10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubiecte dificile la simulările examenelor naţionale organizate de ISJ Dolj

Subiecte dificile la simulările examenelor naţionale organizate de ISJ Dolj

Elevii din Dolj au simulat, ieri, proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale şi a bacalaureatului. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, simulările au fost desfăşurate după metodologia specifică examenelor, iar doi elevi de liceu au fost eliminaţi pentru că au fost descoperiţi că au intrat în sălile de examen cu telefoanele mobile. În ceea ce priveşte subiectele, elevii de liceu au spus că ultimul subiect a fost dificil.

Mii de elevi de gimnaziu şi liceu au trecut, ieri, prin emoţiile examenului. În toate şcolile din Craiova şi judeţ s-au desfăşurat simularea evaluării naţionale şi simularea bacalaureatului la Limba şi literatura română. Proba scrisă a început atât pentru elevii de liceu, cât şi pentru cei de gimnaziu la ora 9.00. Primii care au ieşit din săli au fost elevii de clasa a VIII-a.
„Am avut emoţii. Subiectele nu au fost foarte grele. La prima parte am avut un text din Cireşarii, volumul II, iar la cea de a doua parte am avut de realizat o scrisoare despre o zi din viaţa unui sportiv, după modelul textului de la primul subiect. Au fost subiecte obişnuite. Nu au fost cerinţe dificile”, a spus o elevă de clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

Nu la fel de uşor a fost pentru liceeni. Ei au ieşit din săli după trei ore şi au spus că ultimul subiect a fost cel mai dificil. „Nu a fost uşor. La ultimul subiect am avut cele mai mari dificultăţi. Am avut Bacovia cu poezia Plumb, cerinţa fiind să facem un eseu despre particularităţile textului poetic. A fost oribil”, a spus o elevă.
Liceenii de la profil umanist şi cei de la profilul vocaţional au avut la ultimul subiect un eseu despre un text poetic, aparţinând lui Lucian Blaga.

Doi elevi au fost eliminaţi

Prezenţa la aceste simulări a fost puţin peste 80%. Doi elevi de liceu au fost eliminaţi pentru că au avut telefoanele mobile în sala de examen. Unul dintre elevii eliminaţi este de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova, iar altul este de la Liceul „Ştefan Milcu” din Calafat. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spune că aşteaptă cu mare interes rezultatele.


„Am avut procent de participare de 80,02% la simularea examenului de bacalaureat şi avem doi elevi eliminaţi. Acesta este un semn că simularea a fost luată în serios şi colegii au fost vigilenţi în privinţa desfăşurării acestei probe. La evaluarea naţională prezenţa este de 86,52%. Cei mici sunt mai conştiincioşi. Nu avem eliminaţi la clasa a VIII-a.


Aşeptăm cu mare interes rezultatele. Acolo unde o să găsim probleme nu o să le ocolim, nu o să le băgăm sub preş. O să încercăm să îndreptăm lucrurile, acesta fiind scopul simulării. Am fost cu toţii în teren. Vom merge şi la cea de a doua probă. Este un antrenament bun pentru simularea naţională şi pentru examenele propriu-zise”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Şcolile cu cea mai mare prezenţă


Inspectoratul Şcolar judeţean Dolj a făcut o statistică a şcolilor cu cele mai mari procente de prezenţă. La simularea examenului de bacalaureat, prezenţă de 100% a fost la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Grigorie Teologul” Craiova. Prezenţă de peste 95% a fost înregistrată la Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova (99,3%), Liceul Teoretic ”Independența” Calafat (98,29%), Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu” Dăbuleni (96,67%), Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” Craiova (95,95%). La simularea examenului de evaluare națională sunt 26 de unități școlare care au avut un procent de prezență de 100%. Simulările județene vor continuă astăzi, cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie – în cadrul examenului de bacalaureat, respectiv – Matematică – în cadrul simulării examenului de evaluare națională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS