11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn român, desemnat Tânărul European al Anului 2021

Un român, desemnat Tânărul European al Anului 2021

Un student român a primit oficial titlul de „Tânărul European al Anului 2021“. Într-o ceremonie desfăşurată online, Alexandru Manda (22 ani) din Constanţa, fondator al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a fost desemnat cel mai valoros exponent al generaţiei sale, în acest an, scrie Adevărul.

Distincţia este acordată de Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa şi de Forumul European de Tineret celor care au o contribuţie remarcabilă în integrarea europeană a tinerei generaţii. Nominalizat de o reţea de asociaţii şi organizaţii de tineret din Europa, Alexandru Manda (22 de ani), din Constanţa, este student în anul al III-lea la Facultatea de Drept din Bucureşti. A fost ales de studenţi să-i reprezinte în forurile de conducere a facultăţii, ajungând astfel membru în Senatul Universităţii Bucureşti.

Datorită lui Alexandru şi colegilor săi de la Asociaţia Elevilor din Constanţa (înfiinţată în 2013), sunt acordate astăzi în România burse şcolare, transport gratuit pentru elevi, manuale şcolare gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a şamd. 

Ce l-a adus în atenția Europei

Într-o vreme când politicieni şi procurori erau reduşi la tăcere şi nu aveau curaj să se împotrivească baronilor locali, liceenii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa au avut îndrăzneala de neconceput de a face plângere penală la DNA primarului de atunci Radu Mazăre, pentru acordarea acestor drepturi. Iniţiativa lor, documentată legal, a fost o undă de şoc pentru societatea obişnuită să se conformeze mai-marilor, în ciuda evidentelor abuzuri. Iar acest gest de luptă a determinat schimbarea nu doar pentru Constanţa, ci pentru întreaga ţară.

Urmările acestei atitudini ferme şi neîncetate de atunci încoace l-au adus în atenţia Europei.  „Unul dintre motivele principale pentru care am fost nominalizat la premiul de Tânărul European al Anului este angajamentul civic de luptă pentru acces gratuit la o educaţie de calitate pentru toţi copiii, indiferent de mediul în care locuiesc, de veniturile părinţilor, etnie sau altele“, arată Alexandru Manda.

Am luptat ca fie care copil să fie tratat cu individualitate

În discursul său de învingător rostit în seara de joi, 29 aprilie, tânărul constănţean student la Drept a amintit despre toţi cei care i-au însoţit paşii pe acest drum care părea fără sorţi de izbândă: „Am luptat în ultimii 8 ani mânat de dorinţa ca fiecare copil să fie tratat ca o individualitate, nu ca un număr dintr-un şir. Toţi copiii trebuie să aibă acces la o educaţie de calitate şi niciunul nu trebuie lăsat în urmă. Iar fără echipa cu care am lucrat, lupta nu ar fi avut rezultate. Mulţumesc tuturor celor cu care am avut valori, viziuni şi deziderate comune!

Accept premiul cu profundă recunoştinţă şi mare modestie, gândindu-mă la bunicii mei materni, supravieţuitori ai Holocaustului la care au fost supuşi rromii. Am crescut cu poveştile lor despre deportarea în lagărele de concentrare din Transnistria, iar puterea şi abnegaţia lor le duc mai departe în lupta pentru educaţie. Educaţia este cea mai importantă armă împotriva extremismului, a violenţei. Şi este în puterea noastră să clădim lumea în care vrem să trăiască ai noştri urmaşi. Şi cred cu tărie că nu trebuie să te laşi doborât de rău. Ci copleşeşte răul cu binele“ 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS