17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova vor fi peste 10.000 de elevi care vor primi burse de merit

În Craiova vor fi peste 10.000 de elevi care vor primi burse de merit

Consiliul Local Craiova are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre pentru aprobarea cuantumului burselor şcolare care se vor acorda în acest semestru care se vor acorda după noi criterii. Conform ordinului 5.870 din 22 decembrie 2021, pentru bursele de merit, pragul mediei crește cu un punct, de la 8.50 cum era până acum la cel puţin 9.50. Practic, vor lua bursă de merit doar elevii cu media între 9.50 și 10. Dar şi cuantumul bursei creşte de la 100 la 200 de lei. Din datele Primăriei Craiova se pare că nu va scădea prea mult numărul beneficiarilor. Vor fi tot peste 10.000 de copii care vor lua burse de merit.

Conform ordinului 5.870 din 22 decembrie 2021, în acest semestru, bursa de merit este în cuantum de 200 lei, bursa de studiu, în cuantum de 150 lei şi bursa de ajutor social este în cuantum de 200 lei.
În Craiova, în primul semestru au fost 11.667 de elevi care au avut bursă de merit, care s-a acordat pentru medii peste 8.50. În semestrul acesta, bursa de merit se va acorda pentru medii generale cuprinse între 9.50 şi 10. Se iau în calcul mediile generale din anul școlar anterior dar se pare că numărul beneficiarilor nu o să scadă prea mult. Conform datelor Primăriei Craiova vor fi 10.080 de elevi care vor beneficia de acestă bursă.
Şi burse de studiu vor fi mai multe. Dacă pe primul semestru au beneficiat de această burse 403 de elevi, în acest semestru vor fi 552 de elevi care vor avea bursă de studiu.

A crescut mult numărul beneficiarilor de burse sociale

De asemenea, la bursele sociale a crescut foarte mult numărul beneficiarilor. În primul semestru al acestui an şcolar pentru acest tip de bursă erau 1.371 de elevi înscrişi, iar acum sunt 3.582 de elevi înscrişi. Bursele de ajutor social se acordă elevilor înscrişi la cursurile cu frecvenţă, inclusiv cei şcolarizaţi la domiciliu sau care urmează cursurile în şcoala de spital, din învăţământul preuniversitar de stat. Pentru aceste burse se pot înscrie elevii proveniţi din familii care nu realizează un venit mediu net lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocaţia complementară pentru copii.

Burse sociale se acordă şi elevilor orfani sau crescuţi de un singur părinte dar şi elevilor abandonaţi de părinţi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecţie socială precum şi celor care au boli cronice.

Bursa de ajutor social se poate acorda ocazional, o dată pe an, şi elevilor de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 75% din salariul minim net pe economie.


Cea mai mare bursă este cea de performanţă, în cuantum de 500 de lei pe lună pentru fiecare elev . Această bursă se acordă elevilor care obţin premii la olimpiadele şi concursurile aprobate de Ministerul Educaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS