11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCererea a depăşit numărul de locuri la pregătitoare, în Dolj

Cererea a depăşit numărul de locuri la pregătitoare, în Dolj

Pe 10 mai s-a încheiat prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul şcolar următor. În Dolj, numărul solicitărilor a depăşit numărul locurilor prevăzute. S-au înregistrat astfel 4.712 faţă de 4.616. Cele mai multe şcoli care s-au confruntat cu un val de cereri mai mare decât numărul de clase prevăzute sunt în Craiova. Au fost şcoli care au cerut şi două clase în plus faţă de ceea ce au prevăzut în planul de şcolarizare iniţial, pentru că multe cereri sunt de la elevi din circumscripţie.

Cele mai multe clase de pregătitoare le va avea anul acesta Şcoala „Mircea Eliade” din Craiova. Această unitate şcolară a prevăzut în planul de şcolarizare cinci clase dar va avea şapte clase pentru că după încheierea înscrierilor a reieşit că are 156 de cereri din circumscripţie şi trei cereri pentru elevi din afara circumscripţiei. La această unitate şcolară chiar a fost diminuată circumscripţia pentru a diminua numărul solicitărilor.

Nu este însă singura unitate de învăţământ care are mai multe cereri decât locuri.- Suplimentări de locuri şi clase au fost aprobate şi pentru şcoli precum Şcoala gimnazială „Mihai Viteazul”, Liceul „Henri Coandă”, Şcoala gimnazială „Mircea Eliade” sau Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Au fost şi şcoli din judeţ care au mai cerut locuri în plus. După centralizarea datelor la ISj Dolj au fost înregistrate 4.712 cereri pentru clasa pregătitoare faţă de 4.616 locuri cât erau prevăzute iniţial, adică 242 de clase de învăţământ tradiţional, special şi particular.

Situaţia pe şcoli

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj toate cererile de suplimentare fie a numărului de locuri în clasele existente, fie a numărului de clase au fost aprobate. O clasă de pregătitoare are 22 de locuri şi mai poate primi aprobare pentru a suplimenta cu maximum 3 locuri.

„Şcolile din Craiova şi din judeţul Dolj au înaintat conform calendarului, pe 10 mai, adrese prin care au solicitat suplimentarea numărului de locuri sau a numărului de clase ca urmare a faptului că au primit mai multe cereri de înscrieri decât locurile solicitate în planul de şcolarizare. Toate şcolile au primit acordul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj pentru a primi numărul de locuri sau numărul de clase solicitate.

Spre exemplu, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” a prevăzut pentru pregătitoare o clasă de step by step, adică 22 de locuri şi a înregistrat 47 de cereri din circumscripţie şi o cerere din exterior. În acest caz a mai primit o clasă şi o suplimentare de trei locuri la clasa respectivă. Şi la învăţământul tradiţional, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” are patru clase pentru care a cerut o suplimentare de 16 locuri. Şi la Liceul „Henri Coandă” din Craiova aveau o clasă de step by step şi au primit 58 de cereri din circumscripţie şi 11 cereri din exterior, prin urmare a solicitat încă două clase. Şi Şcoala gimnazială „Mihai Viteazul” avea prevăzite două clase de step by step şi după înscrieri a mai primit o clasă.

Cereri multe au fost depuse şi la Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”.

Au fost înregistrate 122 de solicitări şi aveau 88 de locuri, prin urmare au mai primit aprobare pentru o clasă şi încă 16 locuri pe care să le distribuie la clasele existente. La Şcoala gimnazială „Mircea Eliade” din Craiova sunt cinci clase aprobate iniţial dar au mai solicitat încă două clase: Şi în judeţ, avem Şcoala „Constantin Gerota” a prevăzut o clasă de 22 de locuri şi au 35 de cereri, deci au cerut în plus 13 locuri”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Oana Zaharie, preşedintele comisiei judeţene pentru înscrierea în clasa pregătitoare.

Cum se face repartizarea elevilor

Prima etapă de înscriere la pregătitoare are trei faze, conform metodologiei. În prima fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.

În a doua fază se procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora se realizează la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, iar listele finale sunt validate de către Consiliul de administrație al unității de învățământ. În a treia fază sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri. Repartizarea acestora se realizează cu ajutorul aplicației informatice, dacă în cererea-tip de înscriere a fost bifată opțiunea de înscriere la școala de circumscripție, în cazul neadmiterii la școala solicitată..

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, conform metodologiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS