16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrum lin printre stele, Dragă Domnule Profesor!

Drum lin printre stele, Dragă Domnule Profesor!

Cu profundă întristare am primit vestea plecării dintre noi a domnului profesor universitar doctor Florea ULIU, un educator adevărat, un exponent de seamă al generației sale de fizicieni români și un devotat profesor al Universității din Craiova. Educației, Universității pe care a slujit-o cu atât devotament și Fizicii și-a închinat întreaga viață și energie.

Pasiunii pentru Fizică și elevilor capabili de performanță și-a dedicat mai bine de jumătate din viață.

A scris culegeri de probleme de mare valoare, a inițiat un concurs de Fizică dedicat elevilor din sudul țării pe care l-a denumit „Liviu Tătar”, spre a cinsti memoria unui valoros coleg al domniei sale, plecat prea devreme dintre noi. A participat și coordonat științific multe concursuri românești de Fizică dedicate elevilor de gimnaziu și liceu, dar, mai presus de toate, a fost un participant activ la mișcarea olimpică a elevilor fizicieni.

Domnul Profesor Uliu a participat ca autor de probleme la Olimpiada Națională de Fizică, din 1984 și până în 2019 – ultima ediție înainte de izbucnirea pandemiei actuale. În cele aproape două decenii cât a fost președintele Comisiei Centrale a Olimpiadei (din 1997 – Oradea, până în 2014 – Cluj-Napoca) a cultivat o atmosferă de colegialitate și verticalitate, încurajând contribuția fiecărui membru al Comisiei la succesul fiecărei ediții a Olimpiadei și apropiind profesorii pasionaţi din ţară de această adevărată şcoală a excelenței. A participat activ la selectarea și pregătirea echipelor lărgite și restrânse ale României pe care le-a și condus la diferite competiții internaționale.

La toate activitățile de mai sus, niciodată retribuite și, uneori, cu deplasări nedecontate, a participat cu drag, ignorând oboseala și zilele lungi de muncă. S-a bucurat de fiecare succes al elevilor noștri și tot ce a făcut pentru Olimpiadă a fost din iubire față de elevi. Elevii i-au simțit întotdeauna emoția și autenticitatea sentimentelor pe care le nutrea pentru ei și l-au răsplătit de fiecare dată cu respect și aplauze! A instituit un premiu pe care-l acorda anual tuturor elevilor care în toți anii de liceu au obținut distincții la Olimpiada Națională de Fizică.

Acest premiu, botezat de elevi, cu drag, „Premiul Uliu”, a fost un premiu râvnit de olimpici și primit cu mândrie și satisfacție de către cei mai titrați participanți la Olimpiadă.

A fost un Om de Rara Omenie. Nu știa să ţină mânie pe careva. Era discret, binevoitor şi vibra alături de cei pe care-i iubea foarte mult, adică competitorii. Pe noi ne întreba, pe fiecare, ce facem? Cum o ducem? Ce ne face familia? Asta arăta mărinimia, bunătatea, empatia şi umanismul care-l caracterizau.

Vă vom purta mereu în suflet, Domnule Profesor!

Membrii Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Fizică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS