5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii unei şcoli din Craiova, în pericol la ieşirea de la ore: Ies direct în faţa maşinilor

Elevii unei şcoli din Craiova, în pericol la ieşirea de la ore: Ies direct în faţa maşinilor

-

Părinţii şcolarilor din clasele pregătitoare şi clasele I, de la Şcoala gimnazială „Alexandru Macedonski” din Craiova, reclamă faptul că micuţii lor ies pe o poartă foarte mică care dă direct într-o parcare cu multe maşini şi dube şi după câţiva paşi ajung direct într-o stradă cu două sensuri de mers. Părinţii spun că nu pot să vadă la timp când ies copiii pentru că în stânga şi în dreapta porţii este un gard înalt de doi metri, din plăci de ciment şi de multe ori îşi văd copiii direct în stradă. Au fost şi situaţii care i-au lăsat fără grai. O bunică a povestit cum a rămas fără voce când a văzut că „fetiţa a ieşit pe poartă şi nu a văzut maşina care venea pe stradă şi s-a proptit cu mâna pe farul acelei maşini”.

Ce spun părinţii

Zilnic în intervalul orar 11.00-11.30 zeci de părinţi şi bunici stau printre maşini ca să îşi aştepte copii de la pregătitoare şi de la clasa I. Sunt cinci clase de pregătitoare şi cinci clase I, care ies pe o poartă mică de un metru, între garduri înalte de beton prin care nu se vede ce clasă vine. Nu există trotuar. Poarta dă direct într-o parcare îngustă de maşini, după care copii ajung pe carosabil. Nu există nici un indicator şi nici trecere de pietoni în zonă. Părinţii au trimis o sesizare către GdS dar şi către alte instituţii alte staului în care scriu că zilnic sunt pericol copiii dar aparţinătorii lor.


„Intrăm şi ieşim din şcoală pe o portiţă mică de circa un metru lungime, în stânga şi în dreapta a porţii este gard înalt de doi metri. Această portiţă se află în spatele Şcolii 32 „Alexandru Macedonski”, lângă părculeţ. Menţionez că această uşă are intrarea şi ieşirea direct într-o parcare plină uneori de dube şi alte maşini. Această parcare dă direct în strada cu două sensuri de mers. Nu există indicatoare care să semnalizeze că este şcoală acolo , nu există trecere de pietoni, iar copiii, părinţii şi bunicii sunt puşi în pericol de fiecare dată când intră şi ies din şcoală. Pe poarta respectivă împrejmuită de gardurile înalte nu poţi vedea ce clasă iese. Copiii sunt lăsaţi de cadrele didactice să iasă pe poarta, uneori blocată de maşini, direct în strada circulată în două sensuri de mers, plină de maşini”, scrie un părinte în sesizare.

Bunică: „Mi-a îngheţat limba când am văzut fata că s-a oprit cu mâna pe maşină”

Părinţii care aşteaptau ieri copiii spun că aproape zilnic întâmpină dificultăţi când îşi duc sau îşi iau copiii de la şcoală. „În colţul gardului şcolii sunt două ghene de gunoi. Dimineaţa, dacă nimerim când este maşina de gunoi aici, trebuie să ne strecurăm printre această maşină şi maşinile care vin pe stradă. Când îi luăm, nu îi vedem când ies pentru că avem poarta mică şi gardul de beton înalt de doi metri. Ne trezim cu ei direct în mijlocul străzii în fracţiune de secundă şi pe aici circulă maşini. Trebuie făcut ceva. Copiii sunt în pericol”, a spus mama unui copil.

O bunică a povestit cum a asistat la o scenă groaznică. „După cum vedeţi se strâng buluc părinţii lângă poartă să vadă ce clasă iese. Într-o zi m-am trezit cu fetiţa că a ieşit brusc pe poartă. Venea şi un taxi. Ea nu a fost atentă şi s-a oprit cu mânuţa pe farul maşinii. Am simţit că mi-a îngheţat limba. Norocul a fost că taximetristul mergea încet şi parcă a şi simţit, că a frânat la timp. E periculos. Au mai fost astfel de situaţii. Nu e nici un semn de circulaţie. Sunt copii la care nu vine nici un părinte şi pleacă singuri. Nu cred că trebuie să se întâmple o tragedie”, a povestit bunica.

Ce cer părinţii

Părinţii şcolarilor spun că vor să aibă vizibilitate în curtea şcolii şi să se pună semnele de circulaţie corespunzătoare.
„Propun ca şcoala să facă o poartă din fier forjat, la fel de mare ca cea de la poarta mare, să putem vedea din afara şcolii ce grupe ies din timp, să nu ne îngrămădim în uşa aceea mică. Această poartă mare din fier forjat să fie aproape de corpul clădirii, între şcoală şi terenul de sport. Să se facă trecere de pietoni la aceste ieşiri către părculeţul de lângă şcoală pentru siguranţa copiilor, părinţilor şi a bunicilor. Să se pună indicatoare pentru şcoală”, a zis un părinte.

Directorul şcolii nu ştie de nemulţumirea părinţilor

Directorul Şcolii gimnaziale „Alexandru Macedonski” din Craiova este Mirela Sdreală, care a preluat conducerea unităţii şcolare de la 1 septembrie, şi spune că nu are nici o sesizare direct de la părinţi pe tema porţii pe care ies şcolarii, dar că a aflat ceva de la cadrele didactice.
„La sediul unităţii şcolare nu există o asemenea sesizare. Este, dacă vreţi, un fel de autosesizare a noastră din dialogul nostru cu cadrele didactice implicate în fluxul de acolo, de la intrare despre care vorbiţi. Acea portiţă este într-o laterală a sălii de sport a şcolii. A fost creată acum câţiva ani. N-aş şti să vă spun sigur când, dar tot la solicitarea părinţilor, tocmai pentru a ajuta la fluidizarea circulaţiei elevilor. Şcoala 32 „Alexandru Macedonski” este o şcoală cu un flux de peste 1.000 de elevi. Funcţionăm în două schimburi”, susţine managerul Şcolii „Alexandru Macedonski” din Craiova.

Manager: „Gardul de beton a fost făcut pentru siguranţa elevilor”

Managerul Şcolii „Alexandru Macedonski” din Craiova, Mirela Sdreală a spus că gardul de beton a fost pus tocmai pentru siguranţa elevilor şi că nu ar putea fi schimbat cu unul de sârmă pentru vizibilitate.

„Vizavi de vizibilitatea despre care vorbiţi sau despre care vorbesc părinţii, este adevărat că şcoala este împrejmuită cu gard din părţi de beton, dar este împrejmuită tot în sprijinul asigurării siguranţei elevilor şi a tuturor persoanelor implicate în actul instructiv-educativ. Acest gard este impus prin legislaţia în vigoare, în perioada 2010, cu bani de la bugetul de stat tocmai pentru a limita violenţele din şcoli şi accesul persoanelor străine. Suprafaţa şcolii cu tot cu sală de sport cu localul şcolii este foarte mare şi atunci nu se poate să nu fie împrejmuită. Când am venit ca titular în această şcoală, prin anii 2000, nu exista gard împrejmuitor decât pe o laterală, spre blocurile de la intrarea de la profesori.


În rest, era aşa un fel de teren pe care se circula. Nu era ok. Se desfăşurau ore pe terenul de sport sau erau copiii în pauză şi circulau toţi locuitorii zonei. Este o instituţie, adică nu putem să circulăm aşa care cum vrem. Avem acest gard şi nu putem să punem unul de sârmă ca să asigurăm vizibilitatea, dar copiii care ies acolo, copiii de la ciclul primar, sunt însoţiţi de cadrele didactice, adică de doamnele învăţătoare sau de profesorul de la ultima oră, la un interval de circa cinci minute. Majoritatea părinţilor vin şi îi preiau. Mai sunt doi-trei copii de la clasele I care stau fie foarte aproape de şcoală, fie n-are cine să-i ia, dar sunt cazuri rare”, a mai precizat directorul şcolii.

Ce demersuri au fost făcute de şcoală

Directorul şcolii „Alexandru Macedonski” susţine că după ce a discutat cu cadrele didactice de la învăţământul primar despre aglomeraţia de la poarta cea mică a făcut adrese pentru a semnaliza zona din preajma unităţii şcolare şi că aşteaptă răspuns.


„În legătură cu ce se menţionează în sesizare pentru că este un drum circulat noi, Consiliul de Administraţie al şcolii am făcut următoarele demersuri: am înaintat o adresă în primul rând către Poliţia Locală, apoi către Secţia 5 de Poliţie, la care nu este arondată şcoala noastră dar care ne-au sprijinit de fiecare dată când am avut nevoie de ajutor şi ţin să subliniez lucru.

Către cele două insitituţii solicitam prezenţa unei persoane care, în intervalul 11.00-11.30, când ies elevii să supravegheze acest trafic pietonal şi rutier. De asemenea, am făcut şi o adresă către Consiliul Local prin care am solicitat amplasarea unor limitatoare de viteză în zonele acestea din perimetrul zonei şcolii. Ni s-a promis de către Poliţia Locală că se vor implica şi dumnealor şi că o să solicite pentru intrarea din laterala şcolii o semnalizare că este unitate şcolară.

Aceasta există la intrarea principală, dar nu exsită acolo. Aceste demersuri le-am făcut acum o săptămână, 10 zile în urmă, când am discutat cu doamnele învăţătoare. Mi-au spus doamnele că nu toată lumea este atentă când preia copiii şi există acest risc pe care l-am precizat în adrese şi aşteptăm. Probabil că nu o să dureze mult să ni se răspundă la aceste adrese pentru că nu cerem mare lucru”, a mai spus directorul Şcolii gimnaziale „Alexandru Macedonski” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Pedepse cu executare pentru tâlhăria comisă într-un motel din...

Judecătoria Craiova a condamnat trei persoane din judeţul Sibiu, deferite justiţiei pentru comiterea infracţiunii de tâhărie calificată. Inculpaţii au primit pedepse de 7 ani şi patru luni, respectiv 4 ani şi 8 luni de închisoare. Potrivit oamenilor legii, cei trei au tâlhărit o femeie de 40 de ani şi pe fiul acesteia, de 13 ani. Sub ameninţarea cuţitului au sustras de la victime 5.000 de dolari, 500 lire și 2.000 de lei, plus un telefon mobil şi cheia maşinii. Pentru a-şi asigura scăparea, inculpaţii au legat victimele peste mâini, picioare și gură. Tâlhăria a avut loc în noaptea de 24 spre 25 august 2023, într-un motel din Craiova.

ȘTIRI GdS