10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeama de îmbolnăvire goleşte grădiniţele din Craiova

Teama de îmbolnăvire goleşte grădiniţele din Craiova

Prezenţa copiilor în grădiniţele din Craiova este în scădere faţă de prima săptămână de la începerea activităţilor cu prezenţă fizică. Managerii grădiniţelor spun că unii copii au resimţit imediat intrarea în colectivitate şi au simptome de răceală, iar părinţii au fost foarte receptivi la mesajele din această perioadă şi nu i-au mai adus pe copiii cu simptome în clase. Potrivit managerilor, sunt şi părinţi care îi ţin acasă pe copii şi preventiv de teamă să nu se îmbolnăvească, deşi în grădiniţe sunt reguli stricte.

Grupele au în general 10-14 copii

Grupele mici şi mijlocii de la grădiniţele din Craiova au în general 10-14 copii. Excepţii au mai fost la unele grupe mari din grădiniţe unde se ajunge în unele situaţii şi la 19 copilaşi. Aşa arată clasele din grădinţele craiovene în cea de a doua săptămână de când au început activităţile cu prezenţă fizică în clase. Şi la prânz în grădiniţe mai rămân puţini copii ca să doarmă.
Managerii grădiniţelor recunosc că este o scădere a prezenţei faţă de prima săptămână, dar spun că părinţii au conştientizat să nu-i mai aducă pe copii cu simptome de răceală la grădiniţă. În unele cazuri, frecventează grădiniţa aproape jumătate din preşcolarii înscrişi.

„Este o prezenţă normală. Avem înscrişi 240 de copii şi azi (n.r.- joi, 18 februarie) sunt prezenţi 114 copii. Grupele au între 10-13 copii, mai ales la cei mai mici. La bază stă comunicarea intensă între cadrele didactice şi părinţi, între cadrele medicale şi părinţi pentru protecţia copilului propriu şi a celorlalţi copii. Drept dovadă nici nu avem probleme. Nu sunt cazuri de Covid 19. Este o informare continuă. O parte dintre copii care vin la activităţi pleacă la prânz. Astfel că şi la somn putem să le asigurăm copiilor condiţii optime. Avem un pat ocupat şi un pat liber”, a spus Doina Olari, directorul Grădiniţei cu program prelungit „Floare Albastră” din Craiova.

Regulile stricte din grădiniţe

Managerul Grădiniţei „Floare Albastră” din Craiova spune că în unitate sunt reguli stricte pe care le respectă şi copiii şi cadrele didactice.


„Avem circuite stricte pe unde intră şi ies copii. Nu se întâlneşte o grupă cu alta, nici la intrarea în grădiniţă, nici la baie, nici la masă. Avem două căi de acces în unitate şi intervale orare stricte. În unitate este tot ce este necesar. Avem dispensere cu dezinfectant şi pe holuri şi la baie şi în clase. Sunt şi covoraşe dezinfectante la intrarea în unitate şi la intrarea pe fiecare tronson. Se dezinfectează mereu. Se aeriseşte dimineaţa înainte de a veni copii la ora 8.00.

Apoi, pentru aeriseire, copiii ies din clase merg la baie şi se deschid geamurile. După ce intră în clase se aeriseşte pe hol. Şi în clase se păstrează distanţa de un metru. La grupa mare avem mai mulţi copii în clase. Avem şi 19 copii care frecventează, dar am făcut tot posibilul să păstreze distanţa între ei. Cadrele didactice au găsit soluţii în aşezarea mobilierului, astfel încât să aibă grupe de câte trei copii, dar să păstreze distanţa regulamentară între ei. În grădiniţă sunt condiţii sigure”, a mai spus directorul Doina Olari.

Copiii care au stat numai în casă au fost mai sensibili la intrarea în colectivitate

Managerii grădiniţelor din Craiova susţin că preşcolarii au început să aibă rinoree după ce au intrat în colectivitate, pentru că mulţi dintre ei au stat mai mult în casă, fără să interacţioneze cu alţi copii.


„Regulile în grădiniţă sunt stricte. Nu ne asumăm să vină în colectivitate copii cu simptomatologie şi să riscăm să avem infectări. Părinţii au înţeles şi nu mai aduc la grădiniţă copii cu simptome. Prezenţa acum este de 16-17 copii la grupă. Este o prezenţă bună. În prima săptămână au fost într-adevăr mai mulţi părinţi care au dorit să aducă copiii la grădiniţă. Am avut mai mulţi copii decât în toamna anului trecut. Am mărit astfel şi timpul de acces în grădiniţă pentru fiecare grupă la 15 minute. În această săptămână a mai scăzut un pic prezenţa. Nu avem probleme. Sunt doar copii cărora le curge un pic nasul şi nu mai vin.


Părinţii au spus când i-au adus în colectivitate că i-au ţinut pe cei mici mai mult în casă şi fără să intre în contact cu alţi copii. În aceste condiţii, copiii respectivi când au intrat în colectivitate au fost mai sensibili şi au început să le curgă nasul”, a precizat Aurelia Hoancă, directorul Grădiniţei cu program prelungit „Pinocchio” din Craiova.

Părinţii îi mai ţin acasă pe copii şi preventiv


Potrivit directorilor de grădiniţe sunt şi părinţi care îi ţin acasă preventiv pe copii. „Avem aproximativ 100 de copii în ambele clădiri. Săptămâna aceasta sunt mai puţini copii decât săptămâna trecută. O parte din părinţi îi ţin acasă şi preventiv sau îi duc la ţară pentru că sunt mai sceptici acum. Grupele au câte 14-15 copii prezenţi. Cei care lipsesc anunţă din timp. Sperăm ca de săptămâna viitoare să mai crească prezenţa pentru că în grădiniţă avem reguli stricte. Grupele de copii nu se întâlnesc şi se aeriseşte după fiecare activitate, adică din 15 în 15 minute, în în condiţii de siguranţă pentru copii. Avem dezinfectant. Părinţii care aduc copiiilagrădiniţă sunt foarte mulţumiţi „, a precizat Iordana Constantinescu, managerul Grădiniţei cu program prelungit „Sfânta Ana” din Craiova.

Numărul copiilor la grupă fluctuează şi în grădiniţele care au clase cu băi proprii şi sală de mese.

„La noi este grădiniţă tip. Fiecare sală de clasă are baie proprie, şi sală de mese. Sunt săli de clasă mari cu 24 de patuţuri. Nu am avut cazuri de Covid 19 până acum. Copiii au avut doar simptome de răceală, care sunt specifice preşcolarilor în această perioadă şi stau acasă. Părinţii îi ţin uneori şi preventiv acasă. Din acest motiv, numărul copiilor la o grupă fluctuează de la o zi la alta. Sunt grupe şi cu 15 şi cu18 şi cu 20 de copii prezenţi. Avem săli mari, astfel că reuşim să menţinem distanţa de un metru între copii. Sunt aşezaţi doi copii la fiecare masă. La prânz, o parte dintre copii pleacă, nu rămân la somn”, a precizat Mihaela Sfetcu, directorul Grădiniţei cu program prelungit „Voiniceii” din Craiova.

Adeverinţă la revenirea în comunitate

Medicii din Craiova spun că în comparaţie cu anii anteriori nu au înregistrat mai multe cazuri de infecţii respiratorii decât în anii dinainte de pandemie. „Nu am înregistrat un număr mai mare de cazuri de infecţii respiratorii la copii acum comparativ cu aceeaşi perioadă din anii anteriori când nu era pandemie, a precizat Radu Liviu Ionuţ, directorul Spitalului Fialntropia din Craiova. Copiii care lipsesc mai mult de trei zile de la grădiniţă la revenirea în comunitate trebuie să prezinte aviz epidemiologic de la medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS