17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEvaluare națională clasa a doua. Subiectele la limba română scris

Evaluare națională clasa a doua. Subiectele la limba română scris

Elevii de clasa a doua au susținut marți proba de limba română scris la evaluarea națională. Ministerul Educației a publicat subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii. Miercuri va urma proba de citit, iar joi cea de matematică.

  • Descarcă aici modele de subiecte pentru citit limba română clasa a doua – test 1 și test 2
  • Descarcă aici modele de subiectele pentru matematică clasa a doua – test 1 și test 2

Elevii de clasa a doua au avut 30 de minute la dispoziție să rezolve subiectele primite. Testul a avut loc în clasa lor la o ora stabilită de fiecare școală în parte.

Testele nu sunt punctate în mod clasic, ci prin niște coduri cunoscute de profesori. Rezultatele nu sunt făcute publice, ci comunicate elevilor. Corectarea se face de către învățătorul de la clasă.

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se susțin din 2014 și au ca model testele PISA.

În luna martie, secretarul de stat în ministerul Educației Sorin Ion preciza pentru HotNews.ro. că aceste evaluări nu reprezintă „un scop în sine”, ci un instrument.

Precizările făcute de Ministerul Educației săptămâna trecută cu privire la aceste evaluări naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a:

  • Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a / EN IV) are următorul calendar – limba română (18 mai), matematică (19 mai) și limba maternă (20 mai).
  • Probele scrise la limba română și limba maternă din cadrul evaluării din clasa a II-a (EN II) sunt programate în data de 25 mai. Testele de citire la aceste discipline vor fi susținute în data de 26 mai. Proba de matematică este programată în data de 27 mai, în timp ce proba de limbă română (scris și citit) pentru elevii din rândul minorităților naționale se va desfășura în data de 28 mai.

Toate probele se susțin cu prezență fizică

  • Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi.
  • Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.
  • Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Calendar evaluarea naționala clasa a doua:

  • Scris – Limba română – 25 mai
  • Citit – Limba română – 26 mai
  • Matematică – 27 mai
  • Scris și citit – Limba română pentru minoritățile naționale – 28 mai

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS