12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieAstăzi este Ziua Învățătorului

Astăzi este Ziua Învățătorului

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, la 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern, scrie Agerpres.

Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost iniţiat de un grup de 70 de parlamentari. Ei au subliniat, în expunerea de motive, că „drumul României în Europa trece, invariabil, prin şcoală” şi se impune ca învăţământul să primească atenţia cuvenită, acesta fiind unul dintre domeniile care „ne mai reprezintă cu onoare în exterior”, potrivit www.cdep.ro. Astfel, Ziua învăţătorului se doreşte a fi un prilej bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei. De asemenea, o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie. Aceasta reprezintă data naşterii „fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Senatul a adoptat propunerea legislativă la 20 iunie 2007 şi Camera Deputaţilor la 9 octombrie 2007. Legea nr. 289/2007 privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi a învăţătorului a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 749 din 5 noiembrie 2007.

Ziua Învățătorului – 5 iunie reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr

Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc. Potrivit Legii 289/2007, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite. Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, la 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost iniţiat de un grup de 70 de parlamentari, care au subliniat, în expunerea de motive, că „drumul României în Europa trece, invariabil, prin şcoală” şi se impune ca învăţământul să primească atenţia cuvenită, acesta fiind unul dintre domeniile care „ne mai reprezintă cu onoare în exterior”, potrivit www.cdep.ro. Astfel, Ziua învăţătorului se doreşte a fi un prilej bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, care reprezintă data naşterii „fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Citește și: Simți că se apropie „sfârșitul lumii”? De-a lungul istoriei, mulți oameni au crezut la fel




ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS