25.5 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova, focarele de COVID 19 reapar rapid și în clasele care revin din online

În Craiova, focarele de COVID 19 reapar rapid și în clasele care revin din online

Școlile fac cu greu față valului de infectare cu coronavirus. Suplinirea profesorilor este dificilă, iar în rândul elevilor numărul infectărilor crește chiar de la o oră la alta. În Craiova sunt și situații în care clasele au stat și 10 zile on-line și după două zile de învățământ față în față au fost confirmate noi focare. Directorii școlilor dar și părinții spun că formalitățile de comunicare a cazurilor durează și câteva zile, ceea ce crește expunerea copiilor. De curând a apărut și un nou ordin care reduce perioada de cursuri online de la 10 zile la 5 zile.

Datele oficiale ale DSP Dolj arătau că pe 1 februarie, la nivelul județului, erau 174 de noi cazuri de infectare în rândul copiilor. Școlile gimnaziale ”Gheorghe Țițeica”, ”Mircea Eliade”, dar și Colegiul Național ”Frații Buzești”, Colegiul Național ”Ștefan Velovan” și Școala ”Traian” sunt unitățile care au raportat cele mai multe clase on-line. Numărul copiilor infectați este în continuă creștere.

Elevii se infectează imediat după ce revin în clase

Focarele reapar în două- trei zile chiar și la clasele care și-au suspendat activitatea față în față pentru 10 zile, spun directorii.

”Avem 13 clase online din totalul de 39 de clase. Sunt și mulți angajați bolnavi, sunt profesori, bibliotecarul, asistentul medical și chiar și învățători.În continuare avem cazuri nou- confirmate. Au apărut focare chiar și în două dintre clasele care au fost online până de curând. Una dintre clase a revenit din 22 ianuarie și alta din 1 februarie. Părinții le-au făcut analize copiilor și în fiecare dintre cele două clase sunt câte patru cazuri noi și urmează să intre din nou online.

Sunt foarte multe cazuri în rândul copiilor dar și al angajaților. Deja ne descurcăm dificil cu suplinirea. De exemplu, la învățători avem doi bolnavi și trei care au ore la clasele lor dar și suplinesc, când clasele au ore cu profesori. Și la gimnaziu este dificil cu suplinirea. Inclusiv eu ca manager intru să suplinesc orele de matematică. Este adevărat că situația este mai ușor de gestionat când clasele sunt online, pentru că și profesorii infectați își pot face orele, dar nu putem lua noi astfel de decizii. Sper să nu mai dureze mult această creștere a numărului de cazuri ”, a declarat Ioana Genoveva, directorul Școlii gimnaziale ”Mircea Eliade” din Craiova.

Directorii de școli spun că sunt profesori care s-au infectat de 2-3 ori până acum.

”În școală sunt peste 90% din cadrele didactice vaccinate chiar cu trei doze. Dar tot se infectează. Avem cadre didactice care au făcut COVID și de trei ori”, a mai spus directorul Școlii gimnaziale ”Mircea Eliade” din Craiova.

Formalitățile întârzie luarea deciziilor imediate

Atât părinții cât și directorii spun că durează mult și procedura de comunicare a cazurilor noi. Deciziile pentru suspendarea cursurilor online se iau după ce cazurile sunt confirmate și comunicate de DSP Dolj către școli.

”Noi ca părinți raportăm imediat la diriginte că este un copil pozitiv, dar durează mult formalitățile până clasa intră on-line. Sunt foarte multe cazuri de îmbolnăvire în rândul copiilor. Și cresc, zicem noi, și pentru că până vin confirmările oficiale copiii noștri merg în continuare la școală sau la grădiniță și interacționează între ei și așa apar noi și noi cazuri”, a spus un părinte.

Managerii spun că nu pot suspenda cursurile unei clase până nu au datele oficiale de la DSP.

”Nu putem ca să luăm decizia de suspendare a cursurilor până DSP nu ne trimite lista cu copiii. Asta este procedura și legislația în vigoare. Noi avem informările rapide de la diriginți, dar nu putem acționa imediat pentru suspendarea cursurilor față în față până nu avem datele de la DSP, așa cum prevede legislația” , a explicat managerul Ioana Genoveva.

Elevi cu simptome merg la școală pentru că testele de salivă nu îi arată pozitivi

De altfel, și focarele de COVID-19 sunt luate în calcul doar după testele oficiale de PCR. Profesorii spun că se confruntă cu situații dificile în care elevii au simptome, dar testele de salivă nu ar arăta că sunt pozitivi

”Avem și copii care au simptome, dar care nu sunt confirmați de testele de salivă și părinții nu le-au făcut teste PCR și vin la școală”, mai subliniază directorul Școlii ”Mircea Eliade” din Craiova.

De altfel, directoii spun că ar trebui luat în calcul și faptul că sunt școli care lucrează în ture și pe o tură sunt jumătate din clase afectate.

”La gimnaziu avem 14 clase din care jumătate sunt cu COVID și învață în aceeași tură. Nu putem suspenda cursurile pentru că nu avem această prevedere în legislație. Cursurile se suspendă pentru 50% din clasele din întreaga școală”, a explicat directorul Școlii gimnaziale ”Mircea Eliade” din Craiova.

Cazurile noi apar zilnic

Și la Școala gimnazială ”Gheorghe Țițeica” din Craiova sunt 10 clase online și conducerea unității școlare are informații că au mai apărut noi cazuri de infectare.

”Avem deja 10 clase online și mai sunt și alți copii cu simptome. Până seara, cu siguranță, vom avea noi confirmări pentru că mulți părinți se duc și le fac teste PCR. Vom avea și alte clase care vor intra online în zilele următoare. Acum, după noile prevederi, cursurile față în față se vor suspenda pentru 5 zile. Virusul se răspândește foarte repede în rândul copiilor în special, în această perioadă”, a spus Atia Fodor, directorul Școlii gimnaziale ”Gheorghe Țițeica” din Craiova.

Suplinim învățătorii cu studenți

Și la Școala gimnazială ”Traian” din Craiova sunt nouă clase online și patru cadre didactice dintre care doi învățători.

”În momentul de față avem 19% din clase online și două cadre didactice care trebuie să stea izolate și alte două cadre didactice carantinate. Asigurăm suplinirea pentru că avem personal calificat care să predea mai multe discipline. Avem și învățători care s-au infectat și nu au mai venit la școală, dar am suplinit cu studenți de la Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar. Ei își fac practica, dobândesc experiență și noi asigurăm suplinirea la clasă”, a precizat Diana Brătucu, directorul Școlii gimnaziale ”Traian” din Craiova.

În prezent, pot suspenda cursurile integral doar dacă sunt focare la 50% din clase. La începutul acestei săptămâni, în Dolj erau 56 de clase online.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS