-2.8 C
Craiova
joi, 27 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăActualitateCe rezultate au obținut candidații din Dolj la rezidențiat

Ce rezultate au obținut candidații din Dolj la rezidențiat

Ministerul Sănătății a publicat rezultatele finale ale concursului de intrare în rezidențiat. Cel mai mare punctaj obținut de județul Dolj este 913, maximul posibil fiind 950. Doljul apare astfel cu cel mai bun candiat pe poziția 17 în ierarhia națională, la medicină. La farmacie, Doljul apare începând cu locul 26 în ierarhia națională, iar, la Medicină Dentară, candidatul cu cel mai mare punctaj este pe locul 35 în ierarhia națională.

Repartiția candidaților pe locuri sau pe posturi se va face începând cu 5 decembrie. Candidații de la medicină dentară și farmacie au cerut zilele trecute ministrului Sănătății suplimentarea locurilor pentru că sunt mai mulți promoavați decât locuri disponibile.

Doljul în ierarhia națională la medicină

Anul acesta a fost înregistrat record de candidați la rezidențiat, la nivel național. Peste 12.000 de absolvenți de medicină, medicină dentară și farmacie au susținut, pe 21 noiembrie, examen pentru un loc sau un post de rezident. După contestații, Ministerul Sănătății a publicat ierarhia națională finală. Cel mai mare punctaj obținut la nivel național la Medicină a fost 938 din totalul de 950 de puncte.

Cel mai mare punctaj obținut de un candidat din Dolj a fost 913, care l-a poziționat pe locul al șaptesprezecelea la nivel național. Cel de al doilea mare punctaj al județului Dolj este 904 și candidatul se află pe locul 36 la nivel național, iar cel de a treilea punctaj al Doljului este 902, candidatul fiind pe locul 39 în ierarhia națională. Punctajul minim pentru promovarea rezidențiatului la medicină a fost 562.

Cele mai mari punctaje la Medicină Dentară

La medicină Dentară, cel mai mare punctaj la nivel național a fost 934, iar punctajul minim a fost 560.

Cel mai mare punctaj obținut de un candidat din Dolj în acest domeniu a fost 886, fiind pe locul 35. A doua notă mare din Dolj la Medcină dentară a fost 877, candidatul fiind pe locul 50, iar cea de al treilea mare punctaj a fost 868 fiind pe poziția 69.

Pe ce locuri este Doljul la farmacie

La domeniul farmacie, cea mai mare notă la rezidențiat a fost 891, iar punctajul minim necesar impus pentru promovare este 534.

Cel mai mare punctaj obținut de un candidat din Dolj a fost 835, ocupând locul 26 în ierarrhia națională. Doljul se mai regăsește apoi pe locul 113 cu punctajul 787 și apoi pe locul 143 cu 776 puncte.

Anul acesta au fost scoase la concurs 3.672 locuri pentru medicină, 1.190 locuri pentru medicină dentară și 1.082 de locuri la farmacie. Au fost publicate și 270 de posturi.

Mai mulți promovați la medicină dentară și farmacie decât locuri

Candidații de la medicină dentară și farmacie au transmis zilele trecute o petiție către Ministerul Sănătății prin care au solicitat suplimentarea locurilor pentru că sunt mai mulți promovați decât locuri.

”Atât medicina dentară cât și farmacia au luptat și luptă direct cu pandemia, deoarece pacienții au nevoie în permanență de acces la servicile de medicină dentară cât și cele de farmacie, iar un medic nu poate realiza un act medical fără sprijinul direct sau indirect al farmacistului.


În acelasi timp am vrea să vă rugăm să țineți seama și de faptul că serviciile de medicină dentară și farmacie sunt deficitare în sistemul de sănătate public, iar noi în mare parte tineri absolvenți avem mare nevoie de specializare atât din punct de vedere financiar (fiind un ajutor considerabil și stimulativ pentru un început de drum în carieră), dar mai ales profesional prin cunoștiințele dobândite care se vor reflecta asupra beneficiarilor reali a serviciilor medicale respectiv pacienții.


Un rezident oferă un plus valoare sistemului medical, iar faptul că suntem în situația de a fii mai mulți candidați promovați decât locurile inițiale scoase la concurs nu este un lucru ce ar trebui să ne aducă întristare sau gânduri asupra impactului bugetar, din contră trebuie privit ca o oportunitate și ca o bucurie, deoarece este o dovadă reală a faptului că s-a învățat, că se dorește obținerea unei specializări în țară și dorința însușirilor de noi cunoștiințe”, au scris candidații la rezidențiat.

Repartiția pe loc sau pe post va începe pe 5 decembrie

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 5, 6, 7 și 8 decembrie 2021 prin teleconferinţă, începând cu ora 9:00. Candidaţii se vor putea prezenta în oricare dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara. La repartiție se pot prezenta numai candidații care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat pentru fiecare domeniu de concurs.

Accesul în clădirea în care se desfășoară alegerea locurilor și posturilor scoase la concurs se face în condiții similare accesului în sala de concurs. Practic, accesul este permis doar pentru candidaţii sau împuterniciţii legali ai acestora care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV- 2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor sau împuterniciţilor legali care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Programul de desfășurare a repartiției va fi:

  • duminică, 5 decembrie 2021 – în intervalul 9:00 – 16:00 – domeniul medicină dentară
  • duminică, 5 decembrie 2021 – în intervalul 16:30 – 19:00 – domeniul farmacie (doar candidații de la poziția 1 la poziția 400)
  • luni, 6 decembrie 2021 – în intervalul orar 9:00 – 13:00 – continuare domeniul farmacie
  • luni, 6 decembrie 2021 – în intervalul orar 14:00 – 19:00 – domeniul medicină
  • marți, 7 decembrie 2021 – în intervalul orar 9:00 – 19:00 – continuare domeniul medicină
  • miercuri, 8 decembrie 2021 – începând cu ora 9:00 – continuare domeniul medicină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

RAT va trece graniţele Craiovei

Primăria Craiova vrea să extindă transportul public în comunele limitrofe.

ȘTIRI GdS