-2 C
Craiova
luni, 8 martie, 2021
Știri de ultima oră Educatie Craiova: Seminarul Teologic ,,Sfântul Grigorie Teologul” şi-a sărbătorit Ocrotitorul spiritual

Craiova: Seminarul Teologic ,,Sfântul Grigorie Teologul” şi-a sărbătorit Ocrotitorul spiritual

Seminarul Teologic ,,Sfântul Grigorie Teologul” l-a prăznuit luni, 25 ianuarie, pe Sfântul Grigorie Teologul, Ocrotitorul acestui aşezământ.

Cadrele didactice, credincioşi şi elevi ai acestui aşezământ l-au sărbătorit pe Sfântul Grigorie în mod deosebit, fiind săvârşită slujba Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi şi diaconi, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.

Din partea Arhiepiscopiei Craiovei a participat la săvârşirea Sfintei Liturghii pr. dr. Gabriel Sorescu, Consilier în cadrul Sectorului de Învăţământ, Catehizare şi Activităţi cu Tineretul. Alături de cadrele didactice s-a aflat prof. dr. Iuliana Gheorghe, inspector la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. La finalul sfintei slujbe a fost săvârşită rânduiala Parastasului pentru pomenirea tuturor celor adormiţi întru Domnul: elevi, profesori sau ctitori ai seminarului teologic.

 În continuare, părintele consilier Gabriel Sorescu a transmis mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Unul dintre marii poeţi creştini

În cuvântul de învăţătură, pr. dr. Ionuţ Pătularu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, a vorbit despre viaţa Sfântului Grigorie Teologul.

,,Astăzi este o zi de sărbătoare, este o zi nobilă, o zi care rămâne încrustată în istoria Seminarului nostru Teologic, Sfântul Grigorie Teologul de aici, de la Craiova. S-a născut în anul 329, într-o localitate pe lângă Nazians, în Asia Mică, într-o familie cu totul excepţională. Părinţii săi, mai înainte de a trece la creştinism, de a se călugări, se numeau Avraam şi Sara.

Tatăl său avea rădăcini evreieşti, mama sa era de o credinţa cu totul specială, iar ea se pare că a îndreptat pe soţul său pe paşii credinţei şi ajunge la un moment dat să fie Episcopul de Nazians. Mama sa l-a făgăduit pe fiul său lui Dumnezeu încă din pântece, pentru că nu avea copii. Sfântul Grigorie îşi desăvârseşte studiile teologice şi profane în marile Cetăţi ale Antichităţii.

Învaţă prima dată la Nazians, apoi la Cezareea Capadocia. La Atena a învăţat aproape 9 ani, până în 357. Sfinţii Părinţi, aceşti mari teologi, aveau nu numai studii teologice, ci ei ştiau foarte bine greaca, latina, retorica, filosofia. Sfântul Grigorie Teologul este toată viaţa sa un dor nestăpânit de Biserica lui Iisus Hristos şi un dor faţă de părinţii săi. Aş aminti faptul că Sfântul Grigorie Teologul este unul dintre marii poeţi creştini”, a subliniat pr. dr. Ionuţ Pătularu, directorul Seminarului Teologic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cehia cere ajutorul ţărilor vecine pentru spitalizarea pacienţilor COVID-19

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, Cehia a...

ȘTIRI GdS

Sindicaliștii ripostează împotriva renunțării la titularizarea definitivă

Sindicaliștii ripostează împotriva renunțării la titularizarea definitivă

Examenele naționale se vor susține cu prezență fizică, indiferent...

​Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, spune că examenele naționale se vor desfășura la data programată, cu prezența fizică a elevilor, indiferent de evoluția epidemiei de coronavirus.

Ce școli din Dolj își trimit elevii acasă

Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 în tot mai multe şcoli din Dolj duce la închiderea a tot mai multe unităţi de învăţământ. Comitetul...

Opt elevi şi doi profesori din Dolj, confirmaţi cu...

Opt elevi şi doi profesori din Dolj, confirmaţi cu Covid 19

Concursul pentru directorii de şcoli se va organiza cel...

Concursul pentru directorii de şcoli se va organiza până în iunie sau în octombrie-noiembrie

Vâlcea: 72 de unități școlare sunt în scenariul 3

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea a anunțat scenariile de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ. Avem următoarea situație în...