1 C
Craiova
joi, 25 februarie, 2021
Știri de ultima oră Educatie Condiţii diferite pentru studii în Marea Britanie, în funcţie de statutul persoanei şi de tipul programului

Condiţii diferite pentru studii în Marea Britanie, în funcţie de statutul persoanei şi de tipul programului

Studenţii care s-au aflat pe teritoriul Marii Britanii până în 31 decembrie 2020 şi care îndeplinesc condiţiile pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme sau au depus deja solicitări nu sunt afectaţi de noile reguli de imigrare. Ei beneficiază în continuare de taxe de şcolarizare la acelaşi nivel şi de dreptul de a accesa un împrumut pentru acoperirea taxelor de studii în aceleaşi condiţii.

În răspunsul la o solicitare a Agerpres, Ambasada României la Londra explică faptul că, referitor la accesul pentru studii în Regatul Unit, sunt prevăzute condiţii diferite în funcţie de statutul persoanei respective şi de tipul programului de studii vizat.

Astfel, în cazul celor care intenţionează să studieze în Regatul Unit şi au obţinut statutul de rezident (settled status sau presettled status obţinut în cadrul programului EU Settlement Scheme) până la 30 iunie 2020 nu se schimbă nimic. Vor avea acces la sistemul de învăţământ în condiţiile actuale.

Românii care nu sunt rezidenţi şi vor accesa piaţa de studii pentru prima oară în anul universitar 2021-2022 vor trebui să urmeze procedura de obţinere a Visa Student. Ei vor urma prevederile sistemului de imigrare bazat pe puncte care se aplică tuturor cetăţenilor europeni care doresc să studieze după această dată în Regatul Unit. Potenţialii studenţi români trebuie să solicite o viză tip visa student. Important de precizat este că, pentru cursurile de scurtă durată – de exemplu 1-6 luni – , nu este nevoie de obţinerea visa student.

Visa student (pentru cursurile de lungă durată) se obţine prin îndeplinirea unor criterii a căror valoare totală este de 70 de puncte:

  • să fie acceptat de o unitate de învăţământ acreditată în Regatul Unit (licensed student sponsor);
  • să se poată susţine financiar;
  • să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze.

Solicitările se depun online la adresa https://www.gov.uk/student-visa/apply. Aici sunt disponibile informaţii suplimentare despre universităţile britanice acreditate, condiţiile avansate de acestea, ghidul documentelor solicitate etc.
Un ghid aplicat privind paşii de obţinere a vizei poate fi găsit la adresa :https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/924151/PBS_Applying_to_study_in_the_UK.pdf.
La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Vremea se răceşte din nou în weekend

Vremea va fi frumoasă joi şi vineri, dar la...

ȘTIRI GdS

A început vaccinarea profesorilor din Dolj

Ieri a început vaccinarea cadrelor didactice din judeţul Dolj. Ieri a fost prima zi de vaccinare în centrul special deschis în Craiova special pentru...

Se pot oferi mărțisoare și flori la școală de...

Ministerul educației nu se implică în chestiunea mărțisoarelor și florilor oferite la școală cadrelor didactice și elevelor și nu a transmis nicio interdicție în...

Ce obiective are noua echipă a ISJ Dolj

Ce obiective are noua echipă a ISJ Dolj

49 de studenţi de la Drept, propuşi pentru exmatriculare...

49 de studenţi de la Drept, propuşi pentru exmatriculare pentru fraudarea examenelor online

Cazuri noi de Covid 19 în şcolile şi grădiniţele...

Cazuri noi de Covid 19 în şcolile şi grădiniţele din Dolj

Proiectul „Hai la şcoală!” continuă în Dolj

Asociaţia Vasiliada continuă anul acesta implementarea în judeţul Dolj a proiectului „Hai la şcoală!”, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. În cadrul...