7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj a validat profesorii suplinitori care pot rămâne definitiv pe posturi

ISJ Dolj a validat profesorii suplinitori care pot rămâne definitiv pe posturi

Profesorii suplinitori care au obţinut note peste 7 la examenul naţional de titularizare şi au ocupat un post vacant au avut posibilitatea să solicite ocuparea postului respectiv pe durata viabilităţii. Şi în acest an, validarea finală a cadrelor didactice a fost făcută de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. O bună parte dintre solicitanţi au fost însă respinşi pe motiv că nu îndeplinesc condiţiile.

Conform calendarului din metodologia pentru mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, începând cu 30 martie, cadrele didcatice cu statut de suplinitor care au obţinut peste 7 la concursul naţional şi care ocupau un post vacant, au avut posibilitatea de a solicita să treacă de la contract de muncă pe durată determinată de un an la un contract pe durata viabilităţii postului.

Cererea se face către consiliul de administraţie al şcolii care dă avizul sau refuzul, apoi solicitările trec la validare în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean. În Dolj, în acest an au fost 40 de solicitări, din care 19 au fost respinse. Motivul respingerii dosarelor este că nu au îndeplinit condiţiile.

„Candidații respinşi nu au îndeplinit condițiile prevăzute de metodologia mișcării personalului didactic, pentru a ocupa posturile pe durata viabilității. În unele cazuri, posturile pe care le ocupau candidații nu erau vacante la data de 14 septembrie 2020 sau candidații nu au fost repartizaţi prin şedinţă publică. În alte situaţii, normele solicitate nu erau complete”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Claudiu Crăciunoiu.

Şcolile şi grădiniţele din Craiova care au dat acord

Contractele pe durata viabilităţii postului se vor face cu 1 septembrie 2021. De astfel de contracte vor beneficia 21 de cadre didactice din Dolj. Cele mai multe posturi ocupate pe durata viabilităţii sunt de educatoare, învățători, profesori în centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică, profesor de educaţie fizică şi sport, religie. 

Printre școlile şi grădiniţele care au dat acorduri pentru ocuparea posturilor de către suplinitori se numără Şcoala Filiaşi, Grădiniţa cu program prelungit „Floare Albastră” Craiova, Şcoala gimnazială „Barbu Ionescu” Urzicuţa, Şcoala gimnazială Specială „Sf.Mina”, Şcoala gimnazială „Elena Farago”, Liceul cu program sportiv „Petrache Trişcu”. De asemenea, la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova s-a făcut o astfel de definitivare pentru limba latină. 

Contractele pe durata viabilităţii postului au apărut în locul titularizării la nivelul unității școlare prin articolul 253 din Legea Educației, care a fost declarat neconstituțional.

După această etapă, Inspectoratul Şcolar Judeţean a actualizat lista posturilor vacante și rezervate, iar următoarea etapă este cea de pretransfer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS