21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate️Liderii sindicatului ”Spiru Haret” Dolj: ”Vom acționa în instanțele de judecată Guvernul”

️Liderii sindicatului ”Spiru Haret” Dolj: ”Vom acționa în instanțele de judecată Guvernul”

Conducerea sindicatului ”Spiru Haret” Dolj somează Guvernul în privința acordării majorărilor salariale care erau prevăzute de Legea 153/2017 pentru angajații din învățământul preuniversitar. Președintele sindicatului a scris pe facebook că Guvernul este obligat să acorde creșterile salariale prevăzute de legislația în vigoare. În caz contrar, sindicaliștii din Dolj spun că vor da Executivul în judecată la fel cum au procedat și în cazul neaplicării legii din 2008.

Președintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj spune că o ordonanță de urgență pentru înghețarea salariilor propusă de Guvern nu poate contrazice o lege organică.

”OUG propusă pentru înghețarea veniturilor contrazice o lege organică, Legea salarizării 153/2017, care la art 38 (4) menționează,
,,În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”.

În aceste condiții Guvernul este obligat să respecte aceste prevederi ale unei legi organice și trebuie să prevadă în buget sumele necesare punerii în aplicare a acestora.

De asemenea, Guvernul trebuie să ia în calcul și faptul că Parlamentul a aprobat majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic, legiferând prevederea din OUG 114/2018 ce completa L 153/2017 art 38 4 (1) c) ,,începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.” Guvernul a atacat la Curtea Constituțională, cu termen în ianuarie”, a scris Nicușor Cotescu, președintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj.

”Vom cere sumele cuvenite și dobânzile aferente”


Sindicaliștii din Dolj spun că dacă nu se vor acorda angajaților din preuniversitar drepturile salariale prevăzute de legea salarizării vor acționa Guvernul în judecată și vor cere să li se plătească acestora și dobânzile aferente.


”Indiferent ce va dispune Curtea Constituțională, rămâne în vigoare Legea 153/2017 care menționează foarte clar faptul că personalul din învățământ trebuie să primească de la 1 ianuarie 2021, 1/4 din diferența dintre salariul de bază, și indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022.

Facem un Apel la Guvernul României, la Președintele României să înțeleagă faptul că nu cerem nimic în plus decât ce ni se cuvine încă din 2017 și să cuprindă în Legea bugetului sumele prevăzute în Legea salarizării, lăsând la o parte faptul că majoritatea instituțiilor bugetare au beneficiat încă din 2017 de majorarea salarială maximă, iar noi, personalul din învățământ, am fost eșalonați, iar acum sancționați prin tăierea acestor drepturi.

În caz contrar, deși regretabil, vom acționa în instanțele de judecată Guvernul pentru acordarea drepturilor ce ni se cuvin, iar sumele vor conține și dobânzile aferente, afectat fiind bugetul de stat așa cum s-a întâmplat și ca urmare a neacordării drepturilor salariale din 2008”, a mai scris președintele sindicatului ”Spiru Haret” Dolj, Nicușor Cotescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS