12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiceele din Dolj pregătesc mai multe clase pentru admitere

Liceele din Dolj pregătesc mai multe clase pentru admitere

Inspectoratul Școlar a aprobat planul de școlarizare al unităților de învățământ pentru anul 2022-2023. Din primele date se observă un plus de 25 de clase față de anul școlar în curs. De asemenea, se remarcă o creștere a numărului de clase pentru învățământul profesional la solicitarea agenților economici dar și o cerere mai mare pentru clasele de postliceală și pentru școlile de maiștri.

Conform planului de școlarizare pentru județul Dolj, aprobat în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, la învăţământul liceal sunt 583 de clase dintre care 153 de clase a IX-a pentru cuprinderea absolvenților de clasa a VIII-a, față de 128 de clase cât sunt în anul școlar în curs.

Potrivit reprezentanților Inspectoratulului Școlar Județean Dolj creșterea numărului de clase la liceu este bazată pe numărul de elevi existenți în prezent în clasa a VIII-a. Și se estimează că ar fi 4.858 de elevi în acest an școlar care vor merge la liceu, cu cel puțin 1.000 de elevi în plus față de anul școlar în curs.

Noul plan de școlarizare pentru clasa a IX-a are cu 25 de clase mai mult. Liceele au propus18 clase în plus pentru specializările teoretice. Astfel, sunt prevăzute pentru admitetea în clasa a IX-a 83 de clase de învățământ teoretic față de 65 de clase cât sunt acum. Și petru învățământul tehnologic propunerea este de 56 de clase a IX-a față de 49 de clase cât sunt în prezent .

Cereri multe pentru învățământ profesional

În planul de școlarizare pentru anul urmțător se vede și o cerere mai mare de clase de învățământ profesional venită chiar din partea agenților economici, după cum menționează inspectorii școlari.

Au fost propuse 42 de clase de învățământ profesional pentru clasa a IX-a față de 30 de astfel de clase cât au fost propuse pentru anul școlar în curs.

La învățământul tehnologic, liceele din Dolj au solicitat și 10 clase de învățământ seral pentru absolvenții de clasa a VIII-a din seriile anterioare care nu au mai urmat studiile liceale. De asemenea, pentru elevii care au studiat la școlile profesionale și vor să continue studiile liceale au fost aprobate 23 de clase de seral clasa a XI-a.

Pentru învățământul postliceal și de maiștri liceele solicită alte 50 de clase. Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean Dolj, la nivelul județului a crescut numărul solicitărilor pentru acest tip de învățământ.

Planul de școlarizare se menține însă în funcție de realizarea claselor.

Câte locuri vor avea clasele în funcție de filieră

Instituirea formațiunilor de studiu la clasa a IX-a/a-XI-a și anul I în învățământul de masă se realizează, începând din acest an școlar, după noi norme. În funcție de filieră, clasele de liceu au între 24 și 28 de elevi maximum.

Astfel, legea prevede ca pentru filiera tehnologică și pentru învățământul profesional, inclusiv dual, clasa să fie formată din maximum 24 de elevi. Pentru filiera teoretică sunt prevăzuți 26 de elevi, iar la filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și la învățământul liceal de artă, maximum 24 de elevi.

De asemenea, pentru învățământ liceal cu frecvență seral și frecvență redusă, pentru învățământul postliceal și școlile de maiștri efectivele care trebuie să fie formate din maximum 28 de elevi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS