12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal mare într-o şcoală mică din Dolj

Scandal mare într-o şcoală mică din Dolj

Este scandal mare într-o şcoală mică din Dolj. Este vorba de Şcoala gimnazială Almaj, care are două clase de învăţământ simultan în care sunt împărţiţi 23 de elevi, de vârste diferite. Practic, sunt elevi din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a care au fost grupaţi într-un fel la începutul acestui an şcolar, iar până la începerea şcolii au fost făcute alte permutări, ceea ce a dus la nemulţumiri. Un cadru didactic din şcoală reclamă faptul că anul acesta i-a fost luat un grup de elevi din clasa la care era diriginte şi dus în altă clasă. Dascălul spune că mutarea afectează principiul continuităţii la clasă şi susţine că este făcută fără aprobare, dar afectează şi încadrările la clasă. Diriginta susţine că nici copiii nu sunt de acord să fie mutaţi. Managerul actual al şcolii are altă variantă. Situaţia creează însă o stare tensionată la nivelul şcolii.

Ce spune cadrul didactic

Contestaţia de la Şcoala gimnazială Almăj porneşte de la faptul că un cadru didactic susţine că nu mai are continuitate ca diriginte la o clasă de simultan, pentru că i-a fost luată o grupă de elevi şi înlocuită cu alta, ceea ce nu ar respecta legislaţia în vigoare.


„Clasele de simultan configurate la începutului anului 2021 pentru această toamnă au arătat într-un fel care oferea continuitate. Eu eram dirigintă la un simultan de a VI-a cu a VII-a. Numai că înainte să înceapă anul şcolar, pe la sfârşitul lunii august, mi-au fost luaţi elevii de clasa a VII-a şi duşi în clasa în care învaţă cei de a VIII-a, şi în clasa mea i-au adus pe cei de a V-a. Prin această schimbare nu se mai aplică principiul continuităţii ca diriginte.

Apoi, mai este un aspect. Încadrările care s-au făcut la începutul anului şcolar sunt pentru o clasă de elevi de a VI-a şi a VII-a şi acum trebuie să se predea pentru elevi de clasa a V-a şi a VI-a. Deci, sunt ilegale. Nici opţionalele care se aprobă tot în februarie nu se mai fac legal, pentru că nu mai este aceeaşi componenţă a efectivului. Acelaşi lucru este şi la clasa vecină unde s-a schimbat efectivul. Problema e că nici copilaşii nu sunt de acord să fie rupţi de colegii lor”, a spus profesorul Carmen Dobre.

Ce acuzaţii aduce dascălul către managerul şcolii

Dascălul din Almaj acuză şi pe managerul şcolii că a făcut presiune şi asupra copiilor pentru a se supune schimbărilor.

„Copiii mi-au povestit că miercuri a venit directoare în clasă şi a tras de ei să se mute în cealaltă clasă, că a ţipat la ei şi le-a spus că ei nu au nici un drept şi nici părinţii lor. Ca profesor de educaţie socială le-am spus că ei au drepturi la şcoală şi că trebuie să şi le cunoască, să ceară să le fie respectate. Nu este normal să li se vorbească aşa. Sunt copii care aici în şcoală sunt drăcuiţi de unii profesori şi ameninţaţi permanent că sunt lăsaţi repetenţi.

Tot copiii că mi-au spus că directoarea, care era nervoasă, a zis să mă ia COVID-ul. Sunt multe mizerii în această şcoală. Nu este doar asta cu mutarea. Avem profesor de română care are ore de istorie la plata cu ora, deşi nu a absolvit istoria. Ce ştie să le predea? De ce nu au fost scoase orele să fie date unui profesor de specialitate, să se ofere educaţie de calitate. Eu am cinci calificări. Nu am predat niciodată materii pentru care nu am cursuri de specialitate”, a mai spus profesorul Carmen Dobre.

Directoarea şcolii spune că schimbările nu au fost făcute pe mandatul său

Managerul Şcolii Almăj spune că nu este de mult timp la conducere, dar că ştie că este o unitate cu probleme.

„Eu sunt în această şcoală din 16 septembrie. Înaintea mea a mai fost o doamnă care s-a speriat şi şi-a dat repede demisia tot din cauza problemelor din şcoală, în special din cauza reclamaţiilor pe care le face doamna profesor care contestă acum şi configuraţia de la simultan. În acest caz cu clasele de simultan schimbarea a fost făcută de un alt director care nu mai e acum în şcoală şi s-a votat în Consiliul Profesoral dar şi în Consiliul de Administraţie.

A semnat chiar şi doamna profesor. Dar dumneai vrea clasa respectivă pe motiv că ar avea un copil cu probleme de sănătate. Eu zic că trebuie să fie profesor şi dirigintă pentru toţi copiii, nu pentru un caz. Schimbările au fost făcute astfel încât să se dea o şansă în plus elevilor de a VII-a să înceapă şi ei, alături de cei de a VIII-a, pregătirea pentru evaluarea naţională”, a spus directoarea Mădălina Picu.


Cât despre vizita la Şcoala Almăj, directoarea a negat că a tras de elevi. „Am fost într-adevăr în şcoală, dar nu am deranjat ora doamnei profesor. Nu m-am adresat agresiv copiilor. Poate doamna vrea să spună că dumneai a intrat peste un alt cadru didactic la oră, pe care l- a dat afară, şi-a luat copiii pe care i-a avut anul trecut ca să -i ducă la clasă, la ora dumneai”, a mai spus managerul Mădălina Picu. Situaţia îi bulversează şi pe elevi. Chiar managerul şcolii spune că această trecere de la o clasă la alta bulversează elevii şi că uneori le este afectat orarul.

Ce spune ISJ Dolj

Profesorul Carmen Dobre a reclamat schimbările de la clasele de simultan şi la ISJ Dolj.

„Am trimis un mail vineri şi la ISJ Dolj pentru a le arăta situaţia şi ilegalităţile din şcoală”, a spus cadrul didactic. Mailul cu pricina se pare că nu ar fi ajuns la inspectorii şcolari. „În acest moment nu avem înregistrat la Inspectoratul Şcolar o sesizare de la Şcoala gimnazială Almăj, dar vom studia situaţia claselor de la simultan din şcoala respectivă”, a precizat inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvât în cadrul ISJ Dolj.

Până se va ajunge la o concluzie este însă necunoscut cum se va proceda cu elevii de la clasele de simultan de la Şcoala Almăj. În acest moment se ştie doar că o clasă are 11 elevi şi altă clasă 12 elevi. Cum vor învăţa şi cine are dreptate este o enigmă. Ceea ce arată situaţia de faţă este şi faptul că în satele româneşti a scăzut dramatic numărul copiilor şi s-a ajuns la clase mixte care nu asigură aceleaşi condiţii de învăţare ca în mediul urban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS