20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieCîmpeanu: Şcoala nu va putea începe fizic pe 13 septembrie în 11 localităţi

Cîmpeanu: Şcoala nu va putea începe fizic pe 13 septembrie în 11 localităţi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, pentru circa 2.400 de elevi din 11 localități în care rata de infectare cu Covid-19 depășește 6 la mia de locuitori școala va începe online luni, 13 septembrie.

„Luni, toți cei 3 milioane de elevi vor fi prezenți fizic la școală. Este un moment extrem de important. Fac excepție cele 11 localități – este vorba de 5 localități în Satu Mare, două în Arad, una în Sălaj, una în Dolj, una în Teleorman – în care rata de infectare a depășit 6 la mie. În total avem 2400 de elevi, este vobav 1 la mie din totalul numărului de elevi”, a declarat Cîmpeanu, conform HotNews.

Scenariul în care funcționează școlile se stabilește vinerea, pentru întreaga săptămână care urmează

Ministrul a amintit că scenariul în care funcționează școlile se stabilește în ziua de vineri, pentru întreaga săptămână ce urmează.

Lista ratei de infectare din fiecare localitate din România nu a fost încă publicată de ministerul Educației.

Care sunt scenariile de funcționare a școlilor și grădinițelor

Școlile funcționează în format fizic până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, iar după acest prag se trece la cursuri online.

Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de situația privind evoluţia epidemiologică publicată pe site ul DSP.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1 – participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori.

Scenariul 2 – a)Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie; b)Participarea zilnică, în sistem on line a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

Suspendarea cursurilor cu prezență fizică se dispune pentru 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2

Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

Festivitățile pot avea loc doar dacă durează maxim o oră și jumătate și exclusiv afară

Potrivit ordinului comun care reglementează deschiderea și funcționarea școlilor, festivitățile pot avea loc doar dacă durează maxim o oră și jumătate și exclusiv afară, cu masca obligatorie.

Directorii unităților de învățământ au sarcina de a recomanda participarea în sistem hibrid și online tocmai pentru a diminua aceste aglomerări de persoane, a precizat luni ministrul Educației.

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 – vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 – vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea – 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară: 15 aprilie – 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.

„Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022.

„Intervalul aferent programului Școala altfel nu va coincide cu perioda în care se susțin lucrările scrise semestriale (tezele)” se precizează în ordinul de ministru.

Tezele se susțin cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS