19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVictorie a sindicaliştilor din Dolj în procesul pentru plata indemnizaţiei de doctorat

Victorie a sindicaliştilor din Dolj în procesul pentru plata indemnizaţiei de doctorat

Sindicatul „Spiru Haret” Dolj a câştigat la Curtea de Apel Craiova suspendarea articolului legislativ prin care profesorii care aveau gradul I obţinut prin doctorat aveau de ales între a renunţa la indemnizaţia aferentă titlului ştiinţific şi gradul didactic. Vizaţi erau profesorii care au obţinut titlul de doctor înainte de 2017. Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie.

Practic, directorii unităţilor şcolare trebuie să le plătească cadrelor didactice indemnizaţia pentru doctorat în cuantum de 50% din salariul minim pe economie. Liderii cadrelor didactice spun că practic trebuie să se plătească aceste drepturi şi pentru lunile anului trecut dar şi în 2022.

Decizia finală asupra articolului cu pricina îi va aparţine Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie dacă Ministerul Educaţiei va face recurs.

Ministerul Educaţiei a emis în iunie ordinul 3993/2021 care la articolul 1 prevede ca şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, care au doctorat obţinut înainte de 2017 şi l-au folosit pentru a obţine gradul didactic I, să aleagă între plata indemnizaţiei pentru titlul ştiinţific şi menţinerea gradului didactic. Sindicaliştii din Dolj au contestat respectivul ordin de ministru, în primul rând pentru că se aplică retroactiv.

Curtea de Apel Craiova s-a pronuţat

Conducerea sindicatului „Spiru Haret” Dolj a atacat ordinul în instanţă şi a obţinut suspendarea articolului respectiv.

„După admiterea în 2021, de către Tribunalul Dolj – Secţia conflicte de muncă și asigurări sociale, a tuturor cererilor privind calcularea corectă, prin raportarea la salariul de bază aflat în plată și nu la un salariu istoric, a drepturilor salariale ce se cuvin din activitatea de diriginte, dar și a gradației de merit, iată că și Curtea de Apel Craiova, Secția de Contencios Administrativ şi Fiscal, admite acţiunea intentată de către sindicatul Învăţământului „Spiru Haret” Dolj, împotriva Ministerului Educaţiei și „suspendă executarea art.1 alin.(2) din Ordinul nr.3993/2021 emis de pârât, până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anularea ordinului.


Prevederile ordinului implică o evidentă retroactivitate, adică se face referire la acei profesori doctori care şi-au dobândit gradul I pe baza (şi nu pe echivalare!) titlului științific de doctor înainte de iulie 2017. Ori, prevederea din Legea-cadru 153/2017 Articolului 14, aliniat (3) „Personalul didactic de predare care solicită și obține gradul didactic I…” este foarte clară, adică de la apariția legii în viitor, fapt certificat și de inițiatorul legii, adică Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin adresa nr. 3276/4.09.2017. Deci, profesorii care au obţinut titlul de doctor anterior apariției Legii-cadru a salarizării nu au avut posibilitatea de a opta între obţinerea gradului I sau sporul de doctorat și nu ar trebui să facă obiectul respectivelor prevederi din lege”, a declarat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

„Cum să mai faci un doctorat în acelaşi domeniu?”

Sindicaliştii subliniază faptul că în Codul muncii este prevăzut că salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege.


„Pentru a nu intra sub incidența OME 3993/2021 art. 1 alin. (2),colegii noștri, în opinia ministerului, ar trebui să renunţe fie la gradul I, la inspecțiile susținute, și să se înscrie din nou pentru a obține acest grad, fie să renunțe la tiltul științific de doctor fiind deja doctori. Dar cum să renunţi la un grad obţinut legal sau cum să mai faci un doctorat în acelaşi domeniu în care ai mai făcut unul?! În acest sens Legea 53/2003, Codul muncii, este foarte clară la art. 38. care statuează faptul că „Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate”, a subliniat preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

„Anularea gradului didactic ar duce şi la anularea documentelor semnate”

În plus, liderii cadrelor didactice spun că anularea gradului didactic I ar produce efecte în cascadă.


„Pe de altă parte aceste drepturi au intrat de la momentul obținerii lor în circuitul civil și și-au produs efecte, iar anularea acestora ar avea consecințe devastatoare în cascadă. Colegii în cauză s-au înscris la concursuri, au ocupat funcții, au fost evaluatori sau metodiști în inspecțiile privind acordarea gradele didactice unde o condiție sine-qua-non era să ai gradul didactic I. Ce se va întâmpla și cine va răspunde dacă va exista o singură situație în care un profesor optează acum, lucru utopic, pentru indemnizația de doctor și renunță la gradul didactic I, iar toate semnăturile acestuia, în baza gradului I, vor deveni nule!”, a mai precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Urmează judecarea pe fond la Înalta Curte

Potrivit sindicaliştilor, renunţarea la titlul ştiinţific de doctor sau la gradul didactic implică o reducere a venitului profesorilor cu cel puţin 20%. Liderii profesorilor subliniază faptul că legea dispune pentru viitor şi nu retroactiv.

„Considerăm că această decizie a creat un lucru fără precedent încălcând Constituția României care menționează la Art. 15 (2) „Legea dispune numai pentru viitor”, dar a schimbat și sensul Legii 153/2017 aspectul vizat fiind strict legat de economiile la buget. Apreciem hotărârea Curții de Apel Craiova privind admiterea cererii până la judecarea pe fond. De asemenea. apreciez colaborarea strânsă cu doamna avocat Adriana Belu!

Ne așteptăm ca Ministerul Educației să facă recurs, iar procesul să se mute la Înalta Curte de Casație și Justiție, București. Va fi un proces de durată și să sperăm că vom câștiga și recursul pentru a se face o dreptate evidentă, o recunoaștere a meritelor colegilor noștri care au ales această înaltă formă de perfecționare și ar fi regretabil să aruncăm la coș aceste deziderate, iar pe de altă parte colegii noștri să fie nevoiți să restituie sumele pe care le vor primi de la comunicarea hotărârii de instanță”, a conchis preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.


Sentinţele pentru profesorii din Dolj sunt nominale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS