11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSindicatele cer reducerea efectivelor de elevi la clasele a IX-a

Sindicatele cer reducerea efectivelor de elevi la clasele a IX-a

Sindicaliștii din învățământul preuiversitar cer ministrului Educației să reducă, în regim de urgență, efectivele claselor a IX-a învățământ liceal și profesional, de la 28 la 24 de elevi. Sindicaliștii spun că micșorarea efectivelor de elevi la clasa a IX-a ar fi o soluție pentru securitatea în sănătate dar și pentru a crește calitatea actului instructiv-educativ. Ei susțin că această modificare nu ar implica în nici un fel cheltuieli mai mari de personal decât până acum.

Prevederi contradictorii în legislația actuală

La învățământul primar clasele trebuie să aibă, după modificările de anul trecut, un maximum de 22 elevi, iar la gimnaziu efectivele să fie de maximum 26 de elevi. Sindicatele solicită o reducere a efectivelor și la clasele a IX-a. Liderii cadrelor didactice spun că măsura reducerii efectivelor la clasă ar fi necesară și la clasa a IX-a învățământ liceal și profesional, în contextul actual al pandemiei dar și pentru că în acest fel ar putea crește calitatea actului instructiv-educativ. Totodată, reprezentanții profesorilor spun că metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare contravine prevederilor Legii Educației.

”Legea educației naționale a fost modificată și completată prin Legea 185/2020 și la capitolul privind reducerea numărului de elevi la clasă. Acest deziderat a fost solicitat și de noi, sindicatele din învățământ, de foarte mult timp fiind un proces imperios necesar și în contextul actual privind securiatea la sănătate, dar și pentru creșterea calității actului instructiv educativ.


În acest sens, FSE,,Spiru Haret” a solicitat MEC, încă din 10 dececembrie 2020, constituirea claselor de a IX-a pe media de 24 de elevi conform art 63 din Legea1/2011 și nu conform unei metodologii, OMEC 5599/2020 pentru aprobarea metodologiei privind fundamentarea cifrei de scolarizare care, la art 7, precizează faptul că formațiunile de studiu de început în învățământ liceal, profesional, inclusiv dual si postliceal, se constituie din 28 de elevi.


Mai mult, această prevedere din actul normativ respectiv intră în conflict cu Legea 1/2011, art 63 alin (1) lit d.1, unde se menționează faptul că la învățământul de artă clasa cuprinde nu mai mult de 25 de elevi, iar media este de 14”, a precizat Nicușor Cotescu, președintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj.

Un învățământ modern nu mai poate funcționa cu efective de peste 30 de elevi

În prezent, efectivele de la clasele de liceu funcționează în general cu peste 30 de elevi. Și asta pentru că la admiterea computerizată sunt 28 de locuri la care se poate adăuga și un loc pentru copii cu cerințe educaționale speciale și un loc pentru elevi rromi. Peste acestea se dă posibilitatea creșterii efectivului cu trei elevi. Sunt însă și clase de liceu care după perioadele ulterioare de transfer au și cu 37 sau 39 de elevi.

Sindicaliștii spun că învățământ modern nu mai poate continua cu efective atât de mari și cer modificarea în regim de urgență a ordinului 5599/2020 pentru aprobarea metodologiei privind fundamentarea cifrei de scolarizare. Solicitarea a fost transmisă direct ministrului Educației chiar în cadrul unei videoconferințe care a avut loc în urmă cu câteva zile.


”În cadrul videoconferintei cu federația de vineri, din 15 ianuarie, unde a participat ca invitat si domnul ministru Sorin Cimpeanu, s-a ridicat această temă cu solicitarea modificării în regim de urgență a respectivului Ordin. Să sperăm ca acesta va fi modificat cât mai urgent și se va înțelege faptul că un învățământ modern nu mai poate funcționa cu clase constituite cu 30 și peste 30 de elevi. Este nevoie de o alocare bugetară cât mai aproape de 6 % din PIB, așa cum prevede legea, și realizarea de investiții masive în infrastructura școlară pentru un acces egal la educație, dar și pentru asigurarea unor condiții similare cu ale copiilor din alte state dezvoltate”, a mai precizat președintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj.

Reducerea numărului de elevi nu ar implica cheltuieli în plus

În prezent, în Dolj se discută despre un plan de școlarizare pentru 2021-2022 cu aproximativ 142 de clase a IX-a pentru învățământ liceal și profesional care să aibă efective de 28 de elevi. Reducerea cu patru elevi a efectivului fiecărei clase a IX-a ar însemna încă 23 de clase la nivelul județului Dolj. Acestea clase noi nu vor presupune cheltuieli în plus de la buget față de anul școlar anterior. Și asta pentru că pentru anul școlar următor la clasa a IX-a la nivel național vor fi mai puțini elevi.

În Dolj, sunt cu 1.000 de elevi mai puțin, ceea ce înseamnă o tăiere de cel puțin 35 de clase pentru anul școlar următor.

Populația școlară scade continuu

Datele INS arată că în perioada 1990-2019 populația școlară a scăzut cu două milioane de elevi. În Dolj, în ultimii cinci ani populația a scăzut mai ales la gimnaziu. Datele oficiale arată că la clasele V-VIII anul şcolar 2016-2017 erau înregistraţi 23.455 de copii, iar 2018-2019 erau 21.392 de elevi în clasele V-VIII, scăderea fiind de peste 2.000 de elevi. Aceste reduceri se resimt și la liceu. Scăderea bruscă de la clasa a IX-a este determinată de faptul că în urmă cu opt ani au pornit în paralel clasa pegătitoare și clasa I.

Un alt factor al scăderii populației școlare este și abandonul școlar, care este de cel puțin 1,5%. În plus, din datele pe care le raportează primăriile, la sate a scăzut mult populația școlară pentru că se nasc puțini copii sau familiile tinere migrează către oraș sau peste granițe. Din aceste motive din toamna acestui an, nu mai puțin de 9 clădiri în care învață acum elevi vor fi închise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS