5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe faci dacă ai avut copilul la o grădiniţă particulară neautorizată

Ce faci dacă ai avut copilul la o grădiniţă particulară neautorizată

Copiii care frecventează grădiniţe particulare neautorizate urmează o procedură specială pentru înscrierea la şcoală. Aceasta se aplică doar celor care împlinesc şase ani în intervalul 1 septembrie-31 decembrie, anunţă inspectorii şcolari şi specialiştii din domeniul educaţiei.

Părinţii care au copiii înscrişi la grădiniţe particulare neautorizate se întreabă dacă vor întâmpina probleme la înscrierea celor mici la în clasa pregătitoare. Unii dintre ei au auzit chiar varianta că nu îşi pot înscrie copiii la şcoală, ceea ce este fals. Potrivit inspectorilor şcolari, în cazul copiilor care au frecventat grădiniţe particulare care nu se află în reţeaua şcolară a Inspectoratului Şcolar vor parcurge o procedură similară cu cei care au făcut grădiniţa în străinătate, doar dacă împlinesc vârsta de şase ani după 1 septembrie.

„Conform legii, copiii trebuie înscrişi obligatoriu în clasa pregătitoare dacă împlinesc şase ani până la data de 31 august. Înscrierea la şcoală a copilului de şase ani nu este condiţionată în nici un fel. În cazul copiilor care împlinesc şase ani după 1 septembrie şi care au frecventat o grădiniţă particulară neautorizată va fi nevoie de o evaluare psihosomatică pe care nu o poate face grădiniţa neautorizată, ci cadrele didactice de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.

Cum se procedează


Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj a precizat că a scăzut numărul solicitărilor pentru evaluare psihosomatică de când evaluările se fac de către grădiniţe pentru preşcolarii care împlinesc vârsta de şase ani după 1 septembrie. Se fac însă evaluări pentru copiii veniţi din străinătate dar şi pentru cei care au frecventat grădiniţele particulare neautorizate.

„Copiii care frecventează grădiniţe particulare neautorizate nu sunt înregistraţi în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIR) şi în aceste condiţii ei nu apar că au frecventat grădiniţa. Dacă împlinesc vârsta de şase ani după 1 septembrie sunt evaluaţi la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj. A scăzut mult numărul cererilor pentru evaluare psisomatică de când aceste evaluări se fac în grădiniţe de cadrele didactice de acolo. Am avut doar 30 de cazuri, dintre care 28 au fost copii veniţi din străinătate şi două cazuri au fost de copii care au frecventat grădiniţe neautorizate şi au trecut de evaluare pentru că au arătat că au cunoştinţele necesare pentru a face faţă cerinţelor educaţionale specifice clasei pregătitoare”, a precizat Elena Cocoş, directorul CJRAE Dolj.

Prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare s-a încheiat, dar pentru copiii care nu au fost înscrişi la timp se mai primesc cereri şi se fac şi evaluări dacă nu au şase ani împliniţi. „Urmează a doua etapă de înscrieri pentru cei care au rămas pe din afară. Toţi părinţii care au apelat la noi au fost evaluaţi. Cei care au nevoie de evaluare au la dispoziţie un număr de telefon fix pe site-ul instituţiei la care se pot programa”, a spus Elena Cocoş, directorul CJRAE Dolj.
]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS