16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceele din Dolj vor pierde zeci de clase în 2021

Liceele din Dolj vor pierde zeci de clase în 2021

Liceele din Dolj vor avea o scădere bruscă a numărului de clase anul viitor. Managerii spun că ar fi cu 40 sau chiar 44 de clase mai puține, fapt care va determina și o scădere masivă a numărului de posturi didactice care înseamnă și restructurări.

Unitățile școlare din Craiova și județ au avut de transmis către ISJ Dolj în această lună propunerile pivind planul de școlarizare anul școlar următor. Potrivit managerilor se anunță un an greu, având în vedere că liceele din Craiova și județ vor avea în clasa a IX-a cu cel puțin 1.000 de elevi mai puțini decât în anii anteriori. Din calculele directorilor vor dispărea 40 sau chiar 44 de clase de liceu, ceea ce va atrage și o restructurare masivă a resursei didactice.

”Anul următor se anunță un an greu pentru învățământul preunivesitar din cauza faptului că la licee va fi o reducere masivă de clase. Vor fi cu 44 de clase mai puține. Este un subiect fierbinte pentru învățământul preuniversitar, pentru că deocamdată nu se știe exact cum se vor face tăierile de clase, de la ce licee. Oricum mai toate unitățile școlare vor fi afectate de această reducere și bineînțeles și profesorii. Un calcul simplu ne arată că un minim de trei ore la o disciplină pe clasă înmulțit cu 44 de clase ne arată că dispar 120 de ore. O normă didactică are 18 ore, ceea ce înseamnă că numai la o singură materie se pierd 8 norme. Va fi foarte greu. Aceste reduceri arată că nu vor fi posturi didactice nici la titularizare”, a spus unul dintre manageri.

Reduceri de zeci de norme

Managerii unităților școlare din Dolj fac calcule și spun că la nivelul județului la învățământul liceal o să dispară peste 60 de posturi didactice.

”O reducere de 40 de clase sau 44 de clase este destul de mare. Dispar practic 28-30 de ore pe fiecare clasă, ceea ce înseamnă o tăiere de cel puțin 70 de norme la nivelul județului. Și dacă deficitul va fi mai mic, să zicem că dispar între 35 și 40 de clase cum se aude, tot o să dispară aproximativ 60 de norme didactice”, a spus un alt manager din Dolj.

Directorii de la tehnologic arată spre teoretic

Pe de altă parte, managerii unităților de învățământ cu profil tehnologic spun că se așteaptă ca reducerea de clase să se facă proporțional.

”În general, când scade număul de clase în județ tăierile se cam fac din planurile de școlarizare de la liceele tehnologice. În acest ritm liceele tehnologice au ajuns ca în planurile de școlarizare anuale să aibă cam 2-3 clase. De unde să mai taie acum din nou din planurile de școlarizare al acestor unități de învățământ? Cred că ar trebui să se ia în calcul o reducere proporțională. Să se aibă în vedere că liceele teoretice au clase mai multe. Trebuie cumva protejate și liceele tehnologice pentru că avem nevoie de maiștri și ingineri care să fie pregătiți în liceele de profil. Am ajuns să trimitem în facultățile tehnice elevi care au absolvit învățământ teoretic, fapt care nu este normal”, a spus unul dintre manageri.

De altfel, directorii liceelor tehnologice spun că în cazul învățământului tehnic odată cu tăierile de clase cei mai afectați de reduceri ar fi profesorii de practică pe care dacă îi pierd în a anul școlar următor nu ar mai avea de unde să îi recupereze.

Planurile de școlarizare nu au fost însă deocamdată votate în Consiliul de Administrașie al ISJ Dolj. Tema a rămas pentru începutul anului viitor. După avizarea planurilor de școlarizare, fiecare unitate de învățământ își va creiona și încadrările cu personal didactic pentru toamna anului 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS