13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHaos la testarea elevilor în cabinetele școlare

Haos la testarea elevilor în cabinetele școlare

Cabinetele şcolare au primit o instrucţiune de la Ministerul Sănătăţii prin care se precizează că nu mai fac teste pentru reluarea cursurilor în a opta zi de la confirmarea unui caz pozitiv într-o clasă. În paralel, ministrul Educaţiei a trimis o altă instrucţiune prin care menţionează că elevii care vor să se testeze în a opta zi solicită acest lucru personalului medical din cabinetele şcolare. Numai că reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică spun că prin noul ordin comun testarea elevilor care vor să revină la şcoală nu mai intră în sarcina cabinetelor şcolare. De altfel, în cabinetele şcolare nu vor mai fi testaţi nici salariaţii simptomatici ai unităţilor şcolare.

Părinţii suportă costurile

Părinţii vor testa elevii care vor să revină la şcoală în a opta zi în alte locuri decât la cabinetele şcolare. Cu alte cuvinte vor suporta preţul testelor. În caz contrar, elevii vor reveni la şcoală după 14 zile, conform unei instrucţiuni trimise de Ministerul Sănătăţii după aprobarea noului ordin comun pentru funcţionarea şcolilor.


„Cursurile pentru grupa suspendată se pot relua cu prezenţă fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT -PCR realizat în următoarele 24 de ore, fără ca această testare să fie prevăzută în sarcina cabinetelor medicale şcolare. Paragraful din Ordinul 5196/1756/2021, care făcea referirea la testarea din ziua a 8-a în cabinetul medical a afost abrogat în totalitate. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR reiau cursurile cu prezenă fizică după 14 zile de la suspendarea acestora”, se arată în instrucţiunea Ministerului Sănătăţii.

În acest sens a fost modificată şi macheta săptămânală cu testările din şcoli.
Astfel de teste nu se vor mai face nici în Dolj. „Cabinetele şcolare nu vor mai testa elevii care vor să revină după opt zile”, a precizat Iuliana Manea, directorul DSP Dolj.

Cabinetele şcolare vor testa doar elevii simptomatici

În instrucţiunea Ministerului Sănătăţii se menţionează că vor fi testaţi doar elevii simptomatici dar că nu vor mai beneficia de testare cadrele didactice şi cadree nedidactice.


„În Ordinul 5338/1082/2021 nu este prevăzută testarea cadrelor didactice şi a cadrelor nedidactice simptomatice. Sunt testaţi doar copii şi elevii simptomatici în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării preşcolarilor sau elevilor simptomatici, precum şi consim,ţământul elevului care a împlinit vârsta de 18 ani”, mai scrie în instrucţiunea Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Educaţiei a dat o altă instrucţiune care nu este luată în calcul


Pentru aplicarea noului ordin comun şi ministrul Educaţiei a dat o instrucţiune prin care se menţionează că elevii care vor să revină la şcoală după opt zile de la confirmarea unui caz pozitiv trebuie să ceară testarea cadrelor medicale din cabinetele şcolare.


„Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 6 din Ordinul nr. 5338/1082/2021,  în cazul în care în unitatea de învățământ există cabinet medical școlar, în vederea reluării cursurilor cu prezență fizică, elevii care vor să se testeze începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, solicită acest lucru personalului medical din cabinetul școlar. În cazul în care în unitatea de învățământ nu există cabinet medical școlar, elevii se vor adresa direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București”, se arată în instrucţiunea Ministerului Educaţiei. Numai că această instrucţiune nu este luată în calcul. În practică, cabinetele şcolare nu mai fac teste elevilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS