18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadrele didactice restructurate vor ocupa noi posturi fără să ceară acordul școlilor

Cadrele didactice restructurate vor ocupa noi posturi fără să ceară acordul școlilor

Cadrele didactice care vor fi restructurate din școlile în care își desfășoară în prezent activitatea se vor trasnsfera direct prin Inspectoratul Școlar Județean Dolj, fără a mai cere acordul de principiu al unităților la care vor să ocupe un alt post. Repartizarea pe noile posturi se va face în ședința publică din 9 martie. Regula este valabilă doar pe perioada stării de alertă.

Reprezentanții ISJ Dolj atenționează cadrele didactice că pentru etapa următoare, respectiv pentru cea de pretransfer, care va începe din 21 martie, este posibil să se aplice condițiile speciale ale școlilor.

Cum procedau școlile

Starea de alertă a facilitat transferul și pretransferul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar în sensul că nu a mai fost nevoie de acordul de principiu al unităților școlare care se elibera celor care îndeplineau condițiile specifice,cum ar fi minimum 90 sau chiar 100 de puncte și un anumit grad didactic, precum și rezultate cu elevii la olimpiade și concursuri școlare. Și anul acesta, cadrele didactice care vor fi afectate de restructurare scapă de „sita” condițiilor speciale și vor fi repartizate doar pe baza punctajului.

”Pe durata stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, se suspendă aplicarea prevederilor privind transferul consimţit între unităţile de învăţământ, ca urmare a restrângerii de activitate. În aceste situaţii soluționarea restrângerii de activitate pentru cadrele didactice titulare în sistemul de învățământ preuniversitar se realizează doar prin repartizarea pe posturi didactice sau catedre vacante, activitate coordonată de inspectoratele școlare. Prin urmare, profesorii depun direct la Inspectoratul Școlar Județean Dolj cererea-tip din metodologie și cu documentele aferente și o adeverință, eliberată de conducerea unității de învățământ în care este titular, în care se menționează cauzele pentru care postul didactic sau catedra a ajuns în situația de restrângere de activitate.

Documentele se depun în perioada 21-22 februarie. Pe baza documentelor depuse se va face ierarhizarea la nivel de județ, pe fiecare disciplină. Repartizarea pe posturi se va face în ședință publică, pe 9 martie”, a precizat inspectorul școlar, Alexandrina Năstase.

Lista cu cadrele didactice afectate de restructurare va fi publicată pe 21 februarie. În aceeași zi se va publica și prima listă a posturilor vacante și rezervate.

Școlile au pregătit condiții speciale pentru pretransfer

Pentru etapa de pretransfer în care profesori titulari se pot muta la o altă unitate de învățământ decât își desfășoară în prezent activitatea, fie pentru a se apropia de domiciliu, fie din alte motive, unitățile școlare au pregătit condiții specifice pe care le vor publica dacă se va ridica starea de alertă.

”Starea de alertă este valabilă până pe 3 martie, când se așteaptă o nouă hotărârea a CNSU. Dacă nu va fi prelungită starea de alertă, pentru etapa de pretransfer care va începe după 21 martie se vor lua în calcul condiţiile specifice pe care le-a pregătit fiecare unitate școlară ”, a mai precizat inspectorul școlar, Alexandrina Năstase.

Lista cu posturile vacante și rezervate va fi actualizată pe 14 martie, după cum prevede calendarul pentru mobilitatea cadrelor didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS