16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum începe școala în Dolj

Cum începe școala în Dolj

Astăzi începe cel de al doilea semestru al anului școlar 2020-2021. Indiferent de scenariul în care se află localitatea, copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar vor face cursuri în clase. În Dolj sunt peste 42.000 de școlari și preșcolari.   Pentru ceilalți elevi, cursurile se vor face online sau față în față în funcție de scenariul în care se află localitatea. Excepție face Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Craiova la care revin în bănci toți elevii. Tot indiferent de scenariu, elevii vor fi obligatoriu prezenți  la stagiile de pregătire practică.

Rata de infectare cu noul coronavirus va determina și modul în care se desfășoară cursurile celui de al doilea semestru al acestui an școlar, care încep azi. Se aplică astfel trei scenarii.Scenariul 1 cu toți elevii în clase, indiferent de anul studiu, pentru localitățile cu rata de infectare mai mică de 1 la mia de locuitori.

Scenariul 2 localitățile cu rata de infectare între 1 și 3 la mia de locuitori. În acest scenariu se impune participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie. Elevii din ceilalți ani de studiu vor fi prezenți la activități în online.

Scenariul 3 este pentru localitățile cu incidența de peste 3 la mia de locuitori în care se vor face cursuri cu prezență fizică doar la grădiniță și la învățământul primar. Ceilalți elevi vor face cursuri în sistem online.

Scenariile în localitățile din Dolj

În aceste condiții, în acest moment sunt 88 de unități școlare în scenariul 1 în care vor fi prezenți toți elevii în clase. Acest scenariu se va aplica la multe școli din mediul rural dar și în orașele Segarcea, Filiași (școala generală) și Dăbuleni. Tot în acest scenariu începe și Colegiul Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova.

Cele mai multe școli se deschid în scenariul 2, în care vor fi în clase preșcolarii, elevii de la învățământul primar și elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a sau a XIII-a dar și toți elevii din ultimul an de învățământ profesional și postliceal.

În acest scenariu se află unitățile școlare din orașele Craiova, Calafat, Băilești și Bechet. La acestea se adaugă și școlile și grădinițele din Afumați, Bârca, Călărași, Cârcea, Bratovoiești, Brădești, Cioroiași, Daneți, Galicea Mare, Galiciuica, Gighera, Gogoșu, Ișalnița, Ostroveni, Pielești, Rojiște, Seaca de Câmp, Seaca de Pădure, Teslui, Vela.

Liceul din Filiași începe în scenariul galben pentru că unitatea școlară va intra în reabilitare.

Doar în patru localități din Dolj se aplică scenariul 3, în care unitățile școlare se deschid pentru școlari și preșcolari.  Este vorba de unitățile școlare din Mischii, Ghercești, Brabova și Drăgotești

Mii de elevi revin în clase

Scenariile în care începe activitatea de predare -învățare în unitățile școlare au fost aprobate și în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

”În scenariul 1 cu toți preșcolarii și elevii la clase vor începe 87 de unități de învățământ din județul Dolj și Colegiul Militar din Craiova. În scenariul 2 vor începe 125 de școli și grădinițe, iar în scenariul 3 sunt patru unități de învățământ”, a precizat Alexandru Gâdar, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Practic, după aceste calcule vor reveni în bănci 15.595 de preșcolari și 26.647 de școlari. La aceștia se adaugă peste 6.800 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a și puțin peste 4.000 de elevi de clasa a VIII-a. Vor reveni în bănci și aproape 9.000 de elevi de gimnaziu și liceu în localitățile care se află în scenariul 1. Practic, vor fi din nou în clase peste 60.000 din cei 85.000 de elevi înamtriculați în Dolj. Astfel, peste 20.000 vor continua să studieze online.

Măști de la școală pentru cei care nu au

Unitățile școlare vor asigura dezinfectant. Elevii vor purta mască obligatoriu. ”Zeci de unități școlare au primit dezinfectant dar și măști. Măștile se vor acorda elevilor și angajaților care nu au. De asemenea, școlile și grădinițele care mai au nevoie de materiale de protecție în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus pot face în continuare solicitări la Inspectoratul Școlar Județean Dolj”, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct, Alexandru Gâdăr.

Cum se schimbă scenariile

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a emis un comunicat de presă în care anunță că fiecare unitate școlară adoptă scenariile propuse și implicit schimbarea acestora prin Consiliul de Administrație.


”Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

În conformitate cu art. 9. alin. 7 din Ordinul comun nr. 3.235 din 4 februarie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, activitățile ce presupun prezența fizică din unitățile de învățământ preuniversitar din subordinea Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne vor fi gestionate în funcție de analiza situației epidemiologice realizate la nivelul direcțiilor medicale din cadrul acestora și stabilite prin decizie a conducătorilor acestora. Astfel, Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova își va desfășura activitatea conform scenariului 1”, se arată în comunicatul transmis de inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu.

Prezență obligatorie la practică

Elevii vor fi prezenți fizic, indiferent de scenariu, dacă au activitate de pregătire practică.

”Stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică a elevilor, cu respectarea procedurilor privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologi”, se arată în counicatul ISJ Dolj.
Conform ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 3.235/93/4.02.2021 criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS