8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO parte dintre elevi renunță la liceu

O parte dintre elevi renunță la liceu

Elevii care urmează școala profesională au posibilitatea să continue studiile liceale la seral. Ei încep însă studiile liceale cu clasa XI-a, semestrul al doilea. Practic, între studiile profesionale și cele liceale intervine o pauză de mai bine de șase luni. Managerii spun că în această pauză o parte dintre elevi ajung să renunțe la opțiunea de a-și continua studiile.

Doar o parte dintre elevi au răspuns

Învățământul profesional este acum de trei ani. Elevii care vor să aibă și studii liceale se înscriu apoi la seral în clasa a XI-a. Înscrierea se face în septembrie, dar primul an de liceu începe practic în luna februarie. Directorii de licee atrag atenția că prin această pauză care intervine în formarea elevilor, unii dintre ei ajung să abandoneze inițiativa de a mai merge la liceu.

”Elevii care fac acum profesionala, odată ce termină aceste studii, se înscriu la liceu seral, direct în clasa a XI-a. Îi înscriem în sistemul informatc din România în septembie, dar vin la școală din februarie. Un semestru nu frecventează. Pauza aceasta de jumătate de an dintre profesională și ciclul superior al liceului nu este una tocmai benefică. Sunt elevi care nu se mai prezintă. De exemplu, pentru clasa a XI-a seral anul acesta avem înscriși aveam 35 de elevi. Când am început să-i contactăm pentru exemenele de diferențe au mai răspuns afirmativ aproximativ 20. Cei care nu au răspuns au plecat în străinătate, s-au angajat sau pur și simplu nu mai răspund la telefon. Ar fi nevoie ca din punct de vedere legislativ să se facă o modificare astfel încât și acești elevi să înceapă școala în luna septembrie și nu în februarie. Partea aceasta cu studiile liceale în luna februarie a rămas din perioada în care erau școlile de arte și meserii de doi ani. Acum nu mai este cazul”, a precizat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic ”George Bibescu” din Craiova.

În semestrul respectiv nu studiază discipline tehnice

În cel de al doilea semestru din clasa a XI-a seral, elevii care au absolvit o școală profesională, studiază doar discipline de cultură generală.

”În cel de al doilea semestru la clasa XI-a seral studiază discipline de cultură generală, nu discipline tehnice. Elevii, practic, completează numărul orelor de cultură generală pe care nu le-au avut la profesională. În prezent, avem două clase de a XI-a seral care încep din semestrul al doilea și care s-au completat. În cazul în care elevii nu mai frecventează cursurile de seral sunt exmatriculați. Nu am avut chiar foarte multe cazuri, dar mai sunt. În ultimul timp i-a avantajat pe acești elevi școala online, pentru că nu a mai fost nevoie să vină fizic la școală”, a spus Gheorghe Barbu, directorul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova.

Sunt și licee care au o clasă de seral. ”Avem o singură grupă de seral, clasa a XI-a cu 34 de elevi. O bună parte dintre ei au venit să susțină examenele de diferențe. Nu știm dacă vor absolvi chiar toți studiile liceale la seral. Este adevărat că după profesională, în pauza aceasta de un semesru avem și elevi care s-au angajat. Unii dintre ei au venit să ia adeverință de elev pentru a o duce la locul de muncă”, a spus Ileana Dogaru, directorul Liceului ”Ștefan Odobleja” din Craiova.

Sunt și cadre didactice care spun că au fost licee care au solicitat ca școala profesională să fie de trei ani și jumătate pentru ca să nu mai existe pauza de jumătate de an până ajung să urmeze ciclul superior al liceului.

A scăzut numărul claselor de liceu seral

O analiză a planurilor de școlarizare arată că pentru învățământul seral a scăzut foarte mult numărul claselor. La seral se pot înscrie elevii care au peste 16 ani și au absolvit gimnaziul. Ei încep cu clasa a IX-a. În general, liceele tehnologice din Craiova și județ au doar câte o clasă. Și pentru absolvenții de școală profesională liceul la seral începe cu clasa a XI-a, semestrul al doilea. Doar o parte dintre liceele din Craiova și județ mai au astfel de clase.

Managerii liceelor spun că ar gtrebui să crească numărul claselor de învățământ liceal la seral.

” Cei care se sunt absolvenți de școală profesională încep liceul cu clasa a XI-a, semestrul al doilea, după planurile -cadru ale Ministerului Educației. Elevii care se înscriu la seral sunt interesați să devină absolvenți. În Dolj, mai sunt însă puține clase a XI-a seral la liceu și cred că ar trebui să avem mai multe astfel de clase pentru ca și elevii care au absolvit școala profesională să aibă șansa să-și continue studiile”, a precizat Carmen Dașoveanu, directorul Liceului Tehnologic ”C.D. Nenițescu” din Craiova. Învățământul liceal seral, indiferent din ce an începe, se termină cu clasa a XIII-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS