bursele elevilor va crește de zece ori (de la 270 milioane lei în anul 2020 la 2,7 miliarde lei în anul 2023). Alături de programe naționale precum masa caldă sau masa sănătoasă în școli, de măsurile de creștere a atractivității carierei didactice, de finanțare a învățământului profesional și tehnic, de dotare a liceelor profesionale, aceste inițiative vor contribui la reducerea ratei de abandon școlar.

Din perspectiva învățământului dual, au fost evidențiate o serie de măsuri necesare pentru revitalizarea acestuia, precum investiții în infrastructură, dotări cu tehnologii noi, stagii de practică extinsă, pregătirea personalului didactic și corelarea curriculei cu evoluțiile din industrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS