9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecord de bursieri în Craiova: Peste 12.000 de elevi primesc burse şcolare

Record de bursieri în Craiova: Peste 12.000 de elevi primesc burse şcolare

A crescut considerabil numărul elevilor bursieri din Craiova. Sunt 12.242 de elevi care vor primi bursă în primul semestru al acestui an şcolar, conform unei hotărâri a Consiliului Local Craiova de la sfârşitul lunii octombrie 2021. Cei mai mulţi, respectiv 10.349 de elevi, primesc bursă de merit, care se acordă pentru medii peste 8.50. O parte dintre şcolile din Craiova au dat banii elevilor, altele se pregătesc să facă plăţile în zilele următoare. Potrivit directorilor de şcoli, banii primiţi pentru burse ajung pentru a face plata pe septembrie şi parţial pe octombrie.

Mai multe burse decât anul trecut

Anul trecut, în Craiova, au fost acordate 1.776 burse de merit. reprezentând 8% din numărul elevilor înscrişi la cursurile învăţământul gimnazial, liceal sau profesional în cuantum de 110 lei/lună, 1.998 burse de studiu, reprezentând 9% din numărul elevilor înscrişi la cursurile învăţământul gimnazial, liceal sau profesional în cuantum de 100 lei/luna şi 4.023 burse sociale, reprezentând 15% din numărul elevilor înscrişi la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat în cuantum de 100 lei.


În acest an şcolar, numărul elevilor bursieri a crescut considerabil mai ales la bursele de merit. Sunt 10.349 de elevi beneficiari ai acestei burse. De asemenea, mai sunt 522 de burse de studiu şi 1.371 de burse sociale. Practic, în Craiova sunt 12.242 de elevi care primesc bursă în acest semestru. Managerii de şcoli spun că este anul şcolar cu cei mai mulţi elevi bursieri. Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că în acest an şcolar au fost alocaţi bani pentru burse şi din fonduri bugetare.


” Pentru anul școlar 2020-2021, nu sunt restanțe în ceea ce privește plata burselor. Pentru finanțarea burselor școlare din anul școlar 2021-2022 au fost alocate fonduri și de la bugetul de stat, în anii anteriori bursele fiind acordate doar din fonduri proprii venite de la autoritățile locale. Pentru anul școlar în curs, bursele au fost aprobate pentru primul semestrul, urmând ca în 2022 să fie aprobate și cele pentru semestrul II”, a precizat Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

Şcolile cu cei mai mulţi elevi bursieri

Aşa cum am precizat cei mai mulţi elevi au burse de merit care se acordă începând cu semestrul II pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I pentru elevii aflaţi în celelalte clase ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional care îndeplinesc cel puţin una din condiţiile următoare: au rezultate deosebite la învăţătură, şi anume, au media generală cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar pentru elevii din clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional.

La unele şcoli au fost şi peste 1.000 de elevi care s-au încadrat în aceste condiţii. Astfel, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova sunt 1.221 de bursieri, la Colegiul Naţional „Elena Cuza” sunt 1.090 de elevi cu bursă de merit, la Colegiul Naţional „Carol I” sunt 1.054 de beneficiari, iar la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” sunt 1.051 de elevi care au medii peste 8.50 şi au bursă de merit. Acestea sunt şcolile cu cei mai mulţi elevi bursieri. În Craiova sunt 40 de şcoli la care elevii primesc bursă de merit.

A crescut şi numărul mediilor mari în pandemie

Managerii de şcoli spun că este semestrul cu cei mai mulţi elevi bursieri.

„Am primit banii de burse şi i-am şi dat de vreo două săptămâni. Avem 1.090 de burse din care 1.035 sunt burse de merit. Anul acesta sunt foarte mulţi elevi bursieri, pentru că au fost date burse pentru toţi elevii care au medii generale începând cu 8.50 şi media 10 la purtare, aşa cum prevede metodologia de acordare a burselor şcolare. În anii anteriori se acordau aceste burse pentru 8% din numărul elevilor şi aplicam diverse criterii de departajare. Aveam astfel cam 110 burse de merit la nivelul şcolii. Este adevărat că a crescut şi numărul elevilor bursieri şi pentru că odată cu pandemia şi cu evaluarea online au fost înregistrate mai multe medii mari”, a precizat Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza” din Craiova.

O parte dintre şcoli urmează să facă plata

În Craiova, la nivelul şcolilor mai sunt situaţii în care unii elevi nu au încasat bursa.

„Anul acesta au fost aprobate toate cererile pentru burse. Le-am şi plătit bursele, dar mai avem elevi care nu au venit la casierie. Banii pe care i-am primit ajung pentru a plăti bursele pe septembrie şi parţial pe octombrie”, a explicat Nicolae Radu, directorul Şcolii gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Craiova. Sunt şi şcoli care nu au plătit până acum bursele cum ar fi Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Directorul liceului spune că va plăti bursele prin virament bancar şi că mai sunt câţiva elevi care nu au adus extrasele de cont.

„Banii pentru bursele şcolare îi avem, dar îi vom plăti prin virament bancar şi mai avem elevi noi care nu au adus extrasele de cont. Vom face plăţile în zilele următoare. Am fi vrut să facem plăţile în acelaşi timp pentru toţi elevii. Dacă nu le aduc, o să încercăm să le plătim şi numerar. Vor primi burse toţi elevii cu medii peste 8.50”, a explicat Eduard Gegiu, directorul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.

Colegiul „Velovan” va urgenta plata burselor

Şi la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” urmează ca elevii să primească bursele şcolare.

„Nu am plătit bursele pentru că avem casierul în concediu medical până vineri, dar vom încerca să găsim o soluţie pentru a urgenta plata acestor burse. Se vor plăti bursele pentru septembrie şi parţial pe octombrie. Avem foarte mulţi elevi care vor primi burse, mai ales burse de merit”, a precizat Adrian Stroe, directorul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova.
Pe lângă burse de merit se vor plăti şi burse de studiu, care se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare pe semestrul anterior celui în care se acordă bursa. De asemenea, pentru elevii orfani sau cu diverse afecţiuni se va acorda bursa socială. Aceste burse sunt în cuantum de 100 de lei, iar bursa de merit este de 110 lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS