11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe spun sindicaliștii din Dolj despre școala în pandemie

Ce spun sindicaliștii din Dolj despre școala în pandemie

Reprezentanții sindicatelor din învățământul preuniversitar doljean spun că anul 2020 a fost unul dificil pentru că atât pofesorii cât și elevii au mers puțin la școală. Sindicaliștii spun că tabletele au venit târziu și că astfel unii elevi nu au avut acces la învățământul online. Liderii cadrelor didactice subliniază însă că au fost și unele aspecte pozitive.

Constantin Lungulescu, prim-vicepreședintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj (foto. Arhiva GdS)

Cel mai dificil moment traversat de învățământul preuniversitar a fost acela al trecerii cursurilor în format online. Nimeni nu a fost pregătit pentru această variantă de predare spun reprezentanții sindicatelor. În plus, au lipsit și dispozitivle.

”Anul 2020 a fost un an greu pentru că a trebuit să mergem foarte puțin la școală. Nu am fost pregătiți nici noi, nici elevii și până la urmă nimeni nu a fost pregătit. Regretabil este că în perioada vacanței de vară decidenții nu au pus la punct ceea ce trebuia să facem din septembrie. Poate nici ei nu au bănuit că nu vom scăpa de virus. În consecință, tabletele pentru elevi au lipsit ,venind abia acum, în decembrie”, a precizat Constantin Lungulescu, prim-vicepreședintele sindicatului ”Spiru Haret”- filiala Dolj..

Liderii de sindicate spun că și cadrele didactice au dreptul la astfel de dispozitive.

”Ar fi trebuit să primească și profesorii dispozitive pentru că legea așa prevede”, a mai spus Constantin Lungulescu.

Situația este criticată și de liderii Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ (USII) Dolj.

”Nu s-a rezolvat nici până acum achiziționarea de laptopuri pentru personalul didactic conform legii 109/2020, iar pentru elevi a început distribuirea de tablete de puțin timp, astfel încât învățământul online are foarte mult de suferit”, spune Bogdan Manea, președintele USII Dolj.

Măsurile de distanțare în școli ar fi implicat mai mult personal

Reprezentanții cadrelor didactice subliniază și că măsurile de distanțare în școli nu au putut fi puse în practică pentru că ar fi fost nevoie de foarte mult personal angajat.

”Măsurile din ordinul comun nu s-au putut aplica și mă refer la distanțare, pentru că trebuia să se suplimenteze personalul. Poate vă mai amintiți, Italia a suplimentat și bugetat cu mii de posturi, iar noi câteva sute”, a subliniat prim- vicepreședintele ”Spiru Haret” Dolj, Constantin Lungulescu.

Sindicaliștii apreciază însă ca fiind pozitiv faptul că s-au susținut examenele naționale, fără probleme de ordin sanitar.

”Un aspect pozitiv a fost că s-au susținut examenele naționale și nu am avut complicații sanitare. Să sperăm că vaccinul ce va veni, și dacă înțelegem că și trebuie să-l facem, ne va aduce normalitatea dorită”, a spus prim-vicepreședintele Constantin Lungulescu.

Profesorii nu au primit majorări salariale și s-a ieșit masiv la pensie

Sindicaliștii de la ”Spiru Haret” Dolj dar și cei de la USII Dolj critică la unison faptul că nu au fost majorate salariile cadrelor didactice, la 1 septembrie 2020. Reprezentanții sindicatului s”Spiru Haret” subliniază și că personalul didactic nu a primit nici un fel de spor.

”Cadrele au fost afectate de faptul că salariile nu s-au majorat de la 1 septembrie, cu ultima tranșă. De asemenea, nu se primește spor de condiții vătămătoare, deși din martie s-a lucrat aproape tot timpul online. Sporul special pentru Covid nu s-a acordat, fiind respins de CCR”, a precizat Constantin Lungulescu, prim vicepreședintele ”Spiru Haret” Dolj.

Bogdan Manea, președintele USII Dolj (foto. arhiva GdS)

Președintele USII Dolj atrage atenția că în această perioadă mulți profesori au preferat pensia.

” Un aspect negativ este ieșirea masivă la pensie a cadrelor didactice, fapt ce va conduce în timp la dezechilibre majore din punct de vedere al resursei umane. Ne vom trezi ca în sănătate cu lipsa personalului didactic, în principal din cauza salarizării foarte mici de început de carieră didactică. Trebuie cu toții să înțelegem că educația de calitate costă foarte mulți bani, iar rezultatele se cuantifică în timp”, a spus președintele USII Dolj, Bogdan Manea.

Nu au fost disponibilizări, a fost evitat șomajul

Dar privind în oglindă lucrurile, liderii de sindicat spun că în această perioadă a pandemiei Guvernul a evitat disponibilizările.

”Un aspect pozitiv a fost că legea cu reducerea numărului de ore nu s-a aplicat, situație în care se disponibiliza personal didactic”, a subliniat Constantin Lungulescu, prim- vicepreședintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj.

Și președintele USII Dolj a pecizat că a fost evitat și șomajul în rândul personalului didactic auxiliar și nedidactic, ba chiar s-au făcut angajări.

”La aspecte pozitive putem trece evitarea șomajului tehnic în rândul personalului didactic auxiliar și nedidactic în perioada pandemiei de coronavirus.Un alt aspect pozitiv a fost reluarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante la personalul nedidactic și didactic auxiliar pe legea 203/2020. Un alt aspect a fost acordarea voucherelor de vacanță”, a spus Bogdan Manea, președintele USII Dolj.

Și pe viitor sindicatele se gândesc că disponibilizările ar putea fi evitate prin reducerea numărului de elevi la clase.

”La aspecte pozitive putem trece promulgarea de către președinte a legii 185/2020 pentru scăderea numărului de elevi la clasă. Spre exemplu, la învățământul liceal și profesional clasa cuprinde în medie 24 de elevi, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra resursei umane, în special pentru personalul didactic, având în vedere că la nivelul județului Dolj vor fi cu aproximativ de 40 de clase a IX-a mai puține”, a precizat Bogdan Manea. De altfel, sindicaliștii spun că este necesar ca învățământul să primească 6% din PIB nu doar pe hârtie pentru a face reforme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS