11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljeni care au depășit barierele pandemiei

Doljeni care au depășit barierele pandemiei

Au făcut performanță la examene sau chiar la cel mai înalt nivel, fiind pe podiumul internațional, au fost admiși la universități de top sau pur și simplu au întins o mână spitalelor sau celor care aveau nevoie să depășească neajunsurile acestei perioade. Ei sunt o parte dintre doljenii care au reușit în 2020 să depășească barierele pandemiei de coronavirus apărute și în domeniul educației.

Pandemia a închis unitățile școlare din Dolj încă din luna martie. Activitățile au fost online și așa au continuat și acum. Încă de la începutul pandemiei, o parte dintre elevii și studenții din Craiova au întins o mână de ajutor vârstnicilor, ducându-le alimente. Elevii din echipa de robotică Soft Hoarders a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova s-a mobilizat să facă viziere pe care le-au donat cadrelor medicale. Activitatea a fost coordonată de șeful echipei de robotică, elevul Cezar Leoni.

Prima poartă de decontaminare de la SJU Craiova din economiile unui student

Radu Duțescu, studentul care a donat economiile pentru prima poartă de decontaminare de la SJU Craiova

Radu Duțescu, student la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității din Craiova, a pus în joc propriile economii și a făcut în primăvara anului 2020 prima poartă de decontaminare pe care a și donat-o Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Radu a donat și sute de viziere pentru cadrele medicale de la mai multe unități spitalicești.

Eleve din Filiași, admise la universități de top din Olanda

Și pe parte educațională, mulți elevi au reușit să facă performanță.

Două eleve de la Liceul din Filiaşi au fost admise la universităţi de top din Olanda. Una dintre ele este la Universitatea din Amsterdam, iar cealaltă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Haga. Cele două fete au fost colege de clasă şi spun că, atunci când au descoperit că vor să studieze la universităţi de peste graniţă, s-au sprijinit reciproc în privinţa documentării şi a alegerilor.


Lavinia Cojocaru, admisă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate de la Haga

Cele două fete cu o astfel de reușită sunt Roxana Rogoveanu şi Lavinia Cojocaru și au studiat la clasa de filologie.

Roxana Rogoveanu a fost admisă la sociologie la Universitatea din Amsterdam

Ele spun că, încă din clasele primare, au descoperit că ar vrea să aibă cariere care să implice investigaţiile şi criminologia. Au ajuns la această concluzie după ce au participat la o activitate din programul şcoala altfel. Au studiat și cu ceea ce au acumulat la Filiași își continuă formarea la universități de top.

De pe băncile școlii, de 10 la titularizare

Și la examenele naționale mulți elevi din Dolj au promovat cu media 10. Inclusiv la titualrizare.


Maria Popescu, absolventă a Colegiului Pedagogic din Craiova în vara anului 2020 s-a titularizat ca educatoare cu media 10

Maria Popescu este una dintre candidatele de 10 la concursul de titularizare, susţinut în Dolj, pentru educatoare. Candidata de 10 a absolvit în vara acestui an studiile liceale, la profil pedagogic, la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova. Cu media obținută la titularizarea învățământul preuniversitar, Maria și a reușit să devină educatoare pe un post în București.

Doi craioveni printre cei mai buni olimpici din lume

Alexandra Udriștoiu și Emanuel Dicu, doi craioveni printre cei mai buni olimpici din lume/

Doi craioveni, absolvenţi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, în vara amului 2020, au reuşit în lunile august-septembrie să fie din nou printre cei mai buni olimpici internaţionali la informatică, fiind medaliaţi cu argint. Cei doi tineri sunt Alexandra Udriştoiu şi Emanuel Dicu. Ea a participat la Olimpiada Internaționala de Informatică (IOI) – Singapore din perioada 13-23 septembrie, iar el la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale- Ungaria, în perioada 23-29 august. Competițiile au fost online, dar absolvenții Colegiului Național ”Frații Buzești” au continuat să facă performanță, ei fiind și pe perioada liceului cei mai buni olimpici la infomatică.

O altă elevă a urcat pe podiumul internațional

O altă elevă din Craiova a urcat pe podiumul internațional. Alexandra Mihaela Nicola a reușit, în toamna anului 2020 să obțină medalie de bronz, la cea de a XII-a ediție a concursului „Internațional Autumn Tournament in Informatics” (IATI), desfășurat în mod tradițional la Shumen, în Bulgaria.


Alexandra Mihaela Nicola, medaliată cu bronz la „Internațional Autumn Tournament in Informatics”

Vestea, că eleva Alexandra Mihaela Nicola de la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova a reușit să urce chiar și în pandemie în rândul olimpicilor internaționali la informatică, a fost dată chiar de antrenorul elevilor capabili de performanță, profesorul Marius Nicoli. Dascălul a spus că la „Internațional Autumn Tournament in Informatics” de la Shumen au participat elevi din 16 țări. Alexandra Mihaela Nicola a făcut prima performanță internațională.

Șase elevi din Craiova, premiați pentru un robot medical

Șase elevi din Craiova au reușit să conceapă și să pună în funcțiune în doar 48 de ore un robot medical revoluționar. Acesta oferă consultații primare pacienților, diagnosticați cu Covid 19, le oferă sprijin și medicație primară și alertează camera de gardă în cazul în care starea lor se înrăutățește. Acest robot oferă date despre pacient și aparținătorilor, printrun website.


Șase elevi din Craiova, premiați pentru un robot medical inovativ

Elevii au conceput robotul în cadrul competițieiPoliHack, un concurs de tradiție organizat de Universitatea Tehnică din Cluj. Cu conceptul și robotul pus în funcțiune, elevii din Craiova, care învață la Colegiul Național ”Frații Buzești” au fost premiați, clasându-se pe locul al doilea la nivel național. Cei șase elevi care au reușit să facă robotul medical sunt: Vlad-Cristian Nedelcu, Mihnea Stamatie, Dominic Staicu, Rareș Dafina, Adrian Ioana, Tania Vînturiș. Ei au făcut performanță în luna decembrie 2020.

Universitarul craiovean Vicențiu Rădulescu, între cei mai buni matematicieni ai lumii

Profesorul universitar craiovean, Vicențiu Rădulescu se află printre cei mai buni matematicieni ai lumii, conform Agenției internaționale Clarivate Analytics, lider global recunoscut în întreaga lume pentru furnizarea de informații și analize de încredere pentru a accelera ritmul inovației. În domeniul Matematică al listei 2020 pentru „Highly Cited Researchers” sunt incluși 70 de cercetători din întreaga lume. Printre aceștia se află şi prof. univ. Vicențiu Rădulescu de la Departamentul de Matematică, Facultatea de Ştiinţe, Universitatea din Craiova.

Profesorul universitar Vicențiu Rădulescu, între cei mai buni matematicieni ai lumii

Prof. Rădulescu este laureat al aceleiași prestigioase distincții în anii 2014 și 2019. Articolele şi cărțile sale sunt citate de 11.000 de ori de peste 2.200 de cercetători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS