13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul are 117 şcoli cu risc de abandon

Doljul are 117 şcoli cu risc de abandon

Ministerul Educaţiei a publicat o listă cu 3.235 de şcoli cu risc ridicat şi mediu de abandon şcolar în rândul elevilor de la învăţământul primar şi gimnazial. Pe această listă, Doljul apare cu 117 de şcoli din care 56 sunt cu risc ridicat de abandon şcolar. Şcolile vor intra în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar prin care se va acorda o finanţare de 200.000 de euro per unitate. În acest program au fost de fapt incluse şcolile care au o rată de abandon de peste 26%. Primele şcoli care vor primi această finanţare vor fi stabilite chair în această lună, anunţă Ministerul Educaţiei.

Printre unităţile de învăţământ cu risc mare de abandon şcolar se află şi şcoli din Craiova, cum ar fi Şcoala gimnazială „Anton Pann”, Şcoala gimnazială „Lascăr Catargiu”, Şcoala gimnazială „Gheorghe Bibescu”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Şcoala gimnazială „Ion Creangă”. La acestea se adaugă şi unităţi din judeţ cum ar fi Şcoala gimnazială „Ilie Murgulescu” Vela, Şcoala gimnazială Radovan, Şcoala gimnazială Sălcuţa, Şcoala gimnazială Bistreţ, Şcoala gimnazială Sălcuţa, Şcoala gimnazială Bistreţ, Şcoala gimnazială Coşoveni, Şcoala gimnazială Coţofenii din Faţă, Şcoala gimnazială Cerăt, Şcoala gimnazială Gângiova, Şcoala gimnazială „Sfântu Dumitru” Măceşu de Sus, Şcoala gimnazială Negoi, Şcoala gimnazială Orodel, Şcoala gimnazială Rojişte, Şcoala gimnazială Orodel, Şcoala gimnazială Vârvoru de Jos, Şcoala gimnazială Catane, Şcoala gimnazială „Petre Mănărcescu” Lipovu, Şcoala gimnazială Sadova.


De asemenea, o serie de şcoli cum ar fi Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Şcoala gimnazială „Alexandru Macedonski”, Şcoala gimnazială „Ion Ţuculescu”, Colegiul de Industrie Alimentară Craiova sunt unităţi cu risc mediu de abandon şcolar. La acestea se adaugă şi şcolile din apropierea Craiovei.

Ce vor face şcolile cu risc mare de abandon

Prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vor fi acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală, bani nerambursabili.


„Programul asigură câte 200.000 de euro pentru fiecare din aceste școli. Este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon școlar pentru 2020 a fost de 26%. Drept urmare, trei sferturi din aceste școli sunt din mediul rural, ele vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unități de învățământ vor beneficia de finanțare.”, anunţă Ministerul Educaţiei.

Prin acordarea acestor bani se vor asigura pentru elevi echipamente şi programe remediale.

„Este vorba de intervenții nu numai din perspectiva acțiunilor remediale, din perspectiva oferirii unor oportunități care ar fi în premieră pentru școlile din mediul rural. Este vorba de acces prin platforme online la predarea făcută de cei mai buni profesori din România. Se pot acorda și forme de sprijin material, material sportiv, echipamente IT, lucruri care le lipsesc elevilor din mediul rural și care ar putea să-i determine să nu părăsească școala. Un alt obiectiv este acela al promovării examenului de Evaluare Națională și al tranziției de la gimnaziu către liceu”, menţionează Ministerul Educaţiei.


Complementar cu granturile directe în suma totală de 500 milioane euro daţi prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar prevede suma de 43 milioane euro pentru formarea a 45.000 de angajați din învățământul preuniversitar. Formarea implică metode și tehnici de reducere a abandonului școlar, identificarea nevoilor și abilităților elevilor, abordări didactice centrate pe elev, competențe interculturale și evaluare formativă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS