7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorii de şcoli cer soluţii: Ne-am trezit cu 50% mai mulţi elevi la pregătitoare

Directorii de şcoli cer soluţii: Ne-am trezit cu 50% mai mulţi elevi la pregătitoare

Directorii şcolilor gimnaziale din Craiova căutate de părinţi au cerut soluţii la Ministerul Educaţiei în privinţa situaţiilor de la înscrieri. Părinţii îşi fac mutaţie în circumscripţia şcolii la care vor să-şi înscrie copilul şi în acest fel planurile de şcolarizare cresc brusc şi cu 50%. Managerii spun că nu pot face faţă solicitătilor pentru că nu au spaţii şi vor ca autorităţile statului să intervină în privinţa vizelor de flotant.

Şcolile din Craiova cu rezultate bune la examenele naţionale şi premii la olimpiade şi concursuri sunt cele mai căutate de părinţi pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Pentru a ajunge în circumscripţia şcolii dorite, părinţii îşi fac mutaţie. În acest fel, directorii mai multor şcoli din oraş au observat în această perioadă că numărul cererilor depăşeşte locurile disponibile, iar de anul acesta clase suparaglomerate nu se mai pot face. Şi asta pentru că au fost limitate locurile, fiind acceptaţi maximum 22 de elevi şi încă trei elevi dar cu aprobarea de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Managerii spun că nu mai au spaţii în şcoli pentru a suplimenta numărul claselor. Problema a fost supusă atenţiei şi secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Maria Ştefania Manea în cadrul campaniei de vaccinare pentru factorii educaţionali.

Ce cer managerii

Directorii au cerut că mutaţiile să fie recunoscute ca adrese de reşedinţă dacă sunt făcute înainte de începerea înscrierilor la clasa pregătitoare sau să fie însoţite de contracte de închiriere.


„Am prevăzut în planul de şcolarizare patru clase, dar după numărul de cereri pe care le avem de la înscrieri trebuie să suplimentăm planul de şcolarizare cu 50%. Trebuie să facem şase clase. Avem mulţi părinţi care şi-au făcut mutaţie în circumscripţia şcolii. Anul acesta nu am avut acces nici la informaţiile de la Evidenţa Populaţiei privind numărul copiilor care au vârstă de şcolarizare. Problema este că nu avem spaţii. Poate ar trebui ca aceste mutaţii să fie recunoscute ca adrese de reşedinţă dacă sunt făcute înainte să înceapă înscrierile”, a spus Ioana Genoveva, directorul Şcolii gimnaziale „Mircea Eliade” din Craiova. Nu este singura şcoală în această situaţie.

Planul de şcolarizare pentru pregătitoare ar trebui suplimentat la mai multe şcoli cum ar fi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Şcoala gimnazială „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala gimnazială „Traian”, Şcoala gimnazială „Sfântul Dumitru” şi exemplele pot contiua.

Construcţiile modulare, o soluţie pentru supraaglomerare

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a precizat că problema mutaţiilor care se fac în perioada înscrierilor la şcoală a fost discutată cu reprezentanţii Ministerului de Interne, dar că nu se poate interveni.

„Mă regăsesc în această situaţie din experienţa la ISJ Bucureşti. Este o situaţie care există în multe oraşe şi pe care o ştim bine. Este un subiect sensibil. Am întrebat şi la MAI ce se poate face şi ei spun că nu pot să intervină, pentru că opbţinerea vizei este un drept şi orice intervenţie ar însemna încălcarea unor drepturi ale cetăţenilor”, a precizat Maria Ştefania Manea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Soluţia găsită în Bucureşti pentru şcolile supraaglomerate au fost însă construcţiile modulare.

„La Bucureşti au intervenit autorităţile locale şi au găsit soluţii montând construcţii modulare. A fost o soluţie asumată. În unele situaţii în acele construcţii modulare sunt condiţii mai bune decât în şcoala-mamă”, a mai precizat secretarul de stat., Maria Ştefania Manea. Reprezentanta Ministerului Educaţiei a precizat însă că problema supraaglomerării şcolilor rămâne un subiect care va fi discutat cu Ministerul de Interne pentru a găsi soluţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS