6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDouă eleve din Craiova, printre elitele naţionale la biologie

Două eleve din Craiova, printre elitele naţionale la biologie

Două eleve de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova se află printre cei mai buni olimpici naţionali la biologie. Adriana Maria Pirva, pregătită de profesorul Genelia Petrescu, a obţinut Premiu Special, iar Ana Maria Cojocaru, clasa a XII-a, pregătită de profesorul Camelina Ştefan, a obţinut premiul III şi s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie din Armenia.

Adriana Pîrva, Premiul Special la Olimpiada Naţională de Biologie.

Anul acesta s-au reluat olimpiadele şcolare, după doi ani de pandemie. Chiar dacă decizia de a relua aceste competiţii a fost anunţată aproape de finalul primului semestru, mulţi elevi din Dolj au reuşit să facă performanţă. Cele mai recente premii au fost obţinute la Olimpiada Naţională de Biologie, care s-a desfăşurat în perioada 26-30 aprilie, la Cluj. Eleva Adriana Maria Pîrva, clasa a XI a, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a obţinut Premiul special. Adriana învaţă la o clasă de Ştiinţele Naturii şi a fost pregătită pentru această competiţie de profesorul Genelia Petrescu.


„Este la prima ei performanţă la biologie. A învăţat anatomia şi şi-a dorit să participe. Nu a fost uşor. Anul acesta olimpiadele au fost organizate din scurt şi nu a fost foarte mult timp pentru pregătire.
Adriana este o fire analitică, învaţă, este şi puternică psihic şi a reuşit să obţină Premiul Special”, a spus profesorul Genelia Petrescu.

Pentru Adriana, biologia este materia care i-a dat mai multă încredere.
„Biologia m-a ajutat să investesc încredere în mine şi să îmi demonstrez că pot face performanţă. Totodată, olimpiada m-a ajutat să învăţ cum să învăţ. Am avut şi emoţii pentru că a fost un pic din scurt organizarea. Eu îmi doream să am mai mult timp pentru învăţat, dar a fost o provocare pentru mine”, a spus olimpica. Adriana nu s-a decis dacă va participa şi anul viitor la olimpiadă, dar va continua să se pregătească la biologie pentru că anul viitor va susţine admitere la Medicină.

Ana Maria Cojocaru, eleva calificată în lotul lărgit al României

Şi Ana Maria Cojocaru, elevă în clasa a XII- a, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, a obţinut Premiul III la Olimpiada Naţională de Biologie. Ana Maria a reuşit să se califice şi în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie din Armenia. Eleva este pregătită de profesorul Camelina Ştefan, care spune despre Ana Maria că nu este la prima performanţă la biologie.


„Ana Maria a obţinut şi în clasa a IX-a Premiul II la Olimpiada Naţională de Biologie. Şi atunci a reuşit să se califice şi pentru Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO) care trebuia să se desfăşoare în 2020, dar nu a mai avut loc din cauza pandemiei. Acum, după ce s-au reluat olimpiadele, a obţinut premiul III şi s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Biologie din Armenia. Din lot fac parte 20 de elevi din care vor fi selectaţi patru pentru etapa internaţională. Ana Maria s-a calificat în lot cu cel mai mare punctaj”, a spus profesorul Camelina Ştefan.

În prezent, Ana Maria este la Cluj la pregătirea specială a lotului României. „Particip la Olimpiada de Biologie din clasa a VII-a. În fiecare an m-am calificat la naţională, cu excepţia celor doi ani în care a fost pandemia. Premiul de anul acesta este o recompensă a muncii mele şi o nouă experienţă pentru că fac parte pentru prima dată din Lotul României. Cu siguranţă voi avea multe de învăţat din această etapă pentru că facem pregătire cu profesori universitari”, a spus olimpica.
Ana Maria Cojocaru învaţă la o clasă de matematică-informatică dar spune că îşi doreşte ca pentru perioada studenţiei să opteze pentru Medicină, unde va fi admisă pe baza premiilor de la olimpiadele şcolare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS