11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii din Craiova nu vor primi bursele pentru perioada septembrie-decembrie

Elevii din Craiova nu vor primi bursele pentru perioada septembrie-decembrie

Elevii craioveni din unitățile școlare de stat vor încasa abia în această lună bursele de merit, de studiu sau sociale aferente acestui an școlar. Ei vor lua banii doar pentru luna ianuarie 2021, nu și pentru perioada septembrie-decembrie. Reprezentanții Primăriei Craiova spun că situația a fost determinată de faptul că Hotărârea de Guvern care stabilește cuantumul minim al acestor burse a fost aprobată abia în decembrie și nu poate fi aplicată retroactiv.

Cum se aprobă bursele

Bursele care se vor acorda elevilor din unitățile școlare de stat de pe raza municipiului Craiova au fost aprobate în ședința de Consiliul Local Craiova din 31 decembrie 2020. În unele școli, plățile urmează să se facă în aceste zile. Odată cu vestea că vin banii pentru burse a fost trimisă și informarea că, spre deosebire de anii anteriori, acum elevii vor primi doar bursa aferentă lunii ianuarie nu și banii pentru perioada septembrie- decembrie 2020.

Reprezentanții Primăriei Craiova spun că bursele elevilor nu se pot aproba în Consiliu Local până nu apare hotărârea de guvern care stabilește cuantumul lor, iar anul acesta hotărârea de guvern a fost aprobată abia în luna decembrie și nu se poate aplica retroactiv. De altfel, reprezentanții Primăriei Craiova spun că banii pentru burse deja au fost virați unităților școlare care au solicitat.

”Hotărârea de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă în anul şcolar 2020-2021 a fost aprobată în luna decembrie 2020 și nu se poate aplica retroactiv.

Primăria Craiova a supus atenției Consiliului Local bursele pentru elevi în ședința din 31 decembrie 2020. Aceste burse au fost aprobate începând cu data de 1 ianuarie 2021, așa cum prevede Hotărârea de Guvern. Banii deja au fost virați unităților școlare care au trimis solicitări pentru acordarea burselor ”, a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova

Care este cuantumul burselor

În Craiova vor beneficia de burse 7.797 de elevi. 

Conform Hotărârii Consiliului Local Craiova, în acest an școlar se vor acorda 1.776 burse de merit, reprezentând 8% din numărul elevilor înscrişi la cursurile din învăţământul gimnazial, liceal sau profesional, în cuantum de 110 lei/lună.

Au fost aprobate și 1.998 burse de studiu, reprezentând 9% din numărul elevilor înscrişi la cursurile din învăţământul gimnazial, liceal sau profesional, în cuantum de 100 lei/lună.

Cele mai multe sunt bursele sociale. Au fost aprobate 4.023 burse sociale, reprezentând 15% din numărul elevilor înscrişi la cursurile cu frecvență din învăţământul preuniversitar de stat, în cuantum de 100 lei/lună.

Tot în hotărârea de consiliu local scrie că ”în cazul în care numărul de burse aprobate este mai mic decât numărul elevilor care îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ stabilesc, anual, criterii specifice de acordare a burselor şcolare, fără a se ţine cont însă de religie, rasă, sex, apartenenţă politică a elevilor sau a familiilor acestora, apartenenţa la organizaţii legal constituite, studiile efectuate în străinătate, precum şi accesul la burse din alte surse”. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS