14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘcolile din Dolj care vor testa elevii înainte de începerea orelor

Școlile din Dolj care vor testa elevii înainte de începerea orelor

Azi este prima zi în care preșcolarii și elevii fac test COVID -19 înainte de a începe orele. În Dolj, potrivit conducerii Inspectoratului Școlar, în mare parte elevii se testează acasă dar sunt și nouă unități de învățământ care au decis ca testarea să se facă la școală. De asemenea, sunt 27 de unități de învățământ care au decis ca testarea să se facă mixt, în sensul că o parte dintre elevi se vor testa acasă, iar alții la școală sau la grădiniță.

Testele COVID 19 pentru elevi sunt noninvazive, pe bază de salivă. Județul Dolj a primit 189.000 de teste achiziționate de Ministerul Educației, ceea ce înseamnă două teste pentru fiecare copil. Practic, primul lot de teste distribuit pentru elevii din Dolj va fi folosit în cursul acestei săptămâni, pentru că elevii se vor testa de două ori, atât azi, cât și joi. Potrivit instrucțiunilor transmise, testele COVID-19 se fac dimineața. În majoritatea cazurilor, părinții sunt cei care vor testa copii și vor comunica rezultatul unităților de învățământ. Sunt însă și 9 cazuri în care testarea se va face doar la școală.

”La nivelul județului Dolj sunt 9 unități care testează la școală, 27 care testează mixt, 516 care testează acasă. Se vor aplica teste la școală, la Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova, la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Grigorie Teologul Craiova, la Școala Sanitară Postliceală ”Gheorghe Țițeica” Calafat, dar și la Școala gimnazială ”Ilie Murgulescu” Vela și la cele cinci structuri ale acestei unități”, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

”Testarea la școală se face doar cu consimțământul părinților”

În Dolj, sunt și unități școlare la care testarea COVID -19 va fi mixtă. Este vorba de 27 de unități de învățământ, ca de exemplu, Grădinița cu program normal Ghidici, Școala primară Padea, Școala gimnazială Coșoveni, Școala gimnazială Ciupercenii Vechi, Școala gimnazială Cioroiași. Astfel de decizii au fost luate și în școli din mediul urban cum ar fi Școala gimnazială ”Gheorghe Brăescu” Calafat, Școala Postliceală Teologică Sanitară ”Sfântul Iosif” Craiova, Școala Specială ”Sfântul Mina” Craiova, Liceul ”Henri Coandă” Craiova. Managerii spun că testarea elevilor la școală se poate face doar pe baza consimțământului scris al părinților.

”Prin decizia consiliului de administrație al liceului, testarea elevilor pentru depistarea COVID-19 se va face în majoritatea cazurilor la domiciliu. Excepție fac copiii care stau în cămin, ei vor fi testați la cabinetul medical școlar. De asemenea, tot la cabinetul școlar vor fi testați și elevii care locuiesc în gazdă, pentru că nici în cazul lor testele nu pot fi făcute de părinți. Testarea elevilor la cabinetul medical școlar se poate face însă numai pe baza consimțământului scris al părinților”, a precizat Mihaela Brumar, directorul Liceului ”Henri Coandă” din Craiova.

Testarea este lăsată la buna-credință a elevilor și a părinților

Noua formă de testare a elevilor în masă se bazează însă pe buna-credință a părinților și a elevilor. Școlile nu au pârghii legislative pentru elevii care nu se testează. Ei pot fi primiți la școală și fără test. Managerii spun că la nivelul școlilor au făcut campanii de informare a elevilor pentru a înțelege importanța testării.

”Aceste teste sunt un beneficiu pentru a afla la timp dacă există o infectare în rândul copiilor. Este bine ca și familia să afle la timp. Noi am informat elevii despre importanța acestor teste. Sunt un plus de prevenție în această perioadă a pandemiei”, a precizat Mihaela Brumar, directorul Liceului ”Henri Coandă” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS