11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Dolj, 26 de școli și grădinițe rămân închise din cauza ratei mici de vaccinare

În Dolj, 26 de școli și grădinițe rămân închise din cauza ratei mici de vaccinare

Elevii și preșcolarii revin de azi la ore, dar în funcție de rata de vaccinare a personalului angajat. Școlile și grădinițele în care procentul de vaccinare a cadrelor didactice și nedidactice este mai mic de 60% rămân închise pentru activitățile cu prezența fizică a copiilor și desfășoară doar activități online. În Dolj sunt 26 de școli și grădinițe care își vor desfășura activitatea în regim online. Potrivit inspectorului școlar general, cinci unități sunt din Craiova, iar alte 21 sunt din mediul rural. Școlile pot depune însă cereri pentru a face activitate online dacă nu pot asigura condițiile de prevenție a răspândirii virusului SARS -Cov 2, indiferent de rata de vaccinare.

192 de școli și grădinițe încep activitățile față în față

Conform datelor oficiale al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, la nivelul județului, 192 de școli și grădinițe își deschid porțile și desfășoară activitate cu prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice. Sunt însă și 26 de unități de învățământ printre care se numără și cinci școli din Craiova care vor face activități doar online, pentru că rata de vaccinare în rândul personalului angajat este mai mică cde 60%. Printre acestea se află și Colegiul Economic ”Gheorghe Chițu” din Craiova.

Ce a declarat inspectorul general

”În județul Dolj, din 219 unități de învățământ 192 au rata de vaccinare mai mare de 60% și prin urmare cursurile vor începe față în față. Există o unitate de învățământ special cu rata de vaccinare mai mică de 60%, dar aceasta se supune prevederilor ordinului comun precedent al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății în care se menționează că activitatea se va desfășura față în față, indiferent de rata de vaccinare.

De asemenea, avem 26 de unități școlare cu rata de vaccinare mai mică de 60%. Prin urmare, acestea vor începe cursurile, de luni, online. Din cele 26 de unități de învățământ cu rata de vaccinare mai mică de 60% în rândul personalului, 21 se află în mediul rural și 5 în mediul urban.

Dintre cele din mediul urban aș putea să vă spun că există un colegiu în care rata de vaccinare este de 58%, prin urmare sperăm ca și activitatea în această unitate se va desfășura față în față cât de curând. Mai avem două grădinițe, respectiv Grădinița ”Sfânta Lucia” cu un procent de vaccinare de 56% și Grădinița ”Floare Albastră” cu un procent de vaccinare de 40%. De asemenea, avem și o unitate școlară gimnazială, Școala ”Lascăr Catargiu”, cu 43% din personal vaccinat și Școala gimnazială particulată ”Ethos” cu un procent de 33%”, a precizat inspectorul școlar general Daniel Ion.

Școli și grădinițe din județ cu rată mică de vaccinare

Cele mai multe unități școlare cu rata de vaccinare mică se află în orașe și comune din județ. Este vorba de 21 de unități de învățământ. Acestea sunt: Şcoala gimnazială Unirea (39,39%), Şcoala gimnazială Secu (52.00%), Şcoala gimnazială Scaeşti (40.90%), Şcoala gimnazială Nr 1 Băileşti (50.00%), Şcoala gimnazială Leşile (59%), Şcoala gimnazială Greceşti (52.00%), Şcoala gimnazială Ghidici (51.72%), Şcoala gimnazială Galiciuica (50.00%), Școala gimnazială ”Henri Coandă” Perișor(58,33%), Școala gimnazială Brabova (52%), Școala gimnazială Vela (55%), Școala gimnazială Întorsura (44%), Școala gimnazială Lipovu (58%), Școala gimnazială Maglavit (58%), Școala gimnazială Amărăștii de Sus (54%) , Școala gimnazială Bratovoiești (53,33%), Școala gimnazială Desa (57%), Școala gimnazială Fratoștița (57%), Școala gimnazială Siliștea Crucii (53%).

De asemenea, pe lista cu personal sub 60% vaccinat se află și două licee, respectiv Liceul Tehnologic Plenița (50%) și Liceul Teoretic Bechet (57%).

Din datele oficiale se observă că la Siliștea Crucii sunt probleme cu acoperirea semnalului telecom. Prin urmare ar fi dificulăți în desfășurarea școlii online.

ISJ Dolj face apel la angajații din școli și grădinițe să se vaccineze

Conducerea ISJ Dolj face apel către angajații din toate unitățile școlare să se vaccineze.

”Dacă facem o medie a procentelor, Doljul este unul dintre județele fruntașe la nivel național privind rata de vaccinare în rândul personalului care lucrează în unitățile de învățământ. Bineînțeles că tot timpul este loc și de mai bine, iar noi pe această cale facem încă un apel la colegii noștri pentru a se vaccina. Este singura modalitate prin care putem să depășim aceste momente dificile legate de pandemie și a ne relua viața așa cum ne dorim cu toții. La nivelul Inspectoratului Școlar facem toate demersurile pentru ca cea mai mare parte a colegilor să se vaccineze și să revenim la viața normală”, a precizat inspectorul școlar general Daniel Ion.

Situația vaccinării din școli se raportează săptămânal și se publică pe site-ul ISJ Dolj

Conform noului ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației, trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare în situația atingerii procentului de vaccinare de minimum 60%. În ordin mai scrie că aceste decizii se iau prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației personalului vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratelor școlare.

De asemenea, școlile și grădinițele pot cere suspendarea cursurilor într-o clasă dacă apare un caz de îmbolnăvire din cauza infectării cu coronavirus. Rămâne în vigoare și articolul 3 alineatul 2 din ordinul comun care prevede că în situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, consiliile de administrație ale școlilor pot propune inspectoratelor școlare suspendarea cursurilor cu prezență fizică. În Dolj nu au mai fost depuse deocamdată astfel de cereri.

Școlile și grădinițele cu 100% rată de vaccinare

La nivelul județului Dolj sunt și câteva instituții de învățământ în care tot personalul angajat este vaccinat. Acestea sunt: Grădiniţa „Tedy Bear” Craiova, Grădiniţa cu program normal „Axia” Craiova, Grădiniţa cu program normal „Madona Dudu Montessori” Craiova, Şcoala gimnazială Tălpaş și Şcoala gimnazială Teasc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS