19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii din Dolj protestează nemulţumiţi de grila de salarizare

Profesorii din Dolj protestează nemulţumiţi de grila de salarizare

Cadrele didactice au început săptămâna protestând. În Dolj, cadrele didactice membre ale sindicatului „Spiru Haret” Dolj au intrat în grevă japoneză până miercuri. O parte dintre membrii FSLI Dolj au plecat la Bucureşti pentru a protesta, tot până miercuri, în stradă, în faţa Guvernului. Cadrele didactice sunt nemulţumite de faptul că nici anul viitor nu vor primi majorările salariale prevăzute de legea salarizării unice din 2017. Preşedinţii de sindicat din Dolj spun că au organizat un referendum pentru a consulta cadrele didactice în legătură cu formele de protest de anul viitor.

Guvernul a aprobat creșterea de la 1 ianuarie 2022 a salariilor din domeniu cu 1/4 din diferența între grila prevăzută de Legea 153 și salariul din prezent. Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, pentru a ajunge la sumele din grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, dar a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă. Aceste decizii i-au determinat pe profesorii din toată ţara să protesteze.

Ce decizii au luat sindicaliştii din Dolj

Şi în Dolj, ieri, au fost ieri proteste. Preşedinţii celor două sindicate au spus că nu au organizat pichetări la Prefectura Dolj pentru că în Piaţa „Mihai Viteazul” este Târgul de Crăciun. În aceste condiţii, cadrele didactice au găsit alte forme de protest.


„Sindicatul „Spiru Haret” Dolj a decis ca la nivelul judeţului Dolj să facem grevă japoneză trei zile, până miercuri inclusiv. Colegii membri de sindicat intră la ore cu banderolă albă la mână.

Totodată, facem şi un referendum pentru a da posibilitatea cadrelor didactice să îşi exprime şi în scris nemulţumirile şi pentru a stabili cum vom proceda din ianuarie. În acel referendum sunt cinci opţiuni, respectiv „prorogarea” încheierii situaţiei şcolare, „prorogarea” începerii şcolii pe 3 ianuarie, grevă de avertisment, pichetări sau grevă generală. Vom adopta forma de protest pentru care vor opta jumătate plus unul dintre votanţi” , a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.


Reprezentanţii sindicatului FSLI Dolj au plecat la Bucureşti să protesteze în Piaţa Victoriei. „Am pornit spre Piaţa Victoriei din Bucureşti. Vom protesta trei zile în faţa Guvernului. Din Dolj suntem trei reprezentanţi dar vom fi în total 100 de persoane în stradă de la trei federaţii, respectiv de la FSLI, Spiru Haret şi Alma Mater. Dacă după cele trei zile de proteste nu vom avea nici o reacţie din partea Guvernului şi FSLI Dolj va face referendum pentru a stabili cum vom protesta din ianuarie”, a declarat Bogdan Manea, preşedintele FSLI Dolj.

Sindicaliştii spun că există şi recomandare de la UE pentru a mări bugetul


Liderii de sindicat spun că este a 11-a oară când se amână acordarea a 6% din PIB pentru educaţie şi că există recomandări şi de la Parlamentul European pentru a creşte cheltuielile publice în domeniule educaţiei.


„La 1 ianuarie 2021 ar fi trebuit să primim majorarea integrală prevăzută de Legea 153/2017. Aceste majorări au fost amânate de câteva ori prin OUG 135/2020 şi prin OUG 226/ 2020 . În acelaşi timp, este a 11-a oară când e prorogat articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale care prevede 6% din PIB pentru educaţie, în condiţiile în care ultima rezoluţie a Parlamentului European din 11 noiembrie 2021 referitoare la Spaţiul European al educaţiei recomandarea este ca şi cheltuielile publice în domeniul educaţiei să fie peste 4,7% din PIB, pe când în România bugetul alocat este de cel mult 3% din PIB. În 2020 am avut cel mai mic buget, de 2,5% din PIB.

În aceste condiţii sistemul de educaţiei nu poate fi competitiv, nu poate să ajungă la performanţele de dezvoltare pe care ni le dorim cu toţii şi, din păcate, vor plăti copiii noştri”, a mai precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS