11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn ce condiţii se oferă şcolarizare la domiciliu pentru elevii din Dolj

În ce condiţii se oferă şcolarizare la domiciliu pentru elevii din Dolj

Elevii din Dolj care studiază în şcolile de masă pot beneficia de învăţământ la domiciliu şi chiar în spital. Acest tip de şcolarizare este disponibil pentru elevi care au boli cronice sau boli care necesită perioade de spitalizare mai mari de patru săptămâni, cu sau fără alte deficienţe asociate, care, temporar sau permanent, nu pot frecventa cursurile şcolare în cadrul unităţii de învăţământ.
Inspectorul şcolar Marinela Dumitrescu spune că părinţii unui copil, care are nevoie de şcolarizare la domiciliu, trebuie să obţină certificatul de orientare şcolară, pe care îl eliberează Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj. Şcolarizarea la domiciliu se aprobă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

Școlarizarea la domiciliu a elevilor din școlile de masă se realizează în baza Ordinului nr. 5086/2016. Conform ordinului, de şcolarizarea la domiciliu sau chiar la spital, pot beneficia elevii cu boli care necesită perioade de spitalizare mai mari de patru săptămâni, cu sau fără alte deficienţe asociate, care, temporar sau permanent, nu pot frecventa cursurile şcolare în cadrul unităţii de învăţământ.

Cum se procedează


Şcolarizarea la domiciliu este asigurată începând cu învăţământul primar şi până la liceu inclusiv. Potrivit inspectorului şcolar Marinela Dumitrescu, excepţie fac elevii de la şcoala profesională.

„Inspectoratul Școlar Județean Dolj a elaborat o procedură operațională în acest sens, respectiv – Procedura operațională privind școlarizarea la domiciliu a elevilor cu CES din școlile de masă, ce a fost postată pe site-ul ISJ Dolj (www.isjdolj.ro) și este aplicată în activitatea didactică de personalul didactic din județul Dolj (învățători, profesori, profesori de sprijin) cu scopul de a le acorda elevilor aflaţi în imposibilitatea frecventării şcolii de masă şansa să atingă un nivel de educaţie corespunzător particularităţilor individuale, premisă a unei bune integrări sociale şi profesionale, în baza certificatului de orientare școlară și profesională eliberat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj.

Certificatul de orientare şcolară se eliberează pe baza documentelor medicale şi a evaluării copilului. Înscrierea se face în urma unei solicitări scrise din partea părintelui/tutorelui legal instituit, de regulă la unitatea de învăţământ aflată în proximitatea domiciliului.
Unitatea de învăţământ care organizează şcolarizarea copilului/elevului/tânărului la domiciliu elaborează şi supune spre aprobare inspectoratului şcolar judeţean, planul educaţional individualizat şi propunerile privind cadrul didactic sau cadrele didactice care asigură instruirea elevului la domiciliu. Monitorizarea cursurilor desfăşurate pe perioada de şcolarizare la domiciliu revine în totalitate unităţii de învăţământ rezidenţiale. „, a precizat inspectorul şcolar Marinela Dumitrescu.

Elevii beneficiază de şcolarizare după planuri educaţionale individualizate

Elevii şcolarizaţi la domiciliu studiază toate disciplinele din planurile-cadru corespunzătoare nivelului lor de studii. Aceștia beneficiază de planuri educaţionale individualizate, elaborate pe baza programelor şcolare adaptate de către cadrele didactice de specialitate din unitatea de învăţământ organizatoare a şcolarizării la domiciliu, aprobate de I.S.J. Dolj.


” Durata orei de curs pentru învăţământul primar este de 45 de minute, iar pentru învăţământul gimnazial şi liceal este de 50 de minute. Numărul maxim de ore pe săptămână este de 4 ore pentru învăţământul primar, 6 ore pentru învăţământul gimnazial şi de 8 ore pentru învăţământul liceal”, a mai precizat inspectorul şcolar, Marinela Dumitrescu. Pentru acest tip de şcolarizare au optat în perioada septembrie-februarie 12 elevi din Dolj.
„Doar în perioada septembrie- februarie au fost aprobate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj 12 cereri pentru şcolarizare la domiciliu. Elevii provin din unităţi şcolare cum ar fi Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Liceul Energetic din Craiova, Liceul „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi, Liceul „George Ştefan Marincu” din Poiana Mare, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea, Şcoala Breasta”, a explicat inspectorul şcolar Marinela Dumitrescu.

Pentru ce tip de cazuri medicale se poate asigura şcolarizarea la domiciliu

Conform ordinului nr. 5.086/2016 categoriile de deficienţe (afectări) pentru care se poate asigura şcolarizarea la domiciliu sau la spital sunt: afectări (deficienţe) ale sistemului nervos şi funcţiilor mentale globale, afectări ale structurilor şi funcţiilor senzoriale; afectări ale structurii laringelui şi funcţiilor sale; afectări ale structurii şi funcţiilor sistemelor cardiovascular, respirator şi imunitar; afectări ale structurii şi funcţiilor sistemelor digestiv, metabolic şi endocrin; afectări ale structurii şi funcţiilor aparatului urinar; afectări ale structurii şi funcţiilor aparatului locomotor şi corespunzătoare mişcării şi ale muşchilor; afectări ale structurii pielii, anexelor şi funcţiilor tegumentului; afectări legate de boala canceroasă; afectări multiple ale organismului legate de boli genetice invalidante; afectări ale organismului legate de transplantul de organe.


În situaţiile elevilor din Dolj care beneficiază de tratament sau spitalizare în alte judeţe trebuie să solicite şcolarizare în regim special la unităţile şcolare din localităţile în care sunt spitalizaţi sau se tratează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS