22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColegiul "Carol I" din Craiova serbează 195 de ani de existenţă

Colegiul „Carol I” din Craiova serbează 195 de ani de existenţă

Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova serbează în aceste zile 195 de ani de existenţă. Cu acest prilej, ieri, au loc două evenimente aflate sub semnul valorilor francofoniei, al învăţarii şi predării limbii franceze în colegiul craiovean, aproape bicentenar.

Cei 195 de ani de ani de istorie şi educaţie de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova au fost marcaţi ieri, printr-o festivitate de înmânare a diplomelor bacalaureatului bilingv francofon absolvenţilor secţiei bilingve francofone – promoţia 2020 . Colegiul Naţional „Carol I” face parte din reţeaua liceelor bilingve în care sunt incluse 27 licee din toată ţara, participante la poiectul biateral Franţa-România semnat în anul 2003, care conferă posibilitatea susţinerii unor probe specifice prin care elevii din această secţie pot obţine, pe lângă diploma bacalaureatului românesc, o diplomă cu menţiunea bacalaureat bilingv francofon , recunoscută, prin acord, de ambele ţări.

„Colegiul „Carol I” are o lungă tradiţie a învăţământul bilingv, primele clase cu acest profil fiind înfiinţate în anul 1991. Din anul 2018, calitatea învăţământului bilingv francofon la colegiul craiovean este certificată şi de titulatura de liceu Label France Education, acordată de Guvernul Franţei în urma unui exigent și laborios proces de evaluare. Este un certificat de recunoaștere internațională care se atribuie liceelor din afara granițelor Franței pentru calitatea învățământului bilingv din aceste instituții școlare. La ora actuală, Label France Éducation numără 285 de filiere bilingve francofone din 53 de țări, cuprinzând  110.000 de elevi.”, a precizat Ion Daniel, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa elevilor clasei a IX a H , secţia bilingv franceză, fiind conceput şi ca un dialog între generaţii francofone, o punte între trecut , prezent şi viitor.

Premii pentru elevii laureaţi ai concursului european Robert Schuman – secţiunea liceu

Tot ieri au fost decernate şi diplomele şi premiile obţinute de elevii Colegiul Naţional „Carol I” la Concursul European « La Déclaration Schuman : quelles leçons pour aujourd’hui et pour demain ? » Laureaţi aia cestui concurs sunt elevii clasei a IX a A, Ana-Maria Popescu , Adeline Georgia Băloi, Alexia Zidaru, Maria Daria Cimpoeru, Anna Hirceanu, coordonaţi de profesorul Alina Ioanicescu.

Concursul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Declaratia Robert Schuman, rostită la 9 mai 1950- piatră de fundament a construcţiei Uniunii Europene. Organizatorul concursului : AEDE – Asociaţia Europeană a Educaţiei – Franţa .
„Rezultatele puse în lumina de aceste evenimente fac onoare Colegiului Naţional Carol I şi sunt o carte de vizită pentru învăţământul doljean, aflat la ceas aniversar prin sărbătorirea a 195 de ani de existenţă a Colegiului. O existenţă marcată de istorie, tradiţie, educaţie şi performanţă”, a mai precizat directorul colegiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS