5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremii pentru cei şase aşi de la examenele naţionale

Premii pentru cei şase aşi de la examenele naţionale

Elevii din Dolj, care au promovat examenele naţionale cu media 10, au fost premiaţi, ieri, de inspectorul şcolar general, Ion Daniel. Premiile înmânate elevilor au constat în diplome dar şi în bani de la Ministerul Educaţiei. Elevii prezenţi au spus că pentru ei aceste premii reprezintă un stimulent.

Miriam Lavinia Ancuţa, Rareş Mihai Lambucă, Theia Maria Neţăr, Andra Maria Niţescu, Sara Gabriela Şerban şi Marta Maria Ciobanu sunt elevii din Dolj care anul acesta au promovat examenele naţionale cu media 10. Ei au fost premiaţi şi felicitaţi, ieri, în amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, în cadrul unei festivităţi restrânse, organizată de inspectorul şcolar general, prof.dr. Daniel Ion. Fiecare elev a primit câte o diplomă, iar cei care au promovat evalaurea naţională cu media 10 au primit 1.000 de lei premiu. Pentru media 10 la bacalaureat premiul a fost de 3.000 de lei. Banii au fost asiguraţi de Ministerul Educaţiei.


„Suntem onoraţi să ducem la îndeplinire ordinul de ministru care reglementează premierea elevilor care au promovat examenene naţionale cu media 10. Aceşti copii reprezintă, pentru generaţiile care vin un model de urmat. Sunt convins că vor aprinde în sufletele noilor generaţii de copii ambiţia să fie la fel de buni. A fi copil de 10 nu este uşor. Doar cei care au stat lângă ei ştiu cât efort este în spatele acestui rezultat. Ne bucurăm că avem cinci copii cu media 10 la evalaurea naţională şi o fetiţă deosebită care a obţinut media 10 la bacalaureat. Noi ca instituţie promovăm astfel de valori. Ne propunem să încurajăm performanţa în unităţile de învăţământ şi anul viitor să avem şi mai multe rezultate de acest fel”, a spus prof.dr. Daniel Ion, inspector şcolar general.

Elevii, surprinşi de o nouă premiere

Elevii premiaţi au pecizat că pentru ei astfel de festivităţi sunt un stimulent să continue performanţa.

„Nu mă aşteptam să mai fim premiaţi. Mi se pare ceva foarte frumos din partea Inspectoratului Şcolar. Pentru noi, astfel de momente reprezintă un stimulent pentru a ne menţine. Oricum, am aşteptări ca la liceu să fac performanţă. Vreau să mă pregătesc pentru Facultatea de Medicină şi Farmacie şi aş vrea să excelez la anumite materii pentru profil, cum ar fi: biologia, fizica, chimia. Sunt materiile care îmi trebuie pentru Medicină. Îmi place şi matematica. Aş fi vrut să aleg şi matematică-informatică, dar am fost mai mult încântată de a învăţa la ştiinţele naturii”, a spus eleva Andra Maria Niţescu. Andra este elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, unitate la care a învăţat şi pe perioada gimnaziului.


Premierea a însemnat pentru o altă elevă de 10 şi o recompensă aşteptată. „Nu mă aşteptam să mai fim premiaţi, având în vedere că a fost o festivitate de premiere la Consiliul Judeţean Dolj, în vară. Aceste premii sunt pentru mine şi o recompensă. Este bine pentru oricine să ştie că după un efort îl aşteaptă ceva. Dar premierea este şi un stimulent pentru a menţine acelaşi nivel”, a spus Miriam Lavinia Ancuţa.

Ce a contat pentru a obţine media 10 la examen

Elevii de 10 au spus că cel mai important pentru a obţine un astfel de rezultat la examen este studiul individual.


„Cu media 10 la evaluare am intrat la ce clasă voiam, respectiv matematică-informatică intensiv, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Îmi place la liceu. Pentru un astfel de rezultat am învăţat mult şi singură, dar a contat şi că am fost atentă şi în clasă”, a spus Theia Neţăr. Ea este colegă de clasă cu un alt elev de 10, Rareş Lambucă.


„Am fost şocat şi am dat refresh de câteva ori când am văzut rezultatul, crezând că 10 este media unei colege despre care ştiam că şi ea l-ar fi meritat. Numai că la examen ea a făcut câteva greşeli despre care am aflat ulterior. Da, pot spune că acum conştientizez că am promovat examenul cu 10 şi am reuşit cu această medie să îmi aleg eu liceul şi specializarea. Sunt la matematică-informatică intensiv, la Colegiul „Fraţii Buzeşti”. Sunt coleg cu o altă elevă de 10 de anul acesta. Înainte de examen nu imi făcusem planul să merg la un liceu anume. Am învăţat la Şcoala Terraveda. Am lucrat multe teste. La şcoala ni s-a spus mereu pe ce să punem accent când învăţăm. Chiar înainte de teste ne lăsau să citim şi apoi dădeam testele. Acum la liceu mi se pare diferit mult faţă de cum era la gimnaziu. Am un grup nou de colegi şi suntem în perioada de acomodare „, a spus Rareş Lambucă.

Marta Ciobanu, prima admisă la Facultatea de Drept


Singura elevă de 10 la bacalaureat a fost eleva Marta Ciobanu de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Marta se pregăteşte acum pentru a începe anul universitar. A fost admisă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova şi îşi doreşte să studieze faţă în faţă.


„Sincer nu mi-ar place să învăţăm online la facultate. Din contră, aş fi vrea să învăţ cu prezenţă fizică. Să fac practică. Învăţământul online a fost foarte dificil. Am reuşit să iau examenele cu media 10 şi am fost foarte fericită toată vara. Acum voi merge la Facultatea de Drept din Craiova. Sunt singura studentă admisă cu 10 la Drept, în Craiova, anul acesta. Îmi doresc să ajung judecător şi pentru asta aş dori ca să am cursuri şi activităţi faţă în faţă, prin care să acumulez cunoştinţe şi experienţă”, a spus Marta Ciobanu, absolventă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS