15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLiceele pierd 14.000 de locuri la clasa a IX-a

Liceele pierd 14.000 de locuri la clasa a IX-a

Cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi, scade anul viitor cu 14.000 de locuri, potrivit proiectului de hotărâre de guvern pus în consultare publică de Ministerul Educației. Decizia echivalează cu desființarea în anul școlar 2021-2022 a 538 de clase cu câte 26 de elevi, comparativ cu anul școlar actual.

Prin metodologia pentru stabilirea cifrei de școlarizare Ministerul Educației a modificat numărul elevilor luați în calcul pentru o clasă de liceu, de la 28 de elevi/clasă, la 26 de elevi/clasă.

În anul școlar actual a fost alocat un număr de 134.600 de locuri în liceu, clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi, iar pentru anul următor școlar ministerul propune 120.600 de locuri.

Reducerea numărul de locuri și implicit a numărul de clase, ar putea duce și la o reducere a numărului de norme didactice pentru profesorii de liceu.

Ce spune proiectul de fundamentare

În nota de fundamentare a proiectului ministerul susține că locurile care nu se mai regăsesc la clasa a XI-a de liceu, au fost redistribuite la alte profiluri/forme de învățământ.

Cifra de școlarizare totală, propusă pentru anul școlar 2021-2022 se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar 2020-2021. Analizând cifrele rezultate în urma centralizării propunerilor inspectoratelor școlare, evoluția demografică a populației școlare și fluxurile de intrări – ieșiri ale acesteia în sistemul educațional, se propun următoarele realocări:

  1. realocarea cifrelor aferente învățământului liceal, astfel:
    • diminuarea cifrei de școlarizare de la învățământul liceal cu frecvență zi, cu 14.000 locuri;
    • suplimentarea cu 3.000 de locuri pentru învățământul gimnazial, având în vedere că din analiza centralizată a solicitărilor inspectoratelor școlare rezultă o creștere considerabilă a numărului de elevi la acest nivel;
    • suplimentarea cu 2.000 de locuri pentru învățământul liceal, clasa a XI-a curs cu frecvență seral, datorită creșterii numărului de absolvenți ai școlii profesionale, precum și a faptului că în contextul actual determinat de răspândirea infecției cu COVID-19 oferta locurilor de muncă a scăzut; astfel se oferă șansa elevilor care au finalizat școala profesională să-și continue studiile în cadrul liceului;
    • suplimentarea cu 3.000 de locuri pentru învățământul postliceal, datorită numărului de solicitări în creștere pentru acest nivel, inclusiv din partea colegiilor terțiare non universitare din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat;
    • suplimentarea cu 6.000 de locuri a numărul de locuri pentru programul educațional ”A doua șansă” – inclusiv pentru cel organizat în penitenciare. Programul răspunde la nevoile celor care nu au absolvit o formă de învățământ obligatoriu.

Pentru anul școlar 2021-2022, proiectul de hotărâre înaintat Guvernului României nu generează cheltuieli bugetare suplimentare și nici creșteri numerice ale totalului normelor /posturilor didactice la nivel național. Cifrele propuse în Hotărârea de Guvern au caracter maximal, neputând fi depășite”, potrivit notei de fundamentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS