8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj, 88.000 de copii au început şcoala

În Dolj, 88.000 de copii au început şcoala

Anul şcolar 2021-2022 a început, ieri, festiv şi în şcolile din Dolj. 88.000 de preşcolari, şcolari şi elevi au trăit, ieri, emoţia noului început. Dintre aceştia, 4.960 de copii au călcat pentru prima dată pragul şcolii ca elevi. Ei sunt bobocii din clasa pregătitoare. Pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, acesta este un nou an şcolar în pandemie, iar managerii şi inspectorii şcolari au spus că învăţământul faţă în faţă poate fi oricând înlocuit cu cel online, în funcţie de evoluţia epidemiologică. Mesajul pentru elevi a fost să conştientizeze cât este de important să înveţe, indiferent dacă vor fi în clase sau online.

Festivitatea de descchidere a noului an şcolar la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova

Peste 4.000 de elevi în clasa pregătitoare

Bobocii de la clasa pregătitoare au trăit, ieri, emoţia primei zile de şcoală. Şi-au văzut pentru prima dată colegii, dar şi învăţătoarea. În Dolj, 4.960 de copii au trecut în etapa de şcolari. Învaţă deocamdată cu prezenţă fizică şi cu măşti medicale care să le acopere nasul şi gura. Aşa au participat şi la festivităţile din curţile şcolilor, alături de colegii lor mai mari. Zâmbetul, emoţia şi energia pozitivă au fost doar intuite, după cum a precizat şi inspectorul şcolar general, prezent, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

„Şi acest an şcolar ne găseşte dornici să depăşim orice temere, iar dincolo de măştile pe care le purtăm, cu siguranţă, se află zâmbetul şi emoţia, forţa şi energia pozitivă care ne ajută să mergem mai departe. E nevoie să rămânem în continuare conştienţi că ne aflăm, din păcate, într-o perioadă în care trebuie să fim prevăzători şi responsabili.

Dragilor noştri elevi le dorim să aibă în continuare puterea şi înţelepciunea de a conştientiza cât de importantă trebuie să fie învăţătura, indiferent dacă se face faţă în faţă sau online. Aţi reuşit să depăşiţi cu bine provocările anului trecut, aşa că avem încredere în voi că veţi culege cele mai bune roade ale anului şcolar care abia începe. Veţi găsi în şcoală sprijin şi respect, înţelegere şi ajutor, profesionalism şi empatie. Ne-am bucura să vă răsplătiţi şi părinţii, şi dascălii cu rezultate bune la învăţătură, cu un comportament asumat şi civilizat, care să fie cartea de vizită a viitorului adult ce veţi deveni”, a precizat inspectorul şcolar general Daniel Ion.

Directorii speră la un an şcolar mai bun

Tot cu măşti au participat la festivităţi şi elevii de liceu. În Dolj, sunt 18.815 elevi la liceu, iar o parte dintre ei abia au păşit în această etapă, fiind şi ei boboci în clasa a IX-a. Au păşit, ieri, pentru prima dată în curtea şcolii în calitate de liceeni şi şi-au cunoscut profesorii, purtând măşti. Aşa a fost şi la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu”. Festivitatea de deschidere a avut loc în curtea şcolii, managerul liceului spunând că speră că acest an şcolar va fi mai bun decât cel anterior.

Festivitatea de deschidere a anului şcolar 2021-2022 la Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova

„Astăzi, ca în fiecare an la jumătate lunii septembrie, ne aflăm în faţa unui nou început: prima zi de şcoală din noul an şcolar. Este al doilea an şcolar care începe într-un context aparte pentru întreaga omenire din cauza pandemiei generate de noul coronavirus. Acest context ne-a influenţat viaţa din foarte multe puncte de vedere, inclusiv felul în care s-a desfăşurat procesul de învăţământ. Astăzi ne întâlnim faţă în faţă şi tot faţă în faţă vom începe cursurile. Nu ştim însă cum ne vom întâlni peste o lună, peste două, pentru că totul depinde de situaţia epidemiologică.


Păşim însă în noul an şcolar 2021-2022 cu credinţa că va fi unul mai bun din toate punctele de vedere, inclusiv în ceee ce priveşte evoluţia pandemiei, cu credinţa că împreună vom avea realizări frumoase. Eu, în calitate de director, împreună cu colegii mei, profesorii Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu”, vă întâmpinăm cu sălile de curs şi manualele pregătite, cu sufletele deschise şi cu urări de bine, atât pentru elevii boboci care ne calcă pentru prima dată pragul, dar în aceeaşi măsură şi pentru cei ce revin”, a spus Anişoara Popa, directorul Colegiului Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova.

În ce condiţii se suspendă cursurile cu prezenţă fizică

Conform ordinului comun cu regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor, în acest an şcolar vor fi două scenarii de funcţionare. Până la o rată de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, cursurile se vor desfăşura faţă în faţă. La o rată de infectare de peste 6 la 1.000 de locuitori, cursurile vor trece online.


Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar, preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS