12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum poţi participa la admitere la liceu în alt judeţ

Cum poţi participa la admitere la liceu în alt judeţ

Elevii de clasa aVIII-a dar şi absolvenţii de gimnaziu din anii anteriori care nu împlinesc 18 ani care vor să participe la admiterea la liceu în alt judeţ, admiterea se face tot prin repartizare computerizată numai că pentru respectivii candidaţi sunt alte reguli de înscriere.

Cum se procedează

Sute de candidaţi vin anual în clasa a IX-a în judeţul Dolj, dar şi invers. La admiterea în liceu sunt absolvenţi de gimnaziu din Dolj care optează pentru licee şi specializări din alte judeţe. Distribuirea la liceu se fac tot computerizat. Pentru aceşti candidaţi la nivelul unităţilor de învăţământ gimnazial se constituie o comisie care se ocupă de consiliere dar şi de completarea fişelor de înscriere.Comisia de înscriere asigură introducerea în calculator a opţiunilor cuprinse în fişele de înscriere ale candidaţilor care doresc să participe la asdmiterea computerizată în alt judeţ cu codul unităţii de învăţământ gimnazial, cu datele personale cu media generală cu notele şi media generală de la evaluarea naţională, cu media din clasele V-VIII şi media de admitere.

Completarea opţiunilor la sediul unităţii de învăţământ se face pe baza unei programări realizate de conducerea unităţii de învăţământ şi profesorii diriginţi telefonic sau prin e-mail.


Lista de opţiuni se face pe baza broşurii judeţului în care se doreşte repartizarea, prin completarea codului judeţului şi a codului opţiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire. O adoua opţiune este prin transmiterea fişei de înscriere în format electronic unităţii de învăţământ pe care absolvit-o. În situaţia transmiterii prin mijloace electronice a fişei de inscriere, candidatul părintele sau reprezentantul legal al acestuia vor transmite unităţii de învăţământ şi o declaraţie tip pe proprie răspundere, cu privire la veridicitatea informaţiilor introduse în fişa de înscriere.


O a treia variantă este ca elevul să se deplaseze în judeţul respectiv să depună fişa la centrul de admitere din judeţul care se află liceul. „Fişele de înscriere pentru elevii care vor să fie admişi în alte judeţe se depun la inspectoratele şcolare din judeţele în care se află liceul sau liceele la care vor să fie admişi „, a explicat inspectorul şcolar general, Alexandru Gîdăr.

Calendarul admiterii în clasa a IX-a

Conform metodologiei pentru admiterea la liceu, pe 14 iulie 2021 se face completarea de către secretariatele școlilor a fișelor de înscriere cu numele/codul unității de învățământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenților clasei a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele și mediile obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicația informatică centralizată. Pe 15 iulie se anunţă ierarhia la nivel județean a absolvenților clasei a VIII-a.

În perioada 16 – 22 iulie 2021 are loc ompletarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic. Tot în perioada respectivă se completează fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și se transmit fișele, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere. Repartizarea computerizată are loc pe 24 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS