20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎncepe testarea în masă, în școlile din România

Începe testarea în masă, în școlile din România

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, avansează ideea unei testări în masă a elevilor la revenirea în şcoli după vacanţa de Paşti, în condiţiile în care Guvernul are în vedere achiziţionarea unor teste non-invazive pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Ministrul afirmă că şi pentru testele non-invazive va fi nevoie de acordul părinţilor, dar spune că îi este greu să creadă că vor fi părinţi care să se opună testului făcut din spută.

Din cele peste 1 milion de teste antigen repartizate școlilor, au fost făcute numai 19.000. „Faptul că au fost utilizate doar 19.000 au avut două cauze: lipsa de personal medical care să administreze aceste teste și foarte mulți părinți care au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu și-au dat acordul, acord care era necesar în mod expres.”

Aceste teste pe bază de salivă pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didactic,  dar va fi necesar acordul părinţilor, subliniază ministrul Educației:

„Odată cu achiziția de teste non-invazive, sunt îndreptățit să sper că acea testare în masă în școli va putea să fie un fapt. Dacă este vorba de acele teste de salivă, am văzut că ele pot fi autoadministrate, sub supravegherea cadrului didacic. Va mai fi nevoie de acordul părinților, dar sunt absolut sigur că orice părinte își va da acordul în această situație.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS